Danmarks ErhvervsfremmebestyrelseDanmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Stor satsning til gavn for klima og øget bundlinje: Flere virksomheder skal med på den grønne dagsorden

Del
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse investerer 95 mio. kr. i et markant løft af grøn og cirkulær omstilling i små og mellemstore virksomheder. Den grønne investering skal understøtte virksomhederne i deres omstilling til bæredygtige, grønne forretningsmodeller. To stærke partnerskaber skal sikre, at indsatsen kan rulle ud i alle dele af Danmark – og med blik for de forskellige muligheder og udfordringer, som virksomhederne står overfor forskellige steder i landet.

Der er en stigende bevidsthed og efterspørgsel fra forbrugere i ind- og udland efter bæredygtige, grønne løsninger, herunder løsninger, som kan bidrage til et mere klimaneutralt samfund, og et stort globalt fokus på området som afspejlet i Paris-aftalens klimamål og FN’s verdensmål. Der skaber et enormt potentiale for dansk erhvervsliv.  

I Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er formand Jakob Riis tilfreds med den grønne satsning på næsten 100 mio. kr., der ligger helt i tråd med bestyrelsens overordnede ønske om at bidrage til bedre bundlinje hos virksomhederne og omstillingen til et grønnere og mere klimaneutralt samfund.

I Danmark og verden er der en markant øget bevidsthed om, at vi alle skal handle ansvarligt og bidrage til en bæredygtig udvikling. Det stiller krav til virksomhederne, men skaber også forretningsmæssige muligheder, fordi der er en stigende efterspørgsel på bæredygtige produkter og serviceydelser. Vi er glade for, at vi med denne markante satsning kan yde vores bidrag til at løfte den grønne dagsorden i mange danske virksomheder i hele landet,” siger Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Støtten går til to erfarne og stærke partnerskaber, der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder i alle landsdele frem til mere og bedre grøn og cirkulær omstilling og cirkulær økonomi. Organisationerne Clean og Lifestyle & Design (LD) Cluster står for indsatserne i samarbejde med bl.a. Plastcenter Danmark, de seks tværkommunale erhvervshuse, Gate 21, Danish Advanced Manufactoring Research Center og Dansk Designcenter.

Målgruppen er virksomheder, der endnu ikke er nået så langt i den grønne omstilling, og indsatserne har bl.a. fokus på at fremme virksomhedernes udvikling af mere grønne forretningsmodeller gennem øget plastgenanvendelse og værdiudnyttelse af materialer samt udvikling af potentialer ved cirkulært design og produktudvikling. 

LD Cluster har tidligere med succes hjulpet små og mellemstore virksomheder i bl.a. i det nord- og midtjyske område frem til grøn omstilling og cirkulær økonomi. En af dem er Aalborg-virksomheden Komproment ApS, der sælger miljøcertificerede byggematerialer, og her er grøn omstilling blevet en god forretning.

”Jeg kan kun anbefale virksomheder på vores størrelse at gå i gang med grøn omstilling og cirkulær økonomi. I Komproment ApS fik vi hjælp af til at skabe en grøn forretningsmodel, som er blevet til en game changer for os. Vi har fået adgang til nye områder på markedet, vi eksporterer mere, vi har øget omsætningen, og det er blevet nemmere at rekruttere de rigtige medarbejdere,” siger miljø- og CSR-chef Mads Røge fra Komproment ApS.

 

Fakta

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at igangsætte og finansiere decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.
  • Bestyrelsen afsatte på sit møde den 26. marts i år op til 96 mio. kr. til grøn og cirkulær omstilling i SMV’er – ca. 81 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 15 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler. Bestyrelsen besluttede at bruge ca. 95 mio. kr. af puljen således:
  • Lifestyle & Design (LD) Cluster, Herning, får med støtte på i alt ca. 57 mio. kr. til opgave at igangsætte indsatser, der primært har fokus på højere værdiudnyttelse af materialer og fremme af cirkulært design og produktudvikling. LD indgår i partnerskab med blandt andre de seks tværkommunale erhvervshuse, Dansk Designcenter, Clean, Gate 21 og Danish Advanced Manufactoring Research Center.
  • Clean, Aarhus, får med et støtte på i alt ca. 38 mio. kr. til opgave at igangsætte indsatser, der primært har fokus på øget plastgenanvendelse. Clean indgår i partnerskab med blandt andre Plastcenter Danmark, de seks tværkommunale erhvervshuse, Gate 21 og Dansk Designcenter.
  • Den samlede grønne satsning vil ikke bare kunne mærkes i de deltagende virksomheder, men også på Danmarks klimaregnskab. Over projektets treårige levetid ventes indsatsen at reducere energiforbruget med ca. 20.000 GJ og spare miljøet for ca. 19.000 tons CO₂ årligt.

Kontakt

Hvis du vil vide mere om de to tilsagn eller grøn og cirkulær omstilling i SMV’er, er du velkommen til at kontakte chefkonsulent Hans Henrik Nørgaard på tlf. 35 29 17 55 og haheno@erst.dk eller fuldmægtig Lars Zederkof på tlf. 35 29 16 52 og larzed@erst.dk.

Læs mere om midlerne til grøn og cirkulær omstilling i SMV'er:

https://regionalt.erhvervsstyrelsen.dk/groen-og-cirkulaer-omstilling-i-smver

Læs beskrivelsen af de to nye projekter på Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hjemmeside:

https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk/stoettede-projekter

Du kan læse mere om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse her:

https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk

 

Nøgleord

Information om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg

3529 1700https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk/

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at fremme en sammenhængende, efterspørgselsdrevet og lokalt forankret erhvervsfremme- og turismeindsats for virksomheder på tværs af hele Danmark.   

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsætter og finansierer decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.

 

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye