Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv
For de fleste børn er udsættelse for lave niveauer af kviksølv fra moderens kost ganske ufarlig, men visse genvarianter kan øge følsomheden og føre til lavere intelligenskvotient (IQ).
Det er resultatet af en undersøgelse udført af internationale forskere, blandt andre Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på SDU, som har forestået alle analyserne for kviksølv.
Undersøgelsen med 2.147 børn udforskede sammenhængen mellem kviksølvindholdet i navlestrengen, IQ ved otteårsalderen og bestemte gener.
Ophobes i fisk og skaldyr
Eksponering for kviksølv kan hæmme hjernens udvikling, især inden fødslen. Kviksølv spredes gennem atmosfæren, regner ned i verdenshavene, søer eller floder, hvor det omdannes af bakterier til methylkviksølv, som ophobes i fisk og skaldyr.
I en foreløbig undersøgelse af 1.127 børn fra England fandt forskere fire genvarianter kaldet polymorfier, der var forbundet med øget giftighed af kviksølv.
Den nye rapport omfattede yderligere 1.045 børn og viste en meget sikker sammenhæng med en mutation i det gen, som koder for en receptor for hormonet progesteron, der spiller en stor rolle for hjernens sårbarhed.
Kviksølv giver lavere IQ hos nogle
Indholdet af kviksølv i navlestrengen er udtryk for, hvor meget af moderens udsættelse for methylkviskølv gennem kosten, der er videregivet til fostret.
-Som helhed syntes kviksølv ikke at medføre nogen sikker påvirkning af IQ hos børnene, og det kunne jo tyde på, at der ikke var nogen fare på færde. Analyserne afslørede imidlertid, at børn med en bestemt gendefekt, som ikke medfører sygdom i sig selv, opnåede lavere IQ-score, hvis de havde en forhøjet udsættelse for kviksølv.
-Med andre ord viste børn med disse genvarianter tegn på kviksølvpåvirkninger, som ikke kunne påvises i gruppen som helhed, forklarer Philippe Grandjean.
Analyserne blev justeret for fisk og skaldyr i kosten (den vigtigste kilde til methylkviksølv, men også en kilde til gavnlige fedtsyrer) samt mødrenes socioøkonomiske status og uddannelse.
Hvert tredje barn har defekt gen
Forskerne bag undersøgelsen fandt, at omkring 30 procent af børnene i fosterstadiet var mere følsomme over for påvirkningen fra kviksølv og dermed i farezonen for lavere IQ på grund af det.
-Kun hvis børnene havde et defekt gen kunne vi se en lavere intelligenskvotient (IQ) i otteårsalderen.
-Det gjaldt for omtrent hvert tredje af de engelske børn, som i gennemsnit havde en lavere belastning med kviksølv end danske børn. De danske børn har vi dog ikke tal for siger Philippe Grandjean.
Beskyttelse af de mest sårbare
-Vi er ikke alle helt ens, for nogle af os er mere sårbare over for forurening end andre. Formålet med vores forbyggende indsats må være at beskytte de mest sårbare.
-Vi skal derfor beskytte de gravide mod kviksølv, specielt fordi grænseværdierne ikke beskytter de børn, som måtte have en gendefekt, siger Philippe Grandjean.
Fødeafdelingen på OUH tilbyder måling af kviksølv i en hårprøve fra alle de gravide, der kommer til første undersøgelse med ultralyd. Hårprøven analyseres på SDU, og ved forhøjede tal bliver kvinden vejledt i at undgå de fisk, som har højt indhold af kviksølv.
Kontakter
Professor Philippe Grandjean, SDU.
E-mail:pgrandjean@health.sdu.dk
Journalist Marianne Lie Becker, SDU.
E-mail: mlbecker@health.sdu.dk
Mobil: 21261926
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Professor inden for kronisk inflammatorisk tarmsygdom på SDU og OUH12.5.2025 11:11:20 CEST | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet (SDU) har udnævnt læge, ph.d., dr.med. Casper Steenholdt til klinisk professor i medicinsk gastroenterologi med særligt fokus på kronisk inflammatorisk tarmsygdom. Udnævnelsen sker med tilknytning til Klinisk Institut på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og i samarbejde med Afdeling for Medicinsk Gastroenterologi S på Odense Universitetshospital (OUH), hvor han samtidig tiltræder som overlæge.
Danmark skal være hurtigere i kapløbet om AI til softwareudvikling – nyt projekt vil vende udviklingen12.5.2025 09:45:16 CEST | Pressemeddelelse
Ambitiøst initiativ skal sikre brugercentreret AI til softwareudvikling.
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum