Ny forskning fra AAU: To ud af tre danskere lider af kroniske sygdomme

Antallet af danskere, der lider af én eller flere kroniske sygdomme, er langt højere end hidtil antaget. Det viser Danmarks hidtil største studie i kroniske sygdomme – og verdens første kortlægning af et helt lands kroniske sygdomme.
Indtil nu har Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen officielt vurderet, at cirka hver tredje dansker lider af en kronisk sygdom. Men det er et underestimat ifølge AAU-studiet.
Ifølge de nye tal har mænd i gennemsnit 2,0 sygdomme, mens kvinder gennemsnitligt har 2,4. Forskellene er dog mere markante på alder, hvor 16-44-årige i gennemsnit har 1,1 sygdom, 45-74-årige har 2,7 sygdomme og 75+-årige har 5,3 sygdomme i gennemsnit. Tallene dækker over store forskelle, f.eks. er det maksimale antal sygdomme for én patient 36.
Resultaterne dækker desuden over flere regionale forskelle. F.eks. viser studiet, at:
- Region Nordjylland har den største andel af patienter med forhøjet blodtryk
- Region Midtjylland har den største andel af patienter med epilepsi, søvnforstyrrelser og ADHD
- Region Syddanmark har den største andel af psykisk syge, demente og flest kronikere generelt
- Region Sjælland har den største andel af patienter med kræft, mavesår og overvægt
- Region Hovedstaden har den største andel af patienter med HIV, skizofreni og spiseforstyrrelser – men også færrest kronikere set i forhold til resten af landet.
Studiet har kortlagt den fulde kroniske sygdomsbyrde og identificeret over 199 kroniske sygdomme blandt alle 4,5 millioner danskere over 16 år. Det er gjort via de unikke danske sundhedsregistre, og fordi der ses på alle borgere, er der ingen statistisk usikkerhed – tallene er, som de er.
Samfundsøkonomisk og personlig belastning af kronisk sygdom
- Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at kronikerbyrden er reel - og tilmed større end hidtil antaget. Vi oplever et behov fra både politikere og sundhedsprofessionelle til at få tal og overblik over den kroniske sygdomsbyrde for at få et bedre grundlag for prioritering. På samme måde, som du har brug for at vide, hvem og hvor mange, der kommer til aftensmaden i din planlægning, så er det også essentielt, at sundhedsvæsnet kender hvem og antallet af de patienter, man skal behandle, siger Michael Falk Hvidberg, ph.d. og forsker ved Danish Center for Healthcare Improvements (DCHI) ved AAU.
- Med undersøgelsen gives et nyt supplerende redskab, som kan bruges i prioritering, planlægning, vurdering af økonomisk byrder, og udvikling af det fremtidige sundhedsvæsen, som skal kunne håndtere fortsat flere kronikere. Første step hertil er netop det overblik, undersøgelsen giver over, hvem og hvor mange kronikere, der er. Forhåbentligt kan studiet også være med til at give fokus og en stemme til de patientgrupper, som typisk overses i debatten, tilføjer han.
I en rapport citerer Sundhedsstyrelsen, at 80 procent af udgifterne til sundhedsvæsnet går til behandling af kronikere, og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler international handling.
- Der er bred enighed om og evidens for, at kroniske sygdomme er den enkeltstående største fremtidige udfordring for vores sundhedsvæsen. Med studiet og vores kommende forskning og satsning på området er vi med til at tilføje vigtige brikker, der kan få stor betydning for fremtidig prioritering og indsatser, siger professor og sundhedsøkonom Lars Ehlers fra DCHI, AAU.
FAKTA:
- Studiet er finansieret af DCHI på AAU, Region Nordjylland og Momsfonden. Derudover er projektet lavet i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed.
- Studiet er den første del af et større forskningsprojekt om kroniske sygdomme. Formålet med projektet er at give et overblik over sygdomstyper og omfanget af kronisk sygdomsbyrde til både politikere, sundhedsprofessionelle og forskere til brug i sundhedsplanlægning. Senere på året identificeres livskvaliteten af de 199 kroniske sygdomme i anden del af projektet. Resultaterne skaber således viden over både omfanget (hvilke og hvor mange) og senere livskvalitet (hvilke kronikere, der har det værst)
- MEST HYPPIGE SYGDOMME
Forhøjet blodtryk: 23,3 %
Luftvejsallergi: 18,5 %
Forhøjet kolesterol: 14,3 %
Depression: 10,0 %
Bronkitis: 9,2 %
Astma: 7,9 %
Type 2-diabetes: 5,3 %
KOL: 4,7 %
Slidgigt i knæ: 3,9 %
Knogleskørhed: 3,5 %
Mavesår: 3,5 %
Nøgleord
Kontakter
Michael Falk Hvidberg, forsker, ph.d., hovedforfatter: tlf.: 4054 5420, e-mail: michael@falkhvidberg.dk
Lars Ehlers, professor, DCHI AAU, tlf.: 9940 8257, e-mail: lehlers@business.aau.dk
Hiva Ahmadi, pressemedarbejder, AAU, tlf.: 2220 6869, e-mail: hiah@adm.aau.dk
Billeder


Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Dansk forskning i droner og AI bliver nu opskaleret26.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Droner uden GPS-styring, 3D-print af militærudstyr, satellit-overvågning af Arktis fra rummet, udvikling af AI-styret cybersikkerhed og mange andre opfindelser. Det går pengene til, når Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) for andet år i træk fordeler 32 millioner kroner til danske forskere og udviklere.
Aalborg Universitet fortsat et top 10 universitet i verden24.6.2025 10:37:31 CEST | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet (AAU) er stadig blandt de allerbedste universiteter, når det kommer til at levere på FN’s verdensmål. I en ny international undersøgelse lander AAU på en 9. plads blandt tusindvis af universiteter.
Ekspertens fem råd til at være en god turist24.6.2025 09:52:20 CEST | Pressemeddelelse
Nej tak til turister. Flere steder vokser modstanden mod turister. Her får du ekspertens fem gode råd, der gør din ferie bedre for både dig selv og de lokale.
Du sagde nej til insekter, men hvad med græs?23.6.2025 09:32:15 CEST | Pressemeddelelse
Indenfor få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Forskere på AAU har længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve fra udtrækket. Dermed er vejen banet for en egentlig fødevareproduktion baseret på græs.
Forskere fra hele landet etablerer Dansk Center for Designforskning18.6.2025 06:23:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på tværs af landets uddannelsesinstitutioner grundlægger i fællesskab et nyt nationalt center for designforskning, der skal styrke designet i og af hele Danmark
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum