
Flere flytter fra storbyen – skeltvister venter på at ske på villavejene i foråret

Vi fravælger i stigende grad storbylivet til fordel for villavejens fortrinligheder. Antallet af københavnere, der flytter fra Hovedstaden til en anden by på Sjælland, er steget med 32 procent fra 2009 til 2018. Antallet af aarhusianere, der er flyttet til andre byer i Østjylland, er steget med 50 procent i samme periode, mens stigningen for samme periode fra Odense til Fyn og Aalborg til Nordjylland lyder på henholdsvis 31 og 39 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Hos landinspektørfirmaet LE34 mærkes tendensen især tydeligt i forårsmånederne, hvor ønsket om tilbygninger, ny carport eller etablering af hegn kan være kimen til en grum og ofte langvarig nabostrid.
– Sammenlignet med vintermånederne får vi i øjeblikket over dobbelt så mange henvendelser fra privatkunder, der skal have rådgivning i forbindelse med nye tilbygninger eller have sat skellet, inden en ny hæk eller et nyt hegn skal placeres, fortæller Mette Bach Glitzky, der er landinspektør hos LE34.
Hun oplever, at der især er mange førstegangskøbere, som hidtil har boet til leje i storbyen, der har glæde af rådgivning om matrikulære forhold.
– Når man laver skiftet fra lejlighed til parcelhus, er der flere forhold, man ikke er vant til, og det er jo ikke rart at starte et langvarende naboforhold med uvenskab, der sandsynligvis kunne have været undgået, på grund af en strid om, hvor hegnet skal stå, siger Mette Bach Glitzky.
For at undgå at blive en del af årstidens mange nabostridigheder i villakvartererne anbefaler landinspektøren en række råd, der kan hjælpe til fred og fordragelighed frem for fejde og fjendskab.
Undersøg skellet
Hvis du skal bygge til, er det vigtigt at vide, hvor skellet går, og der skal som grundregel være to en halv meter fra en tilbygning til skellet mod naboen. Skal du plante en ny hæk eller opsætte et hegn, er skellet ligeledes essentielt, og er naboer uenige om placeringen, kan en landinspektør lave en skelafsætning med udgangspunkt i opmåling, gamle matrikelkort og luftfotos. Også ejernes oplysninger og overvejelser omkring hævd tages i betragtning, for faktisk kan man – under særlige forudsætninger – vinde ejendomsret over noget af naboens grund, hvis man blandt andet har brugt området i mindst 20 år. Da der er flere kriterier der skal være opfyldt, for at gøre hævd gældende, opfordrer Mette Bach Glitzky boligejere til at tage en rådgiver med på råd.
Undersøg servitutterne
Servitutter, der viser, hvad andre har ret til at bestemme på din ejendom, findes i tingbogsattesten, der normalt følger med et huskøb. Her kan du blandt andet se, hvis der ligger en ledning i jorden, som kan sætte en stopper for den tilbygning, du havde drømt om. Der findes også bebyggelsesregulerende servitutter, der for eksempel kan sætte en begrænsning på, hvor højt der må bygges, og i nogle tilfælde om der overhovedet må bygges.
Snak med naboen
Uanset om du vil opsætte, ændre eller fjerne et hegn, eller du ønsker en ny carport i eller langs skellet, er det en god idé at inddrage naboen tidligt i forløbet. Snak om, hvilke ønsker og muligheder der giver mening for begge parter, og undgå at starte udesæsonen med nabostrid på tværs af skel.
Nøgleord
Kontakter
Olav Arnkjær
PR Consultant, Epicent PR
(+45) 81 72 89 01
oar@epicent.dk
Billeder



Links
Information om LE34
LE34 er med 25 kontorer og over 370 medarbejdere Danmarks største landinspektørfirma. Virksomheden arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget, private og den offentlige sektor i ind- og udland. LE34 er certificeret efter ISO 9001:2015. Læs mere på www.le34.dk. Ovenstående anbefalinger skal alene anses som generelle råd og kan ikke erstatte individuel rådgivning. Ved specifikke uoverensstemmelser eller spørgsmål kan det være en god idé at kontakte en praktiserende landinspektør.
Følg pressemeddelelser fra LE34
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra LE34
Boom i sommerhussalg kan give flere skeltvister – sådan undgår du nabostrid7.7.2021 08:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Pandemien har fået danskerne til at købe sommerhuse som aldrig før, men uklare grænser kan skabe nabostridigheder i sommerhusområderne. Få fagmandens fem råd til at undgå tvister på tværs af skel.
LE34 vinder seksårig kontrakt med Aarhus Vand6.7.2021 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Vand har netop indgået en seksårig rammeaftale med landinspektørfirmaet LE34. Dermed får LE34 en central placering i det ambitiøse VandPartner-samarbejde, der ikke kun sikrer rent drikkevand og korrekt håndtering af spildevand herhjemme, men også globalt.
LE34 i Viborg vinder stor rammeaftale med Evida11.5.2021 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landinspektørfirmaet LE34 har vundet en stor rammeaftale med gasdistributøren Evida med hovedsæde i Viborg. Med aftalen, der løber over otte år, er LE34 med til at servicere den danske gasbranche.
LE34 vinder stor rammeaftale med Evida6.5.2021 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Landets største landinspektørfirma, LE34, har vundet en stor rammeaftale med gasdistributøren Evida. Med aftalen, der løber over otte år, er LE34 med til at servicere den danske gasbranche.
Dansk mobil-teknologi sikrer bedre spildevandshåndtering til gavn for sundheden i Ghana15.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Kommune deltager i et dansk-ghanesisk samarbejde, hvor dansk GIS-teknologi skal sikre bedre vandkvalitet og mere drikkevand i byen Tema i Ghana. Projektet vidner om et stort dansk eksportpotentiale i fremtiden.