Ekspertrådet: Klar ledelse og styring af Sundhedsplatformen
I forlængelse af Rigsrevisionens beretning fra juni 2018 og Statsrevisorernes kritik besluttede forretningsudvalget i Region Hovedstaden en række initiativer med henblik på at forbedre den fælles patientjournal Sundhedsplatformen. Koncerndirektionen i Region Hovedstaden nedsatte bl.a. i november 2018 et uafhængigt ekspertråd bestående af ledere med erfaring fra implementering af større IT-systemer i enten offentlige eller private virksomheder.
Nu har ekspertrådet givet sin endelige rapport, hvor de har vurderet Region Hovedstadens strategiske styring af Sundhedsplatformen.
Læs hele rapporten fra ekspertrådet på Region Hovedstadens hjemmeside
Sundhedsplatformen kan fikses
Lilian Mogensen, formand for Ekspertrådet understreger, at den digitale verden øger ændringshastighed og stiller store krav om evner til kulturel omstilling:
”Vi er ikke stødt på noget, der tyder på, at Sundhedsplatformen ikke kan komme til at virke. Der er mange ting, der kan gøres bedre, men det kan fikses – det handler om at have en klar plan og så komme i gang. Med Sundhedsplatformen er Region Hovedstaden og Sjælland rykket op i den digitale superliga, men det kræver, at koncernledelsen i Region Hovedstaden og topchefer på hospitaler og i CIMT skal påtage sig et langt større fælles ansvar for strategisk styring af forbedring af Sundhedsplatformen.”
Lilian Mogensen tilføjer, at der er behov for en klar plan med klare ledelsesmandater, præcis målstyring fra koncernledelsen og konsekvent opfølgning på fremdrift. Og så er der er brug for en bedre overordnet porteføljestyring, prioritering og koordinering med Region Sjælland. Ligesom hospitalsledelserne og lederne af de kliniske specialer også skal tage et langt større ansvar:
”Der er stor brug for et tværgående forpligtende samarbejde. Sundhedsplatformen er i for høj grad blevet et teknologiprojekt. Organisatorisk implementering i klinisk praksis, ledelses- og implementeringskraft og kulturtransformation er stærkt undervurderet i implementering af Sundhedsplatformen.”
Overrasket over kompleksiteten
For koncerndirektør Jens Gordon Clausen, der var med til at nedsætte ekspertrådet, er der en klar erkendelse af, at koncernledelsen er blevet overrasket over, hvor stor og kompleks en opgave det har været at tage en ny patientjournal som Sundhedsplatformen i brug.
”På kort tid har vi i den grad øget digitaliseringen markant og ændret arbejdsgange. Og det er jo også derfor, vi har bedt Ekspertrådet komme med deres vurdering af, hvad der skal til, for at vi kan få indfriet de ambitioner, vi har. Ekspertrådets rapport og anbefalinger er et vigtigt og godt redskab til regionens videre arbejde med Sundhedsplatformen.”
Tiltag sat i gang efter dialog med ekspertrådet
Ekspertrådet har det seneste år været i løbende dialog med ledere og medarbejdere i Region Hovedstaden. I dialogen har rådet sat særlig fokus på styring på tværs af koncernen, ledelse, organisering, medicineringsproces og regionens it-center (CIMT). På baggrund af den løbende dialog og ekspertrådets anbefalinger er følgende tiltag iværksat eller i gang med at blive iværksat af Region Hovedstaden. Initiativer, der skal resultere i markante forbedringer og øge paratheden til digitalisering betydeligt i hovedstaden:
Ledelse og styring
- Koncerndirektionen har taget initiativ til en mere simpel og smidig ledelse, både internt i Region Hovedstaden og imellem de to regioner. Således reduceres fora, og konkrete projekter forankres på hospitalerne med ret og pligt til at tage beslutninger (se nedenfor).
- Med projektet, der arbejder for øget brugertilfredshed, har koncernledelsen godkendt en ledelse, hvor hospitalsledelsen har mandat til at beslutte løsninger, der går på tværs af hospitalerne. Logikken herfra skal udbredes i en ny og enklere model for den samlede styring af it i Region Hovedstaden.
- Der er etableret faste møder på øverste ledelsesniveau mellem regionerne og leverandøren Epic.
Medicinprojekt forankret på Rigshospitalet
- Koncerndirektionen har taget initiativ til at ændre arbejdet med at forbedre medicinmodulet. Siden juni har projektet været lokaliseret på Rigshospitalet med centerdirektør på Rigshospitalet Jannick Brennum som styregruppeformand. Fokus er at få løst problemer vedr. medicineringsfunktionalitet inden årets udgang, og projektet har fået mandat til – på tværs af regionens hospitaler - at træffe beslutninger om de konkrete løsninger. Projektet bliver derudover pilot på et stærkere testkoncept, som sammen med en forbedret styring, der udgives nye opgraderinger af Sundhedsplatformen.
Projekt for øget brugertilfredshed
- Hospitalsledelsen sidder for bordenden, og løser projekter på baggrund af hospitalets prioritering konkrete udfordringer med funktionaliteten eller brugen af Sundhedsplatformen. For at understøtte hospitalsledelsen prioritering er der tillige besluttet en organisering, hvor hospitalsledelsen har mandat til også at beslutte løsninger, der går på tværs af hospitalerne. Aktuelt er indsatsen afsluttet på Herlev Gentofte Hospital og igangsat på Rigshospitalet.
It-center skal forenkles
- Forbedringerne i it-centerets service skal ske i et tættere samarbejde med hospitalerne, hvor it-centeret øger tilstedeværelsen på hospitalerne og forsøger at etablere en kultur, der er mere partnerorienteret og rådgivende. Det indebærer bl.a., at der skal ske en forenkling af beslutningsprocesser for at øge ledelseskraften, og at it-centeret fokuserer på it, mens hospitalerne bidrager med kliniske perspektiver. Målet er øge it-centerets leveringshastighed og kvalitet.
Kontinuerligt arbejde med test og releasestyring
- På baggrund af erfaringerne fra arbejdet med opgraderingen af Sundhedsplatformen i foråret (SP18), indførelsen af ny version af Landspatientregisteret (LPR3) og de fortsatte drøftelser med ekspertrådet, er der igangsat yderligere initiativer til forbedring af test af opgraderinger
Fakta – ekspertrådets sammensætning
- Formand for ekspertrådet er Lilian Mogensen, som er tidligere koncerndirektør i ATP og direktør i Udbetaling Danmark. De øvrige medlemmer af rådet er Kim Østrup, tidligere vicedirektør i IBM, Lars Mathiesen, tidligere IT-direktør i Nykredit, Erik Andreassen, tidligere IT-underdirektør i Danske Bank, Thomas Rysgaard, direktør i kommunernes IT-fællesskab Kombit, Erik Jylling, læge og sundhedsdirektør Danske Regioner.
- Ekspertrådet er nedsat af Region Hovedstaden, og skal først og fremmest rådgive regionens koncerndirektion og politikere – men der vil være dialog og koordinering med Region Sjælland, som også har Sundhedsplatformen.
- Ekspertrådet vil frem mod januar hovedsageligt fokusere på opgraderingen til Sundhedsplatformen og overgang til LPR3 til februar 2019 - og vil i foråret fokusere på arbejdet med at forbedre Sundhedsplatformen.
Læs kommissoriet for ekspertrådet
Yderligere information:
- Koncerndirektør Jens Gordon Clausen, via pressevagten tlf.: 7020 9588
- Formand for ekspertrådet Lilian Mogensen, via pressevagten tlf.: 7020 9588
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler7.5.2025 15:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark.
(Rettet udgave) Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:47:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag studiet, der viser, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død er den ca. dobbelt så høj som mænds ved samme mængde rygning.
Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:08:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag fundet, som betyder, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død, er den ca. dobbelt så høj ved samme mængde rygning.
Analyse bakker op om planen om fødested for 3.500 fødsler på Bispebjerg Hospital6.5.2025 15:48:09 CEST | Pressemeddelelse
Trods faldende fødselstal flere steder i landet viser fødselsprognoserne, at der kommer flere unge familier, der ønsker at stifte familie i København. Region Hovedstaden kører videre med planen om at lave en kvinde-barn-afdeling på Bispebjerg Hospital.
Region Hovedstaden orienterer flere hundrede borgere om ulovlige opslag i journaler5.5.2025 15:15:05 CEST | Pressemeddelelse
Regionen har efter en dybdegående undersøgelse konstateret, at en studerende, som tidligere har været i praktik i regionen, ulovligt har kigget i ca. 400 borgeres patientjournaler. Borgerne bliver nu underrettet. Regionen har sat gang i en større indsats for at undersøge, hvad vi kan gøre for at beskytte patienters elektroniske journaler mod snageri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum