Stor anerkendelse for sprogindsats til forskere fra Aarhus Universitet

”Der er ingen tvivl om, at Kirsten er et jern.” Sådan lød en af kommentarerne fra indstillingsudvalget, da de mødtes tidligere i år for at diskutere indkomne indstillinger til prisen. Derfor indledte lektor Karen Lauridsen også sin motiveringstale med samme ord den 13. november, da hun skulle forklare, hvorfor det var Kirsten Wølch Rasmussen, der var udvalgt til at modtage Hedorf Fonds Forskningspris for International virksomhedskommunikation og sprog.
Mange jern i ilden
Når man skimter Kirsten Wølchs indstilling, er der heller ingen tvivl om, at det er en kvinde, der har mange jern i ilden.
Kirsten er til daglig afdelingsleder ved Tysk og Romanske Sprog på Aarhus Universitet. Hun har været en central figur i indsatsen for at sammentænke de erhvervs- og de kultursproglige uddannelser, der i 2017 resulterede i en samling af sprogmiljøerne på Arts og en række nye sammentænkte erhvervssprogsuddannelser. Derudover har hun også været engageret i etableringen af Det Nationale Center for Fremmedsprog Vest og i den nye master i konferencetolkning på Aarhus Universitet. Senest har hun været initiativtager til en Translating Europe Workshop, som netop er blevet afholdt på Aarhus Universitet. Indsatser der alle har krævet en tæt dialog med både nationale og internationale samarbejdspartnere. Derfor skriver dekan Johnny Laursen også i sin indstilling:
”Et centralt element i Kirsten Wølch Rasmussens indsats er et fokus på den eksterne dialogs betydning for at sikre uddannelsernes relevans. Det sker gennem brobygning til aftagermiljøerne, en interesse for udviklingen af uddannelsernes digitale dimension og konsolideringen af en stærk international profil, der blandt andet udmøntes i den netop etablerede master i konferencetolkning.”
Ph.d.-pris for banebrydende forskning i oversættelsesteknologi
Ud over forskningsprisen uddelte Kommunikation og Sprog ligeledes en ph.d.-pris, som gik til Kristine Bundgaard, der var indstillet til prisen af Aarhus Universitet for sin ph.d.-afhandling: (Post)Editing – A Workplace Study of Translator-Computer Interaction at TextMinded Danmark A/S.
I motiveringen lyder det blandt andet, at afhandlingen har bidraget med ny viden om oversætteres brug af oversættelsesteknologi i praksis og om deres holdninger til teknologien. Det er lige netop den undersøgte teknologi, som i dag bruges af mange virksomheder i den danske sprogindustri, og de virksomheder, som ikke allerede bruger teknologien, forventes at implementere den i de kommende år. Derfor har studiet i høj grad relevans for den danske sprogindustri og for de oversættere, der arbejder med teknologien til hverdag.
Fremmedsprogenes fremtid
Dagen afsluttedes med en debat om fremmedsprogenes fremtid og en status på den nationale strategi for fremmedsprog. Med fra Aarhus Universitet var lederen af det nyetablerede Nationale Center for Fremmedsprog Vest, Hanne Wacher Kjærgaard.
Om Hedorfs Fonds forskningspris for international virksomhedskommunikation og sprog:
Hedorfs Fond uddeler hvert andet år forskningspriser inden for International virksomhedskommunikation og erhvervssprog og hvert andet år inden for transportforskning
Nøgleord
Kontakter
Kontakt:
Kirsten Wølch Rasmussen
Mail: kwr@cc.au.dk
Tlf: 87 16 48 71
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
Frygtforskere vil med afsæt i forskningsresultater skabe ’Danmarks uhyggeligste’ escape room6.5.2025 09:40:43 CEST | Pressemeddelelse
I forskningsenheden Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet undersøger Mathias Clasen og Marc Malmdorf Andersen, hvorfor mennesker tiltrækkes af frygt og opsøger gys for fornøjelsens skyld. Med en bevilling fra Innovationsfonden får forskerne nu mulighed for at omsætte evidensbaseret viden om frygtpsykologi til handling ved at skabe et escape room.
Nyt grundforskningscenter sætter moderne tekstkultur under lup1.5.2025 16:17:36 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag 1. maj markerede grundforskningscentret TEXT: Center for Contemporary Cultures of Text sin officielle åbning. I de kommende år skal TEXT bidrage med vigtig viden om, hvordan generativ kunstig intelligens påvirker nutidig tekstkultur.
Gymnasieelever lades i stikken med AI1.4.2025 13:18:34 CEST | Pressemeddelelse
Konference på Aarhus Universitet sætter fokus på AI’s potentialer og udfordringer i gymnasieuddannelserne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum