Frie geografiske data skaber stor vækst i erhvervslivet

Data om veje, bygninger, adresser og landkort er populære som aldrig før. I 2018 blev der foretaget knap 7 mia. forespørgsler til Kortforsyningen, som er Styrelsen for Dataforsyning og Effektiviserings distributionskanal for geografiske data.
Over halvdelen af disse forespørgsler kom fra private virksomheder. Og en analyse fra Damvad Analytics om erhvervslivets brug af Kortforsyningen viser, at det godt kan betale sig, når private virksomheder bruger de gratis, geografiske data.
”Det har været en stopklods for mindre virksomheder at skulle betale for geografiske data. Men med frisættelsen af geodata har vi gjort det muligt for de mindre virksomheder at få adgang til gode solide geodata, som de har brugt til at udvikle nye løsninger og skabe vækst. Det er godt nyt for virksomhederne, og det er godt nyt for samfundet,” siger energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).
Således har virksomheder, der bruger geografiske data fra Kortforsyningen, haft en vækst i deres BNP-bidrag fra 2012-2016, der er 866 mio. kr. større end tilsvarende virksomheder, der ikke anvender geografiske data. Det er særligt mindre virksomheder, som har haft glæde af, at geografiske data ikke længere er betalingsbelagt.
I 2013 blev de fleste geografiske data gjort frie, således at alle frit kan hente og anvende data. I 2013 kom blot 9 procent af erhvervslivets dataforespørgsler fra mindre virksomheder med maksimalt ti ansatte. I 2016, som er det seneste år analysen beskæftiger sig med, er det tal steget til 34 procent.
Tilfredshed hos brancheorganisation
Hos Dansk Industri er fokus på, at det skal være nemt for virksomhederne at få adgang til autoritative data:
”En nem adgang til geografiske data er det afgørende for, om specielt mindre virksomheder vælger at bruge geografiske data i deres forretningsmodel. Analysen af erhvervslivets brug af Kortforsyningen viser med alt tydelighed, at når man fjerner barrierer for virksomhederne, så giver det vækst,” siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Dansk Industri.
Brugerne af geografiske data er typisk rådgivningsvirksomheder, ingeniører og IT-virksomheder, som bruger geografiske data i de projekter, som de arbejder med.
Her kan det ofte være nødvendigt med en visualisering af projektet for at kunne formidle de løsninger som skal gennemføres. Netop derfor er særligt landkort (topografiske) i forskellige afskygninger et populært produkt.
Find Kortforsyningen her
Nøgleord
Kontakter
Energi-, forsynings- og klimaministeriet, Christian Lietzen, 4172 3876, chrli@efkm.dk
Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, René Thunø, 2236 4962, retje@sdfe.dk
Billeder




Vedhæftede filer
Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.
Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Bred aftale sikrer forbrugerne bedre mod svindlere i elbranchen9.5.2025 07:02:15 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver tryggere for danskerne at købe strøm. En bred politisk aftale sætter nu ind mod brodne kar i elbranchen og gør markedet mere troværdigt og gennemsigtigt.
København: Ministre og ledere fra hele verden sætter retningen for COP308.5.2025 15:17:39 CEST | Pressemeddelelse
Ministre og ledere har i to dage været samlet i København for at drøfte løsninger på klimakrisen frem mod COP30 i Belém i november 2025.
Ungeklimarådet har fået syv nye medlemmer2.5.2025 12:26:04 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med resten af Ungeklimarådet skal de syv nye medlemmer af Ungeklimarådet rådgive og udvikle anbefalinger til klima-, energi- og forsyningsministeren.
KF25: Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket30.4.2025 12:01:43 CEST | Pressemeddelelse
Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser, at Danmarks CO2-udledning nu forventes at ramme målet i 2030. Det er især appetit på elbiler og udsigten til et grønnere landbrug, der giver en mere sikker grund.
Presseinvitation: Teknisk brief om Klimastatus og -fremskrivning 202525.4.2025 11:54:49 CEST | Presseinvitation
Pressen inviteres til teknisk gennemgang af årets udgivelse om Danmarks udledninger og klimamål. Onsdag 30/4 kl. 11.15 i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Holmens Kanal 20, 1060 København K. Tilmelding via pressekontakt@kefm.dk og husk pressekort.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum