Millionbevilling til forskning i diabetisk øjensygdom
Diabetisk øjensygdom er den hyppigste komplikation ved diabetes og den førende årsag til svært synstab og blindhed for personer i den erhvervsaktive alder.
Man har tidligere betragtet øjet som et isoleret organ, men de senere års forskning har vist, at sygdomme og behandlingstiltag rettet mod kroppens øvrige organer ofte afspejles i øjets nethinde.
-Ved at studere nethinden kan man faktisk se tegn på adskillige sygdomme, tilstande og komplikationer, som vi ellers vil have svært ved at opdage på et tidligt stadie, forklarer Jakob Grauslund, professor i øjensygdomme på SDU.
Øjnene afslører sygdomme
Han forklarer, at patienter med diabetes i vidt omfang får problemer med synet, og at de derfor går til regelmæssig øjenscreening hos øjenlæger eller på sygehus.
Ved undersøgelser hos øjenlægerne kan man nogle gange finde frem til andre tilstande og komplikationer, som med fordel kan behandles.
-Med nye scanningsmetoder kan vi i øjet se tegn på eksempelvis hjertekarsygdom og mentale lidelser. Netop disse sammenhænge er meget dårligt belyste, og derfor ønsker vi med den flotte projektstøtte fra VELUX FONDEN at benytte de unikke danske registre til at undersøge det sande billede hos hele den del af den danske befolkning, som har diabetes.
Håber på bedre diagnoser og behandling
Med bevillingen fra VELUX FONDEN på 6,7 millioner kroner vil Jakob Grauslund og kollegerne i Forskningsenheden for Oftalmologi samtidig arbejde på at vurdere, om risikoen for diabetisk øjensygdom bliver højere eller lavere, hvis patienterne samtidig har andre sygdomme eller får bestemte behandlinger.
-Vi ønsker kort sagt at se på sammenhænge mellem diabetisk øjensygdom og en lang række andre sygdomme, behandlinger og komplikationer, fortæller Jakob Grauslund.
- Håbet er, at vi med øjenundersøgelser bedre og tidligere vil kunne diagnosticere sygdomme uden for øjet, hvilket kan gøre os i stand til at tilbyde bedre behandlingsmuligheder.
Kontakter
Professor og forskningleder Jakob Grauslund
Forskningsenheden for Oftalmologi, Syddansk Universitet
Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital
Mail: jakob.grauslund@rsyd.dk
Telefon: 65412782
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Fakta:Bevillingen fra VELUX FONDEN er givet til projektet ved navn Ocular And Systemic complications In diabetic retinopathy Study (OASIS).
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Nu kan du få ægte foie gras uden tvangsfodring8.4.2025 09:38:21 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Max Planck Instituttet og Syddansk Universitet (SDU) har udviklet en effektiv måde at lave foie gras af ænder og gæs, som ikke er blevet tvangsfodrede. Teknologien er patenteret, og håbet for fremtiden er, at den også vil kunne bruges til f.eks. plantebaserede fødevarer.
Ny klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital og SDU7.4.2025 11:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Overlæge, dr. med. Kim Theilgaard-Mönch er pr. 1. september 2025 udnævnet til klinisk professor i hæmatologi ved Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut ved Sydansk Universitet (SDU).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum