Ny uddannelse til brøndborer åbner på VIA
VIA University College har fået udbudsretten til uddannelsen som brøndborer, og fremover er den forankret ved VIAs Ingeniøruddannelser i fagmiljøet inden for jord, grundvand og grundvandsbeskyttelse. Et felt VIA er blandt de førende indenfor i Danmark.
Vigtig for Danmarks drikkevand
Uddannelsens koordinator Jette Sørensen er Geolog og har en lang karriere bag sig inden for området, og hun glæder sig over nyheden.
”Brøndboreruddannelsen er bare så utrolig vigtig, for det handler dybest set om beskyttelse af Danmarks miljø og grundvand i forbindelse med boreopgaver på land”, siger Jette Sørensen.
Formand for foreningen af danske brøndborere Christian Christiansen er også enig i, at netop fokus på vores allesammens grundvand gør uddannelsen enormt vigtig.
”Det er svært at kontrollere, hvad der foregår under overfladen, når der bores. Derfor er det også ekstra vigtigt, at vi har folk, der udfordrer opgaven i markedet, og som er bevidste om, det store ansvar de har som brøndborere”, siger Christian Christansen.
Forankret ved VIAs Ingeniøruddannelser
Uddannelsen er dog hverken ny for koordinator Jette Sørensen eller for VIA. De sidste tre kursusforløb, af brøndboreruddannelsen, har nemlig været gennemført på VIA for Aarhus Tech. Efter Aarhus Tech i år har valgt ikke at genansøge om udbuddet af uddannelsen, har VIA i foråret søgt Byggeriets Uddannelser om udbuddet med kursusstart i januar 2020.
”I VIA har vi i mange år arbejdet tæt sammen med branchen, og der har været stor opbakning til at få uddannelsen forankret ved VIA. Den kommer til at drage stor fordel af det faglige miljø, der allerede er på VIA med uddannelser som klima- og forsyningsingeniør, maskiningeniør og kort- og landmålingstekniker”, forklarer Jette Sørensen.
VIA er en rigtig god placering for uddannelsen
Uddannelsen så oprindeligt dagens lys i 2001 i forbindelse med, at Miljøstyrelsen krævede uddannelse af ledere og medarbejdere, der udfører, vedligeholder eller sløjfer boringer på land.
Christian Christiansen er godt tilfreds med, at uddannelsen nu lander ved VIA University College.
”Det er utrolig godt, at uddannelsen er landet ved VIA. Her er engagerede undervisere og gode faciliteter, og så er uddannelsen forankret i et kompetent fagmiljø, der sikrer en god kontinuitet”, siger Christian Christiansen.
Tæt samarbejde med branchen
Foreningen af danske brøndborere lægger ifølge Christian Christiansen også vægt på, at det er vigtigt med et godt samarbejde, så der fremadrettet kan udvikles en endnu mere præcis og effektiv uddannelse. For han lægger ikke skjul på, at de i foreningen gerne ser, at ambitionsniveaet hæves, så det på sigt kunne blive en erhvervsuddannelse på lige fod med fx tømrer.
”Man kommer ind i et fag, hvor det ikke kun er et arbejde for folk. Der er virkelig mange, som brænder for området. Og gerne vil lave et godt stykke arbejde, og der er uddannelse jo rigtig vigtig”, siger Christian Christiansen, der også understreger at brøndboring er en branche med et stort fokus på høj faglighed, og det er derfor samarbejdet mellem branchen og uddannelsen er vigtig.
Kontakt:
Uddannelseskoordinator for brøndboreruddannelsen
Jette Sørensen
Tlf. 8755 4285
Mail: jets@via.dk
Formand for Foreningen af danske brøndborere
Christian Christiansen
Tlf. 9753 5222
Mail: cc@pcdrill.dk
Kommunikationskoordinator ved VIAs Ingeniøruddannelser
Sarah Gram
Tlf. 8755 1406
Mail: sarg@via.dk
Hjemmeside:
https://www.bygud.dk/eksamensuddannelser/broendborer/
Fakta om AMU uddannelser
Arbejdsmarkedsuddannelser (AMU)
Arbejdsmarkedsuddannelser er især rettet mod ufaglærte og faglærte. Undervisningen er både praktisk og teoretisk og kan være tilrettelagt på fuld tid eller på deltid.
AMU består af korterevarende kurser, som man kan tage enkeltvis eller stykke sammen efter behov. På den måde kan de passe sammen med et arbejde.
Alle kurserne er kompetencegivende, og nogle af dem giver merit til erhvervsuddannelserne.
Man får et uddannelsesbevis for hvert kursus, man gennemfører.
Kilde: Uddannelsesguiden (https://www.ug.dk/uddannelser/arbejdsmarkedsuddannelseramu
Billeder
Information om VIA University College
Fakta om VIA University College:
- VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
- VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
- VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
- VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
- VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
- VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.
Læs mere om VIA University College på www.via.dk
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
VIA University College: Reformaftalen er et afgørende løft af professionsuddannelserne26.3.2025 15:35:48 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om de erhvervs- og professionsrettede uddannelser vil styrke både uddannelser og karriereveje for de professionsuddannede i Danmark og har potentialet til at gøre uddannelserne mere populære blandt kommende generationer. Det mener rektor i VIA, Gitte Sommer Harrits.
VIA venter flere studerende med kommende reform af professionsuddannelserne15.3.2025 14:07:33 CET | Pressemeddelelse
I år har VIA modtaget 9.533 kvote 2-ansøgninger til sine uddannelser i Region Midtjylland, hvilket er en mindre fremgang i forhold til sidste år. VIAs rektor forventer, at den kommende reform af professionsuddannelserne fremover vil få flere til at uddanne sig til blandt andet sygeplejerske og pædagog.
Fire kommuner går sammen med VIA University College om ny, skolebaseret læreruddannelse i Skive.3.2.2025 09:53:21 CET | Pressemeddelelse
Viborg, Thisted, Morsø og Skive kommuner er blevet enige om hver at oprette 4 nye lærerstillinger til en skolebaseret læreruddannelse på VIAs læreruddannelse i Skive. Med de nye uddannelsesstillinger håber kommunerne på at rekruttere og fastholde flere studerende til uddannelsen og mindske antallet af ikke-uddannede lærere på deres skoler.
National pris til VIA-vejleder fra Viborg3.2.2025 08:34:54 CET | Pressemeddelelse
Hun har bidraget til stærkere studiestart og bedre studiemiljø for de studerende på The Animation Workshop i Viborg – og for den indsats får Sofie Krogh Appel den nationale pris, Vejlederprisen 2025.
I tvivl om uddannelse? Kom på besøg hos VIA i Aarhus til u-days30.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan er hverdagen på studiet? Hvordan foregår praktikken? Hvad er en professionsbachelor egentlig? Dét og mange andre spørgsmål kan uddannelsessøgende få svar på til åbent hus på VIAs adresser i Aarhus 20.-22. februar.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum