Karaktergennemsnittet er generelt en god indikator for succes i studie- og arbejdsliv
Jo højere karakterer, man som studerende har med sig fra sin gymnasiale uddannelse, desto lavere er risikoen for, at man falder fra sin universitetsuddannelse. Det bekræfter en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA.
I tre notater undersøger EVA sammenhængen mellem studerendes gymnasiale karakterer og frafald på henholdsvis universiteterne, professionshøjskolerne og erhvervsakademierne.
»Vi har længe kendt til sammenhængen mellem karakterer og frafald på universiteterne, men der er ikke tidligere lavet undersøgelser af de to andre sektorer«, fortæller seniorkonsulent Bjarke T. Hartkopf fra EVA.
På erhvervsakademierne er der ligeledes en sammenhæng mellem de studerendes gymnasiale karakterer og risikoen for frafald: Jo højere gennemsnit, jo mindre risiko for, at man dropper ud i løbet af det første år af uddannelsen.
Stort frafald blandt studerende med høje karakterer på professionshøjskolerne
På professionshøjskolerne ser det dog noget anderledes ud. Her er er frafaldet lavest for de studerende, der kommer med karakterer fra midten af skalaen, og selvom frafaldet også her er højest for de studerende med de laveste karaktersnit fra gymnasiet, er der også højt frafald blandt studerende med høje karakterer.
Studerende med karaktergennemsnit på 2 har i gennemsnit en frafaldsrisiko på 23 procent, mens studerende med karaktergennemsnit på mellem 6 og 9 i gennemsnit har en frafaldsrisiko på 15 procent. Tilsvarende er frafaldsrisikoen for studerende med et karaktergennemsnit på 12 på 18 procent.
»Det er bemærkelsesværdigt, at vi ser et relativt stort frafald blandt studerende i toppen af karakterspektret på professionshøjskolerne. Det giver anledning til at overveje, om man bør gøre mere for at fastholde denne ressourcestærke gruppe af studerende på uddannelserne«, forklarer Bjarke T. Hartkopf.
Seniorkonsulenten påpeger dog, at tallene dækker over betydelige forskelle mellem de forskellige uddannelser, som godt kan afvige markant fra det generelle billede.
På fysioterapeut-, sygeplejerske- og bioanalytikeruddannelserne er der tendens til, at studerende med høje karakterer har større frafaldssandsynlighed end andre studerende. På offentlig administration har studerende med høje karakterer omvendt mindre sandsynlighed for at falde fra, mens studerende med høje og lave karakterer har nogenlunde samme frafaldssandsynlighed på socialrådgiveruddannelsen og pædagoguddannelsen.
»Det giver altså god mening, ikke blot at skele til sektorforskelle men også til forskelle mellem de forskellige uddannelser, når man overvejer at ændre på det eksisterende optagelsessystem«, forklarer Bjarke T. Hartkopf.
Høje karakterer hænger også sammen med lav ledighed
Frafald er ikke det eneste relevante succeskriterium for optagelsessystemet. Derfor har EVA også set på de studerendes ledighed året efter, at de blev færdige med deres uddannelse og – for universiteternes vedkommende – sandsynligheden for at få et ph.d.-stipendiat.
I alle tre sektorer er tendensen, at personer med høje gymnasiale karakterer også har lav ledighed efter endt uddannelse. På professionshøjskolerne er sandsynligheden for ledighed 5,5 procent for studerende med et gennemsnit på 4, mens den blot er 2,8 procent for studerende med et snit på 10. På erhvervsakademierne er sandsynligheden for ledighed 7,2 procent for studerende med et gennemsnit på 4, mens den blot er 3,7 procent for studerende med et snit på 10.
»Der tegner sig overordnet set et tydeligt billede af, at dem med høje karakterer nok skal klare sig. Dem, der har et snit over ti, har lavere risiko for at falde fra (med visse undtagelser), de har en lavere ledighed, og chancen for, at de får en ph.d., er også større«, forklarer Bjarke T. Hartkopf
Nøgleord
Kontakter
Karen DichKommunikationskonsulent
Tlf:35254738kad@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum