Danmarks Frie Forskningsfond

Hvordan vælger bank og kunde hinanden, når der skal lånes til et hus?

Del
Og hvordan påvirker forandringer på realkreditmarkedet vores fælles velfærd og os som enkeltpersoner? Det er spørgsmålene i et nyt forskningsprojekt.

Boligkøb er en af de største og dyreste beslutninger i de fleste mennesker liv. De lån, banker og realkreditinstitutter tilbyder, har stor indflydelse på vores muligheder for at købe drømmeboligen.

Regulering af hele lånesektoren påvirker samtidig i høj grad hvilke lån, vi har adgang til.

I et nyt forskningsprojekt, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, skal forskere fra Aarhus Universitet, University of Toronto og Queen’s University undersøge hvilke faktorer, der afgør, hvilken bank vi ender med at låne penge i.

- Vi vil gerne både forstå, hvad der spiller ind på forbrugere og bankers valg af hinanden, og hvordan enkeltpersoner og institutioner reagerer på strukturelle og lovmæssige ændringer på realkreditmarkedet, siger postdoc Ran Sun Lyng fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet.

Hun skal køre forskningsprojektet ‘Matching and Welfare Analysis of the Danish Mortgage Market’, hvor hun sammen med lektor John Kennes fra Aarhus Universitet og canadiske forskere skal udvikle en større forståelse af, hvad der styrer matchet mellem kunde og bank på det danske realkreditmarked.

- Projektet her kan være med til at forbedre kvaliteten af det danske realkreditmarked, ved at vi identificerer de direkte og indirekte trade-offs ved politiske forslag om reguleringer til at håndtere risici på realkreditmarkedet, siger Ran Sun Lyng.

Hvis man for eksempel forestiller sig, at en bank holder op med at tilbyde afdragsfrie lån, vil de af bankens kunder, som egentlig ønskede et afdragsfrit lån, blive hos banken og vælge et andet lån, eller vil de skifte til en anden bank for at få afdragsfriheden?

Det er noget af det, forskerne skal undersøge.

- Ved at se på det, kan vi få et indblik i, hvordan porteføljen hos pengeinstitutter og realkreditinstitutter vil blive påvirket af politiske beslutninger, der har til formål at mindske den risiko, pengeinstitutter løber, siger Ran Sun Lyng.

Samtidig vil det give en forståelse af, hvilke kunder der vil opleve de største tab, og hvem der vil få de største gevinster som konsekvens af den politiske beslutning.

I 2016 indførte Finanstilsynet for eksempel en grænse for, hvor mange boliglån med en gældsfaktor på mere end 4 en bank må udstede til kunder i København og Århus. Gældsfaktoren udregnes ved at dividere beløbet man låner med ens årlige husstandsindkomst. Det gør bankernes samlede risiko mindre, men mindsker også muligheden for at låne penge for husstande med lavere indkomst.

I projektet skal forskerne bruge registerdata fra Skat, Danmarks Statistik, Finans Danmark (bankernes interesseorganisation) og Finanstilsynet til at opnå en større forståelse af de velfærdsmæssige konsekvenser af ændringer og reguleringer af lånemarkedet.

- Målet er, at vi med denne forskning fremadrettet bedre vil kunne kvantificere effekterne af forskellige former for regulering fra politisk side. Så når politikerne foreslår en ny regulering, så vil vi kunne estimere, hvilke konsekvenser det vil have for enkeltpersoner og den generelle fælles velfærd på det danske realkreditmarked, siger Ran Sun Lyng.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye