86% af studerende har holdt sabbatår: Det er en tiltrængt pause
Sabbatår, fjumreår, dannelsesår. Kært barn har mange navne. Og friåret mellem gymnasial og videregående uddannelse har da også været debatteret og diskuteret i mange år. For den enkelte studerende og for uddannelserne kan sabbatåret være en gevinst, da det mindsker risikoen for frafald. Det viser en tidligere undersøgelse. På den anden side har tænketanken Kraka vist, at sabbatåret er en samfundsøkonomisk underskudsforretning.
Det lader de studerende dog ikke til at gå op i. 86 % af de studerende, der startede på deres uddannelse i 2018, havde et eller flere sabbatår i bagagen. De resterende 14 % havde færdiggjort deres gymnasiale uddannelse samme år, som de begyndte på en videregående uddannelse. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA).
For årgangene 2016 og 2017 er billedet nogenlunde det samme. Der er dog sket et lille fald i andelen, der går direkte fra gymnasiet til en videregående uddannelse – fra 17 % blandt årgang 2016 til 14 % blandt årgang 2018.
Sabbat er en pause i et langt uddannelsesforløb
Størstedelen af studerende begrunder deres sabbatår med, at de havde brug for en pause fra uddannelsessystemet; det svarer hele 61 % af de unge, der har taget et eller flere sabbatår, ifølge undersøgelsen fra EVA. Lidt over halvdelen, 54 %, angiver, at de havde lyst til at opleve andre ting end at uddanne sig, mens lidt under halvdelen, 45 %, angiver, at de tog sabbatåret, fordi de ikke vidste, hvilken uddannelse de ville begynde på.
”Uddannelsespres, lyst til luftforandring og tvivl om uddannelsesvalg er de unges hovedbegrundelser for ikke at tage den lige vej fra gymnasiet. Mange oplever simpelthen, at de har brug for at trække vejret, opleve nye sider af sig selv og tænke en ekstra gang over hvad de vil fremover”, fortæller Lars Dyrby Andersen fra EVA, der er projektleder på undersøgelsen.
Sabbat kan mindske frafald
EVA’s undersøgelse underbygger den eksisterende viden om, at sabbatår potentielt kan mindske risikoen for, at studerende forlader uddannelsen i utide. Studerende, der har taget sabbatår, har en frafaldsrisiko i løbet af de første to år på 25 %, mens den for studerende, der ikke har holdt sabbatår, ligger på 30 %. Forskellen går igen på både erhvervsakademier, universiteter og professionshøjskoler.
”Tallene viser en sammenhæng mellem sabbatår og lavere risiko for frafald”, forklarer Lars Dyrby Andersen, som uddyber ”forskellen i frafaldsrisiko skyldes ikke, at studerende med sabbatår søger nogle særlige uddannelser, og heller ikke deres optageprioritet, alder, køn og gymnasialt karaktergennemsnit”.
”Derimod kan man antage, at de studerende bliver mere afklaret om deres studievalg i løbet at sabbat året eller måske endda mere modne. EVA har tidligere vist, at afklarethed har en klar sammenhæng med mindsket frafald”, fortsætter projektlederen.
Sabbat giver mening for de studerende
EVA har også undersøgt, hvad de fremtidige studerende rent faktisk bruger deres sabbatår til: Næsten ni ud af ti har brugt tiden på lønnet arbejde, knapt halvdelen har været på udlandsophold, og fire ud af ti svarer, at de har dyrket deres fritidsinteresser.
Og det giver mening for langt de fleste. 70 % procent af de studerende, der har taget sabbatår er helt eller delvist enige i, at deres sabbatår har styrket deres faglige forudsætninger. Der er dog nogle tydelige forskelle alt efter hvilke studerende man spørger.
”Der er lidt flere studerende på professionshøjskolerne, der svarer, at sabbatåret har givet dem bedre faglige forudsætninger, ligesom tallet er noget højere for studerende med lave gymnasiale karakterer”, fortæller projektleder Lars Dyrby Andersen.
Nøgleord
Kontakter
Trine Borg HarrildPresse- og kommunikationschef
Tlf:40 91 00 21tb@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum