
Kyllinger fryses med grønnere bundlinje

Indfrysning af kød, kyllinger, pølser og andre fødevarer i frysetunneller kan ske med et betydeligt mindre energiforbrug end hidtil. Det dokumenterer et projekt, der netop er kåret som modtager af ELFORSK Prisen 2019 i forbindelse med Energiens Topmøde, der arrangeres af Dansk Energi.
- Vi har påvist, at frysehusene med bedre styring kan spare op til 86 procent af deres elforbrug til indblæsning af kold luft, siger projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut, der har udviklet nye løsninger sammen med Claus Sørensen A/S, Hørup Maskiner A/S og tyske Güntner.
ELFORSK Prisen er overrakt på Energiens Topmøde af adm. direktør Lars-Peter Søbye fra COWI:
- Deltagerne har skabt et fantastisk resultat, der giver nye muligheder for besparelser i fødevareindustrien. Projektet ligger godt i tråd med vores ambitioner om, at danske virksomheder skal være globalt førende i at levere omkostningseffektive grønne løsninger, siger Lars-Peter Søbye, der som formand for regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi tidligere på året barslede med en række grønne vækst-anbefalinger.
Adm. direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi glæder sig over, at fødevareindustrien med projektet både får styrket sin konkurrenceevne og den grønne bundlinje.
- El er et super godt produkt, der bliver stadig mere klimavenligt. Sammen med fødevareindustrien kan vi skabe et grønnere og rigere Danmark, siger Lars Aagaard.
Maskinmester, teknisk leder Michael Glering fra Claus Sørensen fortæller, at den nye fryseteknologi allerede er indført på to af de ni frysetunneller på virksomhedens terminal i Vejle. Når kunder som Danish Crown eller Danpo over 24-36 timer skal have frosset deres fødevarer ned til minus 18 grader, kan det altså ske mere energieffektivt end tidligere.
- Vi sparer energi og penge, ligesom der er en tilfredsstillelse i, at vi gør en forskel for klima og miljø. Grøn energi og energibesparelser er en vane for os, og vi vil blive ved med at udfordre os selv, lover Michael Glering.
Hørup Maskiner i Jelling producerer frysetunneller til en række kunder, og ifølge direktør Søren Melgaard er der de seneste år sket et skifte fra ’mere blæs på, mere blæs på’ til fokus på nye energieffektive måder til indfrysning. Branchen har måske nok haft en fornemmelse af, hvad der skal til, men med ELFORSK-projektet har der været ressourcer til at kombinere teori med test på en forsøgsopstilling hos Teknologisk Institut og hos Claus Sørensen i Vejle.
- Der står en række traditionelle frysetunneller rundt om i landet, og en del dem kan ombygges til den nye teknologi, siger Søren Melgaard, der forventer, at den høstede viden også kan føre til etablering af nye anlæg og eksport.
Det succesfulde projekt med mere energieffektive frysetunneller er støttet af Dansk Energis ELFORSK-pulje med godt 1,3 millioner kroner ud af et samlet budget på ca. 2,5 millioner kroner.
Læs mere på https://elforsk.dk/nyheder/projektresultat/markant-reduktion-energiforbrug-frysetunneller
Billedtekst:
Lars-Peter Søbye (tv) fra regeringens vækstteam overrækker ELFORSK Prisen 2019 til projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut, direktør Søren Melgaard fra Hørup Maskiner og teknisk leder Michael Glering fra Claus Sørensen A/S. De har udviklet en mere energieffektiv frysetunnel til fødevareindustrien. Foto: Jeppe Carlsen/Dansk Energi
Kontakter
Teknologisk Institut: Jóhannes Kristófersson på jkri@teknologisk.dk og 72 20 32 54
Claus Sørensen: Teknisk leder Michael Glering på mg@csgruppen.dk og 76 42 87 64
Hørup Maskiner: Direktør Søren Melgaard på sm@hmask.dk og 22 50 45 73
Dansk Energi: Chefkonsulent Richard Schalburg på ris@danskenergi.dk og 25 29 19 32
Billeder
Information om Dansk Energi
Dansk Energi er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark. Sammen leverer vores medlemmer stadigt grønnere strøm til danskerne samtidig med, at de sikrer strøm i stikkontakten 99,99 procent af tiden til konkurrencedygtige priser.
Den danske energiindustri beskæftiger samlet set flere end 56.000 danskere og er med sine milliardtunge investeringer i infrastruktur og teknologi et af Danmarks stærkeste erhverv. Energiindustrien er en grundpille i dansk eksport. I 2016 eksporterede Danmark nemlig energiteknologi for 75,6 mia. kroner, svarende til 11 procent af den samlede vareeksport.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Energi
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Energi
Lars Aagaard stopper som administrerende direktør i Dansk Energi23.3.2022 15:25:12 CET | Pressemeddelelse
Som led i fødslen af Green Power Denmark fratræder Lars Aagaard efter gensidig aftale. Lars Aagaard har i 15 år stået i spidsen for Dansk Energi.
Power-to-X-strategi giver endelig bevægelse fra ord til handling15.3.2022 09:34:45 CET | Pressemeddelelse
Ny aftale om Power-to-X-strategi er første skridt på vej mod en stærk dansk Power-to-X-industri og på at gøre Danmark til foregangsland på området. Aftalen indvarsler historisk udbygning med grøn strøm og anerkender, at investorer i elektrolyse og elektrofuels skal have både klarhed og strategisk ambition, mener Dansk Energi.
Enig med Klimarådet: Mere grøn strøm skal bringe os i klimamål25.2.2022 10:45:38 CET | Pressemeddelelse
Der skal udbygges massivt med vindmøller og solceller til at producere langt mere grøn strøm, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Sådan lyder det fra Klimarådet i ny statusrapport, der vurderer udsigten til at komme i klimamål. Dansk Energi giver tommel op.
Viceadministrerende direktør Anders Stouge skal fremover stå i spidsen for DI Byggeri i Dansk Industri25.2.2022 10:02:22 CET | Pressemeddelelse
Anders Stouge har efter 10½ år i Dansk Energi valgt at skifte til ny stilling som branchedirektør for DI Byggeri i Dansk Industri. Anders Stouge kom til Dansk Energi i 2011 fra en stilling som underdirektør i Dansk Industri med ansvar for DI Energi.
Dansk Energi om varmecheckaftale: Godt med klart signal om udfasning af naturgas11.2.2022 10:44:20 CET | Pressemeddelelse
En skærpet tone mod naturgas i opvarmning af huse og løfter om en kommende klar plan for, hvordan Danmark kan skrotte det, er de vigtigste elementer i aftale om varmecheck, mener Dansk Energi, der samtidig anerkender behov for nødhjælp til økonomisk trængte varmekunder.