De dygtigste studenter vil på universitetet i Aarhus og Køben-havn

Del
Studerende med de højeste karaktergennemsnit fra gymnasiet klumper sig sammen på universiteterne i København og Aarhus. Ny kortlægning af optaget fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viser, at der i stigende grad er forskel på optaget på tværs af universiteter mht. gymnasialt karaktergennemsnit.

De studerende, der har de højeste karaktergennemsnit fra gymnasiale uddannelser, søger i stigende grad mod universiteterne. I 2018 var karaktergennemsnittet for studerende, der blev optaget på et universitet, 8,2, mens det var 6,1 for studerende, der blev optaget på en professionshøjskole, og 5,5 for de studerende på erhvervsakademierne. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA.

Men det er ikke kun mellem sektorerne, at forskellene er store. Der er også forskel mellem de enkelte institutioner.

Polariseringen mellem institutionerne er størst i universitetssektoren. I 2017 var universitetet med det højeste karaktergennemsnit Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som havde et karaktergennemsnit på 9,2 blandt de optagne på de akademiske bacheloruddannelser, mens Roskilde Universitet (RUC) i den anden ende havde et karaktergennemsnit på 7,0, en forskel på 2,2 karakterpoint. For professionshøjskolerne var forskellen mellem institutionerne med de optagne studerende med hhv. de højeste og de laveste karaktergennemsnit blot 0,5 karakterpoint, mens forskellen mellem erhvervsakademierne var på 0,9 karakterpoint.

”Den offentlige debat om optaget på universiteterne har især været præget af spørgsmålet om, hvordan vi optager, ikke mindst har debatten handlet om at øge størrelsen af kvote 2. Men der er god grund til også at interessere sig for hvem, der optages hvor”, siger Mathias Tolstrup Wester, der er konsulent på Danmarks Evalueringsinstitut.

Topstudenterne søger mod storbyerne

I 2008 havde henholdsvis 15 og 11 procent af de studerende, som blev optaget på Københavns Universitet (KU) og Aarhus Universitet (AU), et karaktergennemsnit fra gymnasiet på over 10. Den tilsvarende andel var henholdsvis 5, 5 og 3 procent på Syddansk Universitet (SDU), Aalborg Universitet (AAU) og Roskilde Universitet (RUC). 

Spoler vi frem til 2017, er det henholdsvis 31 og 25 procent af de nyoptagne studerende på KU og AU, som har et gymnasialt karaktergennemsnit på over 10, mens den tilsvarende andel er henholdsvis 10, 10 og 4 procent på SDU, AAU og RUC. Det viser EVAs undersøgesele.

Ikke bare er KU og AU de største universiteter. De oplever også, at en markant større andel af deres studerende karaktermæssigt tilhører den absolutte top. Omvendt skal man fortsat se godt efter for at få øje på topstudenterne på SDU, AAU og RUC.

”Universiteterne i de store byer får bedre og bedre fat i topstudenterne. Fortsætter den udvikling – og det tyder det på - vil det over tid betyde, at vi får en arbejdsdeling hvor de to uddanner toppen af ungdommen, mens universiteterne i Aalborg, Roskilde og Odense overlades opgaven med at uddanne ’resten’”, forklarer Mathias Tolstrup Wester fra EVA.

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Tidemansvej 1
4300 Holbæk

35 55 01 01http://www.eva.dk/

EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.

 

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse

Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.

Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye