Indvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi

Gode partnerskaber er dem, hvor én plus én giver mere end to, og det er netop tilfældet for CIE, som er baseret på et helt enestående samarbejde mellem SDU, LINAK, Danfoss, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune. Det er derfor, at de fem partnere tilsammen har investeret over 230 millioner kroner i det nye center, som blev indviet torsdag.
Det nye center indeholder forsknings-, innovations- og testfaciliteter på internationalt topniveau og danner basis for helt nye uddannelser inden for elektronikområdet på civilingeniør- og diplomingeniørniveau.
Skal fastholde virksomheders førerposition
Og det er få partnerskaber, som giver bedre mening end CIE. Region Syddanmark har en stærk koncentration af virksomheder inden for energieffektivisering, særligt i området omkring Sønderborg.
Energiteknologi står for næsten 18 procent af den samlende danske vareeksport, men virksomhederne inden for energieffektivitet fattes ingeniører - især inden for elektronik, mekatronik og it. Derfor giver det mening at uddanne ingeniørerne i Sønderborg netop dér, hvor der er brug for dem.
Forskning i verdensklasse
Til CIE er knyttet en forskergruppe på internationalt topniveau samt topmoderne innovations- og testfaciliteter. Centret kan ses som virksomhedernes forlængede forsknings- og udviklingsafdeling, hvor aktiviteterne fremmer udviklingen af nye produkter og banebrydende løsninger, der giver hele industrien for energieffektivisering et løft. Det skal både medvirke til at fastholde virksomhedernes styrkeposition og bidrage til fortsat vækst.
Vejen til en grønnere fremtid
CIE er dermed et unikt eksempel på, hvad et fremsynet universitet, en erhvervsvenlig kommune, en dynamisk region og to globalt førende virksomheder kan udrette, når viljen er til stede og alle trækker i samme retning.
Allerede på nuværende tidspunkt er CIE på et forskningsmæssigt plan dybt involveret i projekter med den omkringliggende industri.
CIE’s betydning er dog ikke kun lokal og regional i form af øget arbejdskraft og styrkede vækstbetingelser. Centret er et fyrtårn, der lyser langt ud over landets grænser.
Centret er blevet indlemmet i flere internationale netværk og arbejder tæt sammen med en stor spiller fra bilindustrien, hvor forskernes ekspertise er med til at udvikle komponenter, der skal gøre elektriske biler endnu mere effektive og klimavenlige.
Forskningen og uddannelserne er fokuseret omkring energieffektivisering, hvilket ret basalt handler om at udnytte energien bedre. Energieffektivisering alene kan reducere den globale udledning af CO2 med 44 procent allerede i 2040.
At øge energieffektiviteten handler ofte om små forbedringer som at lave endnu mindre, mere effektive og robuste komponenter. Dét er omdrejningspunktet for forskningen på CIE og falder i tråd med SDU’s arbejde med FN’s 17 verdensmål, Sønderborg som grøn foregangskommune i Danmark, Danfoss og LINAK som førende, energieffektive virksomheder på verdensplan og Region Syddanmarks kommende udviklingsstrategi, som har FN’s verdensmål som overordnet ramme.
De studerende strømmer til
På trods af, at den officielle indvielse først faldt torsdag, har over 50 studerende allerede påbegyndt de nye elektronik-uddannelser, som er tilknyttet CIE. I løbet af de næste fire år forventes det, at 110 personer er påbegyndt eller har afsluttet uddannelsen som ingeniør inden for elektronikområdet. CIE har på nuværende tidspunkt 23 ansatte, men målet er en internationalt anerkendt forskergruppe på over 30 medarbejdere i 2025.
Citater:
Peter Clausen, formand for Bitten & Mads Clausen’s Fond:
- CIE projektet har været en fornøjelse at være bygherre på. Opførelsen er forløbet helt efter planen, både i forhold til tid og økonomi. At uddannelsen også er kommet godt fra start, med god søgning fra de studerende, der nu kan tage huset i brug, håber jeg de får både stor gavn og motivation af. Jeg glæder mig meget til at følge de ingeniører, som vi nu også kan uddanne i Sønderborg.
Stephanie Lose (V), regionrådsformand Region Syddanmark:
- I dag indvier vi et fem etager stort bevis på, at det virkelig batter noget, når vi samler kræfterne regionalt i det offentlige og private. Derfor inviterer vi fortsat til samarbejde og partnerskaber i den nye regionale udviklingsstrategi, som er lige på trapperne. Helt centralt her er grøn omstilling, kvalificeret arbejdskraft og adgang til uddannelser i hele landet.
Erik Lauritzen (S), borgmester Sønderborg Kommune:
- Det her er virkelig en festdag for Sønderborg Kommune og vores virksomheder. Det er essentielt, at det lykkedes os at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft til kommunen, så vores mange højt specialiserede virksomheder kan fungere. Og netop det særlige partnerskab med netop to store virksomheder, regionen og SDU er et eksempel til efterfølgelse. Jeg er stolt over, at det kan lade sig gøre, og glæder mig over, at så mange vil uddanne sig i Sønderborg og samtidig vælger at blive efterfølgende.
Henrik Dam, rektor på Syddansk Universitet
- Med indvielsen af CIE træder SDU et afgørende skridt nærmere på at realisere målsætningen om mere forskning og uddannelse i Sønderborg. I fællesskab med vores partnere har vi hermed taget et stort ansvar for en mere bæredygtig udvikling, både for den grønne dagsorden samt bæredygtige byer og lokalsamfund.
Nøgleord
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum