

Energibranchen ønsker regulering af biomasse
Alt træ, der bruges som biomasse til energi, skal komme fra skov, der ikke bare er bæredygtigt drevet – det skal være certificeret bæredygtigt, så det er et dokumenteret og fuldgyldigt skridt på vejen i den grønne omstilling væk fra kul.
Bæredygtig biomasse betyder, at der skal passes på skoven. Det vil sige, at skovejeren genplanter skoven i takt med at den fjernes. Derudover sikres det, at biodiversiteten og skovens økosystemer ikke forringes. Der skal lovgives på området, og det skal kontrolleres om lovgivning overholdes. Det mener Dansk Energi og Dansk Fjernvarme.
Derfor hilser organisationerne det velkomment, at klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vil se nærmere på, hvordan man fra centralt hold kan sikre, at den biomasse, vi bruger i Danmark, er bæredygtig. Det har ministeren sagt til ugebrevet Mandag Morgen i et interview om biomasse.
- Vi har en frivillig brancheaftale, der stiller vidtgående krav for dokumentation af, at den biomasse, man anvender i Danmark, er bæredygtig. Men vi ser gerne regler og lovgivning, så der kommer en politisk retning for den bæredygtige biomasse, siger Lars Aagaard, administrerende direktør, Dansk Energi.
Han bakkes op af Kim Mortensen, administrerende direktør, Dansk Fjernvarme. Han peger på, at den frivillige brancheaftale om biomasse har eksisteret i fem år, og i løbet af den korte tid er det på baggrund af aftalen blevet muligt for offentligheden at se dokumentation for, at den biomasse, der anvendes i danske kraftvarmeværker, er bæredygtig.
Både Kim Mortensen og Lars Aagaard mener, det vil være en stor fordel for branchen, hvis der nu kommer lovgivning og krav om dokumentation. På den måde vil brancheaftalens skrappe krav til bæredygtig biomasse kunne bredes ud til at gælde ikke kun for energiselskaberne, men også industri og brændeovne.
- Branchen har selv taget ansvar for at kunne dokumentere, at biomassen er bæredygtig og derfor et skridt på vejen i den grønne omstilling. Men nu er tiden kommet til, at myndighederne bør se på, om der skal stilles krav om, at al biomasse er certificeret bæredygtigt, siger Kim Mortensen.
- 30 procent af biomassen bruges i dag ikke til el og fjernvarme. Myndighederne bør derfor undersøge mulighederne for, at al biomasse kan omfattes af krav om bæredygtighedscertificering, supplerer Lars Aagaard.
Begge direktører understreger, at brug af biomasse i den danske energibranche har været helt nødvendig for at opfylde en politisk beslutning i Energiaftalen fra 2012 om ikke længere at brænde kul af i danske storbyers kraftvarmeværker. Det mål er tæt på at være nået efter blot syv år.
- Men det betyder ikke, at vi nu er færdige med den grønne omstilling. Biomasse er et skridt på vejen væk fra kul og naturgas, for intet er værre for klimaet, så det skal ud af vores energisystem hurtigt. Nu begynder nye teknologier at dukke op, så den bæredygtige biomasse er en trædesten på vejen, og på et tidspunkt forsvinder også dét, siger Lars Aagaard.
- Biomasse var aldrig tiltænkt en blivende rolle i vores energisystem. Men i en overgangsperiode er det eneste grønne alternativ til kul og gas, siger Kim Mortensen.
Energistyrelsens nyeste basisfremskrivning af energiområdet viser da også, at brugen af biomasse de kommende år vil stagnere for derefter at falde frem mod 2030.
Nøgleord
Kontakter
Kim Mortensen
Adm. direktør i Dansk Fjernvarme
Telefon: 4021 2220
Lars Aagaard
Adm. direktør i Dansk Energi
Telefon: 2275 0450
Information om Dansk Energi
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark.
Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for de knap 400 danske fjernvarmeselskaber fordelt over hele landet, der leverer 99,9 procent af fjernvarmen i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi
Lars Aagaard stopper som administrerende direktør i Dansk Energi23.3.2022 15:25:12 CET | Pressemeddelelse
Som led i fødslen af Green Power Denmark fratræder Lars Aagaard efter gensidig aftale. Lars Aagaard har i 15 år stået i spidsen for Dansk Energi.
Power-to-X-strategi giver endelig bevægelse fra ord til handling15.3.2022 09:34:45 CET | Pressemeddelelse
Ny aftale om Power-to-X-strategi er første skridt på vej mod en stærk dansk Power-to-X-industri og på at gøre Danmark til foregangsland på området. Aftalen indvarsler historisk udbygning med grøn strøm og anerkender, at investorer i elektrolyse og elektrofuels skal have både klarhed og strategisk ambition, mener Dansk Energi.
Enig med Klimarådet: Mere grøn strøm skal bringe os i klimamål25.2.2022 10:45:38 CET | Pressemeddelelse
Der skal udbygges massivt med vindmøller og solceller til at producere langt mere grøn strøm, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Sådan lyder det fra Klimarådet i ny statusrapport, der vurderer udsigten til at komme i klimamål. Dansk Energi giver tommel op.
Viceadministrerende direktør Anders Stouge skal fremover stå i spidsen for DI Byggeri i Dansk Industri25.2.2022 10:02:22 CET | Pressemeddelelse
Anders Stouge har efter 10½ år i Dansk Energi valgt at skifte til ny stilling som branchedirektør for DI Byggeri i Dansk Industri. Anders Stouge kom til Dansk Energi i 2011 fra en stilling som underdirektør i Dansk Industri med ansvar for DI Energi.
Dansk Energi om varmecheckaftale: Godt med klart signal om udfasning af naturgas11.2.2022 10:44:20 CET | Pressemeddelelse
En skærpet tone mod naturgas i opvarmning af huse og løfter om en kommende klar plan for, hvordan Danmark kan skrotte det, er de vigtigste elementer i aftale om varmecheck, mener Dansk Energi, der samtidig anerkender behov for nødhjælp til økonomisk trængte varmekunder.