Fokus på brugeradfærd giver mere intelligente bygninger

Selv om den nybyggede FN Byen i København indeholder noget af det nyeste indenfor intelligent klimastyring og energibesparelse, er der potentiale for yderligere energioptimering. Et større fokus på brugeradfærd er afgørende for at udnytte teknologiens muligheder bedst muligt.
- FN Byen er et rigtigt godt byggeri, hvor der fra starten er tænkt i bæredygtighed og energioptimering. Alligevel så vi et performance gap mellem den teoretiske og potentielle energibesparelse og virkeligheden. Det er et typisk fænomen ved såkaldt intelligente bygninger; et højere energiforbrug end forventet, en for kompleks drift og brugerforventninger der ikke bliver opfyldt, siger energiantropolog Babette Peulicke Slott, Teknologisk Institut.
Realiseres i virkeligheden
Med FN Byen som case har Energistyrelsen, Teknologisk Institut og FN Byen derfor undersøgt, hvordan potentialet for energieffektiv drift i intelligente bygninger kan realiseres i virkeligheden. Resultatet af undersøgelsen fremlægges ved en konference i FN Byen i midten af januar.
- Vi har fokuseret på sammenhængen mellem brugeradfærd og teknologi, og i den forbindelse har vi undersøgt, hvorfor de intelligente løsninger ikke altid virker efter hensigten. Samtidig har vi udarbejdet en række forslag til, hvordan teknologien, bygningen og de mennesker, der arbejder i FN Byen, fungerer bedre sammen, siger Babette Peulicke Slott.
Konferencen i FN Byen sigter mod at samle forskellige aktører til en fælles refleksion over intelligente bygninger. Diskussionen vil fokusere på intelligente løsninger inden for rammerne af brugeradfærd og der præsenteres konkrete værktøjer til at skabe bedre sammenhæng mellem bygning og bruger.
Større fokus på brugerne
- Hvis disse udfordringer skal løses, kræver det større fokus på brugen af bygningen og et paradigmeskift fra hyperkompleks automatisering til få, velvalgte teknologier med stor indflydelse. Balancen mellem brugeradfærd og smarte teknologier er dermed mere afgørende end et smalt fokus på teknologi, siger energiantropolog Babette Peulicke Slott.
Konferencen har en tværfaglig tilgang til temaet og er relevant for et bredt publikum, herunder både dem, der arbejder med designfasen og driftsfasen - bygningsejere, bygherrer, tekniske rådgivere, arkitekter, driftsansvarlige, studerende.
Konferencen afholdes i FN Byen, Marmorvej 51, 2100 København fredag d. 18. januar 2019.
Nøgleord
Kontakter
Energiantropolog Babette Peulicke Slott, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2458, mail: bpke@teknologisk.dk
Billeder

Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Stresstest skal fremtidssikre byggematerialer mod ekstremvejr12.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Indvielse af nyt klimakammer styrker branchens evne til at leve op til stigende krav om dokumentation og test af byggekomponenter
Ny betonteknologi reducerer CO₂ og skaber levesteder for havets arter3.6.2025 13:04:04 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut leder et nyt projekt, der udvikler nye betonteknologier og udførelsesmetoder til fremtidens anlægskonstruktioner. Det skal ske ved at kombinere lavere CO₂-udledning med nye betondesigns, der skal skabe levesteder for havdyr og -planter.
Vådere vejr kalder på holdbare klimatilpasnings-løsninger23.5.2025 11:24:43 CEST | Pressemeddelelse
Branchen mødes til Rørcenterdagene 2025 på Teknologisk Institut i Taastrup for at dele nye løsninger på klimaudfordringer.
Få del i millionpulje til udvikling af plantebaserede fødevarer20.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små og mellemstore fødevarevirksomheder kan nu søge om at deltage i PlanteVÆKST - et skræddersyet udviklingsforløb med adgang til ekspertise, testfaciliteter og professionelt netværk.
Ny forskning: Droner kan redde rådyrlam fra døden i høstmaskinerne9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny dansk undersøgelse viser, at rådyrlam kan reddes fra forårets høstdrab ved hjælp af droner og GPS-teknologi. Det giver landmændene nye muligheder for at redde lam der risikerer at blive dræbt ved græsslæt. Undersøgelsen har givet ny indsigt i dyrenes adfærd gennem de første sårbare uger af deres liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum