Alvorlige krigsskader og PTSD kan øge risiko for forhøjet blodtryk

Fjendens hidsige geværskud og bragende bombenedslag få meter væk kan ikke kun give soldater fysiske handicap, men også et liv med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD). Livet efter udsendelsen er på den måde hårdt for krop og sjæl. Måske mere end man har troet førhen, viser ny forskning nu.
Amerikanske forskere har undersøgt over 3.800 amerikanske udsendtes blodtryk. Det viser sig, at de udsendtes PTSD og alvorlige krigsskader kan have alvorlig betydning for blodtrykket, som ofte var forhøjet. Og det kan være livstruende. Hvert år dør således 9,4 millioner borgere verden over af komplikationer forårsaget af forhøjet blodtryk, som 1 ud af 5 voksne lider af.
En artikel fra American Heart Association udgivet i forskningstidsskriftet ”Hypertension” beskriver effekten af alvorlige krigsskader og PTSD på udviklingen af forhøjet blodtryk.
– Både krigsskader og PTSD er tidligere blevet forbundet med forhøjet blodtryk. Forskerne peger på, at det forhøjede blodtryk kan blive direkte påvirke af den udsendtes udvikling af PTSD. Så det nye i denne artikel er, at man undersøger, om begge faktorer er individuelle risikofaktorer – altså uafhængige af hinanden – for forhøjet blodtryk, hvilket det ser ud til, forklarer Hjerteforeningens forskningschef Gunnar Gislason.
– Studiet er bestemt relevant, fordi det også berører teorien om, at hypertension også kan være en psykosomatisk sygdom. Ved psykosomatiske lidelser kan der opstå fysiske symptomer, selvom der ikke er nogen medicinsk tilstand, der kan føre til disse symptomer. Det er et område, som der er forsket i, men har vist svingende resultater. Jeg ser dog al mulig grundt til, at vi fra både faglig og politisk side er meget opmærksomme på, at soldaternes liv, krop og psyke efter udsendelse – om de kommer fra Amerika eller Danmark – er stærkt påvirket af deres tjeneste for landet. Også når det kommer til senfølger for deres hjerte og blodtryk, siger Gunnar Gislason.
Nøgleord
Billeder

Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Kan billig behandling redde 90 danske liv om året?1.7.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddeler 30 mio. kr. til ny hjerteforskning. Et af projekterne skal undersøge, om en simpel behandling kan redde op mod 90 danske liv hvert år.
Borgerforslag fra Hjerteforeningen: Tydelig sundhedsoplysning på alle fødevarer2.6.2025 07:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal let kunne træffe sunde madvalg – og det kræver politisk handling. Hjerteforeningen lancerer derfor en opsigtsvækkende kampagne og et borgerforslag for at råbe politikerne op.
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum