Første hold konferencetolke er klar til EU

Det danske sprog er under pres i EU. Inden for de næste par år går cirka en tredjedel af de fastansatte danske tolke på pension. Ifølge en prognose vil det betyde, at der i 2020 blot vil være 13 danske konferencetolke i hele EU, mens tallet i 2012 lå på 33 fastansatte tolke. Derfor er interessen for de nyuddannede tolke også stor. Faktisk så stor, at institutionerne ved EU tilbyder de nyuddannede studerende fra Aarhus Universitet et intensivt kursus i Bruxelles, så de kan være forberedt til den optagelsesprøve, der kan sikre dem job i EU.
En uddannelse for de få
Forberedelsen for de nyuddannede tolke har dog været længe undervejs. Første stop var masteruddannelsens krævende optagelsesprøve, hvor 7 ud af næsten 30 ansøgere bestod. Efterfølgende har de studerende det sidste år modtaget intensiv undervisning og tolketræning i 45 timer om ugen. 7 lyder måske ikke af meget, men uddannelsen går også under mantraet, at det er en uddannelse for de få, men med en betydning for de mange. Faktisk kan dette hold bryste sig af at være det højst antal uddannede tolke i Danmark i 20 år. Derfor er glæden også stor hos både aftagere i EU og professor Helle Vrønning Dam, der er initiativtager til uddannelsen.
”Jeg modtager rigtig mange lykønskninger fra EU hver dag. Det er dejligt, at uddannelsen har været en succes, og at vi ved, at de studerende er godt forberedt til optagelsesprøven i EU, så de kan se frem til en lang karriere som konferencetolk.”
En af lykønskningerne kom fra generaldirektøren Agnieszka Walter-Drop, der ligeledes glæder sig over resultatet:
“I was very pleased to see the positive outcome of this inaugural year of the Aarhus interpreting course. We know from our long experience that such high pass rates are extremely difficult to achieve. I hope this is just the beginning of a long and successful trajectory for the course, and that the laureates will have a bright career ahead of them.”
God mulighed for karriere i EU
En af de nyuddannede konferencetolke, der snart skal prøve kræfter med optagelsesprøven i EU er Mikkel Jeppesen, der er uddannet konferencetolk i spansk og engelsk. Han ser gode muligheder for en karriere i EU.
”Det, der er så interessant ved optagelsesprøven, er - at nu har hver institution ikke hver sin prøve, så du tager kun en akkrediteringstest, og så er du godkendt som freelancer for alle institutioner i EU. Så måske arbejder du den ene dag i Parlamentet og den anden dag i Kommissionen. Hvis man vil fastansættes, kræver det, at man flytter til Bruxelles, og det vil jeg helt sikkert.”
Næste gang, uddannelsen bliver udbudt, bliver i 2021-2022. Hvis man er interesseret i uddannelsen, kan man blive skrevet op på en mailliste, hvor man bliver adviseret om forskellige deadlines. Maillisten får man adgang til på Master i konferencetolkning. Her kan man også se en video med de to nyuddannede konferencetolke, Sif Antonia Munck Pedersen og Mikkel Jeppsen, hvor de fortæller om, hvordan hverdagen ser ud på en Master i konferencetolkning. Her kan man også høre EU-tolke og undervisere fortælle om, hvad der skal til for at blive tolk.
Faktaboks: Om Aarhus Universitets satsning på sprog
Den nye master i konferencetolkning er et led I rækken af initiativer på Aarhus Universitet for at styrke sprogområdet. I 2017 samlede Aarhus Universitet alle sproguddannelser på ét fakultet, da alle de erhvervssproglige uddannelser fra Aarhus BSS (det tidligere Handelshøjskolen) flyttede til Institut for Kommunikation og Kultur. Det betyder, at Aarhus Universitet nu har fået skabt rammerne for et af Nordeuropas største forsknings- og undervisningsmiljøer inden for sprog. Siden hen er ”Det Nationale center for Fremmedsprog” ligeledes kommet til.
Læs mere
- De skal sikre det danske sprog internationalt
- Nu skal Aarhus Universitet uddanne tolke
- Læs om den generelle sprogsatsning: Aarhus Universitet styrker sprogfagene
Nøgleord
Kontakter
Professor Helle Vrønning Dam
Telefon: 87164852
Mail: hd@cc.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum