Industriteknikernes svendeprøve bliver mere individuel og innovativ
Revideringen af industriteknikernes svendeprøve, som IU har foretaget i samarbejde med faglærere på landets erhvervsskoler, betyder, at sværhedsgraden for de individuelle prøver er nivelleret, så de ligger på samme høje niveau landet over. Der indføres samtidig et pointsystem, som skal sikre en objektiv vurdering af den enkeltes kompetencer.
Fokus på faglighed og designfrihed
Der er også ændret i opgavernes tid, indhold og hvor meget de tæller i den samlede bedømmelse. De individuelle CNC-opgaver er blevet tilføjet C-akse-programmering og spåntagning med roterende værktøjer, ligesom opmåling af de CNC-fræsede emner fremover skal gennemføres på en 3-koordinat målemaskine, hvorfra der desuden kan laves en målerapport. Tiden og vægtningen af de individuelle opgaver og teoriprøven er øget, mens projektopgaven kommer til at fylde mindre. Denne går samtidig fra en bunden opgave til en opgave, der giver eleverne mulighed for selv at designe og udvikle en prototype.
Ændringerne skal sikre elevernes faglige kompetencer og samtidig give dem mulighed for at tænke stort og vise, hvad de kan.
Faglærerne er klædt på
Faglærere, som til dagligt underviser på industriteknikeruddannelsen, fik på en konference arrangeret af IU på TECH College i Aalborg i juni præsenteret den nye svendeprøves opgaver og organisering og mulighed for at se og gennemgå mange af de nye tegninger og produktionsgrundlag, så de er klar til at implementere den nye svendeprøve på uddannelsen.
Den nye prøve forventes at være fuldt integreret senest fra den 1. januar 2023.
Den komplette liste over ændringer i svendeprøven ser således ud:
- Sværhedsgraden på individuelle prøver er nivelleret og højnet
- Der er udarbejdet skemaer for objektiv pointbedømmelse af begge de individuelle opgaver
- Der indføres en multiple choice-teoriprøve
- Projektopgaven går fra bunden opgave til designfrihed i udviklingen af en prototype, hvor der skal indgå 6 ud og 15 mulige processer
- Tiden til teoriprøven og de individuelle opgaver er øget med 25%, som tages fra projektopgaven
- Der er ændret på eksamensformen, så den bliver mere individuelt orienteret
- Der er justeret i den procentvise vægtning af karakteren. Teoriprøven vægter 20%, de to individuelle CNC-opgaver vægter hver 30% og projektprøven vægter 20%
Kontakter
Astrid Sandvad KudahlKommunikationskonsulent
Tlf:21894848ask@iu.dkInformation om Industriens Uddannelser
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Troels har været i gang med uddannelsen i 15 måneder – nu skal han kæmpe mod Europas bedste automatikteknikere4.4.2025 08:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Når man spørger Troels om det bedste ved hans fag, siger han: ”At jeg bliver udfordret på min problemløsning.” Til september skal han deltage i EuroSkills. Troels glæder sig til at vise, hvad en, der er ny i faget, kan præstere.
Malthe Naundrup Nielsen og Andreas Skeldal Winther vinder DM i Industry 4.0 og sikrer billetter til EuroSkills 2025 i Herning!6.3.2025 09:04:00 CET | Pressemeddelelse
Elektrikerlærlingene Malthe Naundrup Nielsen og Andreas Skeldal Winther har vundet Industry 4.0. Onsdag d. 5. marts 2025 overrakte Signe Tychsen Philip, vicedirektør i Dansk Indudstri vinderdiplomet i Siemens' hovedkvarter i Ballerup.
Presseinvitation: Nu skal danmarksmestrene indenfor Industry 4.0 findes3.3.2025 13:44:23 CET | Pressemeddelelse
Dansk Industri, Dansk Metal, Dansk El-Forbund, Metalindustriens Uddannelsesudvalg, Siemens og SkillsDenmark inviterer til DM i Industry 4.0 onsdag den 5. marts 2025 i Ballerup.
Karrieredag kommer til København – her møder virksomheder og elever hinanden inden for data- og kommunikationsområdet3.3.2025 07:17:24 CET | Pressemeddelelse
10. marts inviterer Dansk Industri og Dansk Metal til Karrieredag for elever og virksomheder inden for data- og kommunikationsområdet. Tidligere lignende arrangementer har vist sig at være en effektiv platform for at matche kommende lærlinge med deres oplæringsvirksomheder.
Generalkonsulatet og MI inviterer: Formiddagsmøde 3. marts sætter fokus på det dansk-tyske samarbejde om udveksling af lærlinge i grænseregionen28.2.2025 08:27:39 CET | Pressemeddelelse
Metalindustriens Uddannelsesudvalg og Generalkonsulatet i Flensborg inviterer til formiddagsmøde om udvidelsen af samarbejdet mellem Danmark og Tyskland, når det kommer til udveksling af lærlinge i grænseregionen. Dansk Metal og DI deltager på mødet, der finder sted d. 3. marts fra kl. 10-12.15 på Generalkonsulatet i Flensborg. Pressen er velkommen til at deltage.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum