PlanBørnefonden

En hel generation svigtet: Vi er 150 år fra målet om at få piger i skole

Del
To ud af tre piger, der er ramt af krig eller krise, kommer ikke til at færdiggøre deres skolegang. Det slår en ny rapport fra Plan International fast.
Billede af Kwanye, der er nævnt i teksten. Skal krediteres PlanBørnefonden.
Billede af Kwanye, der er nævnt i teksten. Skal krediteres PlanBørnefonden.

Verdens ledere sætter en hel generation af pigers fremtid på spil. Det advarer Plan International om i en ny rapport, der viser, at udviklingen af antallet af piger, der færdiggør skolegang og uddannelse, stagnerer.

Rapporten bliver udgivet i forbindelse med FN’s flygtningedag den 20. juni og tegner desværre et dystert billede. Den viser, at verdens ledere med den nuværende udvikling vil være 150 år mere om at få pigerne med, når det kommer til Verdensmål 4 om at sikre kvalitetsuddannelse for alle inden 2030. Rapporten baserer sig på data fra krig- og kriseramte lande og estimerer, at 13 millioner piger er blevet tvunget til at droppe ud af skolen som konsekvens af konflikter, katastrofer og sult. Og fortsætter de nuværende tendenser, vil 1 ud af 5 piger i kriseramte lande stadig ikke kunne læse en simpel sætning i 2030.

Af rapporten fremgår det, at pigerne halter efter drengene på næsten alle parametre, når en humanitær katastrofe rammer. Især teenagepiger er udsatte. Der er en højere sandsynlighed for, at de bliver gift, før de fylder 18, end for at de færdiggør deres skolegang.

På FN’s generalforsamling i september skal verdens ledere gøre status over, hvordan det går med at nå Verdensmålene. Plan International håber i den forbindelse, at den bekymrende mangel på udvikling af pigers uddannelse vil blive taget alvorligt.

”Det er afgørende, at vi har fokus på at sikre pigers adgang til skole i vores udviklingsbistand. Det er oftest dem, der bliver hårdest ramt af en konflikt, og ifølge rapporten står vi til at tabe en halv generation på gulvet. Det kan vi ikke være bekendt. For vi ved, at for hvert år en pige formår at blive i skole, stiger hendes livsindkomst markant. Derfor er pigers adgang til uddannelse et af de vigtigste områder, når det gælder langsigtet udvikling,” forklarer Anne Smith Petersen, der er programdirektør i Plan Internationals danske afdeling, PlanBørnefonden.

”Piger blev kidnappet på min skole”

PlanBørnefonden og Plan International arbejder i mange af de lande, hvor problemet er størst. Det gælder blandt andet Nigeria, hvor 16-årige Kwanye bor i den nordøstlige del, der er ramt af konflikt mellem landets sikkerhedsstyrker og den militante gruppe Boko Haram.

”Jeg kunne ikke fortsætte min uddannelse, fordi piger på min skole blev kidnappet. Alle ville have, at jeg skulle giftes, men jeg insisterede på at gå i skole i stedet for. Jeg fik gode karakterer, havde venner og var glad for at gå i skole, før konflikten startede. Jeg har altid troet på, at uddannelse ville give mig et bedre liv. Men en nat ændrede alt sig. Jeg mistede mine forældre, onkler og søskende i katastrofen. Jeg læser altid mine gamle skolebøger, så jeg ikke glemmer, hvad jeg har lært. Men jeg kan ikke gå i skole og har dårligt nok råd til mad,” forklarer Kwanye.

16-årige Helena fra Sydsudan er en af de piger, der ikke engang har prøvet at gå i skole. Som barn blev hun tvunget til at flygte med sin familie, da en konflikt brød ud. Siden er både hendes far og to af Helenas brødre døde. Så nu er hun nødt til at bruge tiden på at holde øje med de få køer, familien har tilbage.

”Vi måtte efterlade alt vores tøj og alle vores redskaber. Jeg var meget bange. Jeg har aldrig gået i skole, for jeg har ingen, der kan betale for det. Hvis jeg kunne ændre en ting ved mit liv, skulle det være at gå i skole,” siger Helena.

Kwanye og Helena er bare to af de piger, der på egen krop mærker konsekvenserne af, at verdens ledere ikke har gjort nok for at sikre adgang til uddannelse. Fortsætter tendensen, vil kun en ud af tre piger i kriseramte lande færdiggøre sin skolegang.

For at se denne video fra youtu.be, så skal du aceptere cookies på toppen af denne side.Kampagnevideo om at sikre pigers adgang til skole.Videokanal

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Billede af Kwanye, der er nævnt i teksten. Skal krediteres PlanBørnefonden.
Billede af Kwanye, der er nævnt i teksten. Skal krediteres PlanBørnefonden.
Download

Vedhæftede filer

Information om PlanBørnefonden

PlanBørnefonden
PlanBørnefonden
Mimersgade 47, 4.
2200 København N

+45 70 22 12 11https://planbornefonden.dk

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation. Størrelse og styrke er afgørende, når vi hver dag kæmper for at sikre børns og unges rettigheder og muligheder i verdens mest skrøbelige områder – og specielt for pigerne, der er særlig ramt af ulighed og har få og ringe fremtidsmuligheder.

PlanBørnefonden er en del af Plan International, som er en af verdens ældste og største organisationer med fokus på børns rettigheder. Vi er til stede i flere end 70 lande i Afrika, Asien og Latinamerika.

Vi arbejder benhårdt for at børn kan klare sig, uanset hvor de er født og hvilket køn de har. At piger og drenge har samme gode muligheder og vilkår i livet er fundamentet for, at de i fremtiden sammen kan bygge et bedre lokalsamfund. Vi arbejder langsigtet med bæredygtig udvikling, så udsatte og skrøbelige samfund kan vokse sig stærke og stabile.

Vi er medlem af brancheorganisationen for indsamlingsorganisationer, ISOBRO.

Følg pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PlanBørnefonden

Stine Bosse takker af som formand i PlanBørnefonden efter 15 år6.5.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Efter 15 års dedikeret ledelse som bestyrelsesformand først for Børnefonden og derefter for PlanBørnefonden, efter fusionen af Børnefonden og Plan Danmark, takker Stine Bosse af ved det kommende ordinære bestyrelsesmøde i juni 2024. Bestyrelsen vil her konstituere sig med en ny formand. ”Jeg er stolt af, at PlanBørnefondens fundament og rækkevidde er stærkere end nogensinde før som én af Danmarks største børnerettighedsorganisationer. At drive en stor nonprofitorganisation kræver en høj grad af professionalisme og strategisk tæft, og det har organisationen i enestående grad bevist, at den kan. Derfor er det også det rette tidspunkt for mig at takke af,” udtaler Stine Bosse. Under Stine Bosses formandskab har PlanBørnefonden ikke alene opnået en rekordhøj indsamling på 474,1 millioner kroner i det seneste år – en vækst på næsten 200 millioner kroner siden 2019 – men har også sikret at 91,9% af disse midler går direkte til formålet. Dette er sket i en tid, hvor kriser verden over er blev

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye