Partikelfilter fjerner røg og støj fra små færger
![Foto: Hans Søndergård.](/data/images/00338/57742295-0843-454d-afb4-b3554fd883f0-w_720.jpg)
Partikelforureningen fra Hundested-Rørvig færgen er reduceret med mere end 99 procent, og støjen er sænket med 75 procent i oplevet støjniveau. Det er resultatet af et fyrtårnsprojekt, hvor færgen MS Isefjord har fået installeret partikelfiltre på alle 4 motorer.
- Vi har fået en røgfri færge – og det er fantastisk. Færgepersonalet bliver ikke udsat for røg og vores passagerer kan nyde solskinnet på dækket, siger Bo Andersen, overfartsleder og medejer af Hundested-Rørvig Færgefart A/S.
Han forklarer, at færgen tidligere havde problemer med sodnedfald, som måtte vaskes af dækket og som til tider brændte sig fast i malingen. Partikelfiltrene fjerner soden og sparer derfor besætningen for en del rengøring, hvilket er en sideeffekt som Bo Andersen ikke havde forudset.
Danmark på forkant
Der er stort fokus på de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser ved luftforureningen fra skibe i kyst- og bynære områder. Besætningsmedlemmer på færger, passagerer og beboere nær færgedrift bliver især eksponeret af de sundhedsskadelige partikler.
Danmark vil være på forkant med udviklingen, og man er derfor i gang med at afprøve tre emissionsbegrænsende løsninger om bord på tre danske fartøjer som en del af fyrtårnsprojektet Maritime emissionsløsninger i kystnære farvande, støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.
- Teknologien har nu vist, at den både kan bidrage til en bedre luftkvalitet og mindre støj i havnebyerne.Danske rederier, værfter og teknologileverandører kan dermed være på forkant med forventede kommende krav til støj, NOx og partikeludledning fra mindre skibe, siger projektleder Lars Overgaard, Teknologisk Institut.
Færgen MS Isefjord, som sejler mellem Hundested og Rørvig, er det første fartøj i projektet, hvor en emissionsløsning er afprøvet. Filterteknologien fra danske Exilator ApS, som er blevet installeret på alle fire motorer, består af partikelfiltre med integreret lyddæmpning.
Teknologisk Institut har målt på færgens luftforurening og støjniveau både før og efter installation af partikelfiltrene.
- Målingerne taler sit tydelige sprog. Partiklerne er jo nærmest elimineret og støjniveauet er reduceret markant. Vores teknologi giver håb om at kunne gøre andre danske færger røg- og støjfri fortæller Jesper Steenbuch, Exilator ApS.
Ud over at mindske støj og røg lokalt, kan færgen mellem Hundested og Rørvig fungere som et vigtigt udstillingsvindue for omverdenen, fortæller bestyrelsesformand for MUDP, Malou Aaamund.
- Redere og skibsbyggere fra hele verden, kan nu se en dansk renluft-teknologi i daglig drift. Et blandt mange MUDP projekter, der skal hjælpe med at realisere visionen om at fordoble danske virksomheders eksport af renluft-teknologi inden 2030, siger Malou Aaamund.
Lydsvag færge
I Rørvig bor en del mennesker tæt på færgelejet og de har også bemærket en ændring med færgen.
- En del beboere spørger os om færgen er blevet elektrisk. Og én enkelt person ved ikke længere, hvornår han skal stå op, da han ikke længere kan høre færgen lægge til kaj. Så vi har også fået en lydsvag færge, siger Bo Andersen.
Når projektet er slut, skal færgen sejle videre med partikelfiltrene. Bo Andersen forklarer, at de er meget glade for systemet, som han synes passer godt til deres lille færgerederi. Teknologien er enkel og kræver ikke meget i det daglige arbejde.
- Samtidig giver vi også et lille bidrag til en grønnere verden, og det har jeg det også godt med, slutter Bo Andersen.
Informationer om projektet:
Partnere: Teknologisk Institut, Exilator ApS, Amminex Emissions Technology A/S, Purefi A/S, Hundested-Rørvig Færgefart A/S, Partrederiet Sundbusserne, World Marine Offshore, Aarhus Universitet, Danske Rederier, Danske Maritime
Projektet er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram
- Rederiet Hundested-Rørvig Færgefart, med fartøjet MS Isefjord, deltager i et Fyrtårnsprojekt, hvor 3 fartøjer, som sejler i kystnære farvande, udstyres med filtre, der nedbringer støj, NOx og partikeludledning.
- Der demonstreres i fyrtårnsprojektet i alt tre forskellige emissionsløsninger fra tre forskellige danske leverandører. Løsningen monteret på MS Isefjord har fokus på reduktion af støj og partikler.
- Projektet, som ledes af Teknologisk Institut, har modtaget ca. 11 mio. i støtte fra Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP), der administreres af Miljøstyrelsen
- Fartøjet MS Isefjord er en af de eneste privatejede færgeoverfarter, og ejes af overfartsleder Bo Andersen og tre øvrige medejere.
- Fartøjet MS Isefjord har fået alle fire motorer, herunder de to hovedmotorer og to hjælpemotorer, monteret med partikelfiltre, som samtidig også reducerer støj
- Teknologisk Institut har gennemført målekampagne før og efter montering af emissionsudstyret. Målingerne viser:
- En reduktion i partikler på over 99 % på både hoved- og hjælpemotorer.
- En reduktion af støjniveau omkring 22 dB(A), hvilket svarer til 75% i oplevet støjreduktion.
- Emissionsudstyret blev installeret under dokning i januar 2018, hvorefter der har været en kortere indkøringsfase. Teknologien demonstreres nu frem mod projektets afslutning januar 2020
Nøgleord
Kontakter
Lars Overgaard, projektleder, Teknologisk Institut: tlf.: 7220 1295 mail: lod@teknologisk.dk
Bo Andersen, overfartsleder og medejer af Hundested-Rørvig færgefart: tlf.: 4793 7501 mail: faergen@hundested-roervig.dk
Jesper Steenbuch, CEO og partner Exilator ApS tlf. 6054 1757: mail: jesper.steenbuch@exilator.com
Billeder
Links
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
ROBOTBRAG 2025: Robotberedskab kan fremtidssikre danske virksomheder6.2.2025 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvordan kan danske virksomheder fremtidssikre sig ved hjælp af robotberedskab og kunstig Intelligens? Det er temaet ved ROBOTBRAG 2025 i Odense.
Ny rapport afslører barrierer for bæredygtig vandhåndtering i fødevareindustrien31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut offentliggør i dag en omfattende rapport om vandhåndtering i den danske fødevareindustri. Rapporten afslører både betydelige barrierer og muligheder for innovative løsninger i industriens arbejde med bæredygtig vandteknologi.
Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne27.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem. - Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter: - Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigend
Ny europæisk standard skal hjælpe virksomheder med at reducere metalforbruget22.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark har ledet udviklingen af en ny europæisk standard, der kan hjælpe virksomheder med at mindske metalforbruget med op til 15 procent. Med metoden kan virksomheder måle såkaldte restspændinger i metalstrukturer, hvilket kan give både økonomiske og miljømæssige fordele.
Mikroalger på rumrejse: Kan astronauter dyrke protein i vægtløs tilstand?21.1.2025 09:41:45 CET | Pressemeddelelse
Til april sender Teknologisk Institut mikroalger på rumrejse for at undersøge, om de kan dyrkes under vægtløse forhold og kosmisk stråling. Lykkes det, kan astronauter i fremtiden dyrke protein i rummet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum