Over dobbelt så mange piger deltager i Girls’ Day in Science i Horsens

Onsdag den 2. oktober slår arrangørerne til Girls’ Day in Science dørene op for en landsdækkende kampagnedag, der har som mål at øge andelen af piger og kvinder inden for de såkaldte STEM-fag og uddannelser. STEM står for Science, Technology, Engineering og Math.
Sidste år deltog 1.700 piger i den syvende udgave af den landsdækkende kampagnedags mange arrangementer hos danske virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner. I år er tallet steget til over 3200, og der er dermed tale om et rekordstort deltagerantal.
Alene VIA College University i Horsens, der blandt andet udbyder en lang række ingeniøruddannelser, har oplevet mere end en fordobling i antallet af deltagende piger – fra 40 sidste år til 108 i år. Det fortæller Lotte Thøgersen, uddannelsesdekan hos VIA:
”Vi er positivt overraskede over den stigende interesse for Girls’ Day in Science. Sidste år fortalte vi på forhånd meget fagspecifikt om de enkelte arrangementer, mens vi denne gang i stedet har lagt vægt på at formidle den overordnede historie om, hvor meningsfuldt det rent faktisk er at vælge en karriere som ingeniør. Denne tilgang ser ud til at appellere til flere af pigerne” siger hun og tilføjer:
"Som uddannelsesinstitution har vi en forpligtelse til at vise pigerne de forskellige karriereveje, og at de også på de traditionelt meget mandsdominerede uddannelsesområder kan få opfyldt deres mål og ønsker.”
Girls' Day in Science viser pigerne at STEM-fag kan gøre en forskel
Karina Esmine Ibsen, projektleder for Girls’ Day in Science, slår fast, at undersøgelser peger på, at uddannelser og fag med en tæt kobling til stærke samfundsmæssige og menneskelige værdier tiltaler mange piger og kvinder:
"Mange piger og kvinder ønsker en uddannelse og en karriere inden for et meningsfuldt fagområde, hvor de kan gøre en positiv forskel og skabe sig en stærk identitet,” siger Karina Esmine Ibsen og pointerer videre:
”Når pigerne kommer afsted på Girls’ Day in Science uden drengene ser vi, at de kommer på banen og opdager, at de netop med en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse kan gøre en forskel og skabe en bedre verden.”
I alt 61 danske virksomheder og uddannelsesinstitutioner byder i år ind med arrangementer som led i kampagnedagen, hvor grundskole- og gymnasiepiger inviteres til at undersøge og opleve, hvad STEM-fag og uddannelser indeholder. Det er Naturvidenskabernes Hus’ netværk for skole-virksomhedssamarbejde, Tektanken, der står bag Girls’ Day in Science.
Konstitueret direktør, Maiken Lykke Lolck, er glad for og stolt af, at så mange bakker op om den vigtige dagsorden.
”Det er ude i virkeligheden og i mødet med rollemodellerne, at pigerne for alvor kan se og opleve, at man kan gøre en kæmpe forskel med naturvidenskabelige kompetencer,” siger hun og slår fast:
”Selvom pigerne er i overtal på de videregående uddannelser samlet set, så er de fortsat i undertal på de tekniske og naturfaglige uddannelser. Og det er et problem. Vores samfund bygger i stigende grad på teknologi. Derfor har vi brug for flere, der både kan udvikle og betjene ny teknologi. I den udvikling har vi brug for både piger og drenge. Pigerne går også glip af nogle virkelig spændende job med muligheder for at gøre en forskel. Og det er ærgerligt."
Hos VIA skal pigerne arbejde i tre workshops med titlerne: Hjemmesidedesign som bæredygtig medspiller, Planter som fremtidens lamper og Klimaet og forsyning.
FAKTA
Om piger og uddannelse
I Danmark har vi brug for, at flere tager uddannelser inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Virksomhederne mangler medarbejdere med de kvalifikationer, og kvinder er underrepræsenteret inden for området. I en verden, der bliver stadig mere teknologisk funderet, har vi brug for, at både kvinder og mænd kan betjene og tage del i udviklingen af ny teknologi.
Optagstal på STEM-Uddannelserne for 2019
Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at kvinder udgør 32 procent af de optagne på STEM-uddannelserne bredt set, hvilket er en fremgang på 1 procentpoint i forhold til 2018. På nogle uddannelser inden for IT er antallet af kvinder dog markant lavere end en tredjedel.
STEM er en samlebetegnelse for uddannelser, der ligger inden for Science, Technology, Engineering og Math.
Find optagstallene her.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der mellem 2008 og 2018 er sket næsten en fordobling af antallet af STEM-studerende, imens optaget på videregående uddannelser generelt er steget med 55 procent. Men selvom der er sket en markant stigning i STEM-studerende, viser tallene samtidig, at fordelingen på omkring 70 procent mænd og 30 procent kvinder på STEM-uddannelserne er uændret i samme periode.
Girls’ Day in Science 2019
Girls’ Day in Science sætter fokus på, at der er mange piger ikke har kendskab til de mange muligheder i STEM og derfor fravælger en IT-faglig, teknologisk eller naturvidenskabelig retning i deres uddannelses- og karrierevalg. Girls’ Day in Science har fokus på succesoplevelser, så pigerne får tiltro til egne evner og dermed åbner øjnene for en fremtid med STEM.
Den 2. oktober slår 61 virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner over hele landet dørene op for over 3200 piger fra grundskoler og gymnasier på Tektankens kampagnedag, Girls’ Day in Science. Det er syvende gang, at Girls Day in Science finder sted.
Til Girls’ Day in Science bliver pigerne inviteret indenfor for at deltage i praktiske og virksomhedsrelaterede workshops. Pigerne møder kvindelige medarbejdere og studerende, der fortæller om deres uddannelsesvalg og karrieremuligheder i en verden af IT, teknologi og naturvidenskab.
Se alle arrangører på www.tektanken.dk. Sortér på Girls Day in Science under Undervisningstilbud.
Om Naturvidenskabernes Hus og Tektanken
Som samfund har vi behov for, at flere unge inspireres til at tage en uddannelse inden for IT, teknologi og naturvidenskab. Det er hovedformålet med Tektanken, et landsdækkende netværk mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der faciliteres af Naturvidenskabernes Hus.
Gennem Tektanken gør virksomhederne det muligt for elever i grundskolen og gymnasiet at arbejde praktisk med virksomhedsrelaterede opgaver og møde rollemodeller på faglige virksomhedsbesøg.
Girls’ Day in Science er Tektankens landsdækkende kampagnedag.
Foruden de seks kernevirksomheder Danfoss, Grundfos, Novozymes, Coloplast, Microsoft og Haldor Topsøe tæller netværket mere end 500 virksomheder.
Tektanken er støttet af Novo Nordisk Fonden, Villum Fonden, Nordea-fonden, Lundbeckfonden og Fremstillingsindustrien
Kontakter
Maiken Lykke LolckKonstitueret direktør
Maiken er konstitueret direktør og udviklingschef i Naturvidenskabernes Hus
Bjørn Kock LærkedahlKommunikationschef
Bjørn er kommunikationschef i Naturvidenskabernes Hus
Billeder
Links
Information om Naturvidenskabernes Hus
NATURVIDENSKABERNES HUS
Gennem TEKTANKEN bygger vi bro mellem skoler og virksomheder og understøtter lærere i at udvikle og gennemføre inspirerende og virkelighedsnær undervisning.
NATURFAGSMARATON er en fest for fællesskab, sammenhold og gode ideer. Kreativt og innovativt undervisningsforløb for 5. og 6. klasse med spændende opgaver og en sjov, lokal konkurrencedag.
Det er vores mål, at mange flere unge vælger en uddannelse inden for naturvidenskab og teknologi til gavn for erhvervslivet, samfundet og en bæredygtig fremtid.
Følg pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturvidenskabernes Hus
Naturfagsmaraton i Vordingborg Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence12.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 13. og 14. maj dyster 700 elever fra Vordingborg Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Albertslund Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence5.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 6. maj dyster 300 elever fra Albertslund Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Helsingør Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence2.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 5. maj dyster 225 elever fra Helsingør Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Gentofte Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 30. april dyster 275 elever fra Gentofte Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
Naturfagsmaraton i Ishøj Kommune: Elever stopper tøjspild og bygger satellitter til naturfagskonkurrence28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 29. april dyster 275 elever fra Ishøj Kommune om trofæet i Naturfagsmaraton, som Naturvidenskabernes Hus står bag. I år deltager flere end 22.000 elever i 5. og 6. klasse på landsplan.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum