Hjemløse vil føle sig hjemme

Når en hjemløs skal flytte i egen bolig, er det vigtigt at lytte til personens ønsker og behov for at kunne finde en bolig, hvor personen føler sig tryg og hjemme. Det vil øge chancen for, at beboeren får en tilværelse i boligen til at fungere, og mindske risikoen for, at vedkommende ender på gaden igen. Det er en af hovedkonklusionerne i en ny ph.d.-afhandling, hvor arkitekturantropolog Laura Helene Højring gennem observationer og interview har undersøgt forskellige boformer for hjemløse.
”Det, der fungerer for den ene, kan være en dårlig løsning for den anden. Derfor er det vigtigt at lytte til, hvad den enkelte har behov for og drømmer om. Har personen fx behov for en bolig med tæt tilknytning til et socialt fællesskab, eller skal det være mere privat,” siger Laura Helene Højring, der i sin afhandling bruger collager af tekst, billeder og plantegninger til at visualisere de forskellige måder, hjemløse og tidligere hjemløse bor på, bl.a. på en natcafé, et kollegium og i lejligheder i alment boligbyggeri.
Krævende arbejde at skabe hjemlighed
Hidtil har der været et stort fokus på, hvordan man hjælper hjemløse med sociale problemer, og ikke så meget på boligens betydning. Men ifølge Laura Helene Højring er det vigtigt at forstå, at boligens udformning, størrelse, placering og organisering såvel som beboerens følelser, vaner og sociale relationer mv. har stor betydning for beboerens trivsel. Fire vægge og et tag over hovedet ikke er ensbetydende med, at man føler sig hjemme.
”Kommer man fra gaden med sine ejendele samlet i en bærepose, er det et kæmpe arbejde at nå dertil, hvor man føler sig hjemme og trives,” siger Laura Helene Højring.
”Det kræver fysiske, økonomiske og mentale ressourcer at skulle møblere, indrette og måske male og istandsætte en bolig. Dertil kommer de sociale problemer, såsom misbrug eller psykisk sygdom, som i første omgang førte til beboerens udsathed,” siger hun og fremhæver, at det er vigtigt at støtte beboeren i at skabe den hjemlighed, der er er så vigtig for at kunne fungere i en bolig.
Laura Helene Højring forsvarede sin ph.d.-afhandling 12. marts 2019 på Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet. Ph.d.-afhandlingen er støttet af Kuben Management, Realdania og Innovationsfonden.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til ph.d.-stipendiat Laura Hele-ne Højring, laura@arkitekturantropologen.dk, telefon 2774 4466.
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum