Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Tidligere havde færdigretter et broget ry og blev primært forbundet med kopnudler og frysepizzaer. De udskældte måltider har dog fået et stærkt comeback i Danmark i løbet af de seneste år, og hylderne i supermarkederne er nu fyldt med sunde og velsmagende retter. Der er nemlig stor efterspørgsel på de opgraderede færdigretter, der kan spises direkte eller blot skal have en hurtig tur i mikroovnen.
– Markedet for convenience food er i hastig vækst, og det er nu, fødevareindustrien skal slå til. Forbrugerne efterspørger mad af høj kvalitet, og den skal også gerne være økologisk og tage hensyn til miljøet. Det stiller nye krav til branchen, som vi nu vil klæde godt på med nye teknologier inden for processering, emballage og tilberedning, fortæller Claus Hindborg Kristensen, projektleder på Teknologisk Institut.
Emballage med mange funktioner
Især emballagen er en vigtig del af et godt convenience-måltid. Den rette indpakning har to overordnede formål: At forlænge måltidets holdbarhed – og dermed mindske butikkernes madspild – samt at være visuelt appellerende, så forbrugeren får lyst til at købe måltidet med hjem.
– Emballagen skal desuden kunne håndtere et varieret behov for opvarmning af de enkelte dele i det færdige convenience-måltid, og der er øget efterspørgsel på bæredygtig indpakning. Vores specialister kan udvikle skræddersyede emballageløsninger i samarbejde med den enkelte virksomhed, siger Claus Hindborg Kristensen.
Nye udfordringer
Convenience-måltider er særligt udfordrende, fordi håndteringen af råvarer starter hos producenten, men afsluttes hos slutbrugeren. Det stiller høje krav til råvarerne og fremstillingsprocesserne. Derudover består et convenience-måltid af forskellige komponenter, der varierer i tilberedningsgrad, fx rå salat, semiforarbejdet kød og måske en dressing.
– Det kræver en multidisciplinær tilgang at fremstille en velsmagende færdigret af høj kvalitet. Mange fagområder skal spille sammen for at opnå succes. Med afsæt i industriens behov og danske kvalitetsråvarer udvikler vi konkrete løsninger på de udfordringer, producenterne oplever i forhold til convenience food. Ud over emballage har vi særligt fokus på udvikling af metoder, der kan måle og styre kvalitet og holdbarhed samt hvordan vi kan gøre fremstillingen af færdigretterne mere energieffektive, fortæller Claus Hindborg Kristensen.
Projektet er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet. Læs mere på bedreinnovation.dk
Nøgleord
Kontakter
Projektleder Claus Hindborg Kristensen, Teknologisk Institut, mobil 7220 1903, mail: cch@teknologisk.dk
Billeder
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Stresstest skal fremtidssikre byggematerialer mod ekstremvejr12.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvielse af nyt klimakammer styrker branchens evne til at leve op til stigende krav om dokumentation og test af byggekomponenter
Ny betonteknologi reducerer CO₂ og skaber levesteder for havets arter3.6.2025 13:04:04 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut leder et nyt projekt, der udvikler nye betonteknologier og udførelsesmetoder til fremtidens anlægskonstruktioner. Det skal ske ved at kombinere lavere CO₂-udledning med nye betondesigns, der skal skabe levesteder for havdyr og -planter.
Vådere vejr kalder på holdbare klimatilpasnings-løsninger23.5.2025 11:24:43 CEST | Pressemeddelelse
Branchen mødes til Rørcenterdagene 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup for at dele nye løsninger på klimaudfordringer.
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum