20 mio. kr. fra Knæk Cancer går til forskningscenter for ny medicin til blodkræft
20 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2018 går til oprettelsen af Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft. I første omgang vil det nye forskningscenter fokusere på sygdommene akut myeloid leukæmi (AML) og Myelodysplastisk syndrom (MDS), som er sjældne, men meget alvorlige sygdomme i knoglemarven.
Målet er at finde og udvikle lægemidler, der er målrettet de specifikke kræftceller hos den enkelte patient – det kaldes præcisionsmedicin eller personlig medicin.
- Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft dækker en gruppe patienter, som har et stort behov for, at der findes bedre behandlingsmuligheder, end vi kan tilbyde dem i dag. Centret kombinerer nytænkende og fremragende forskning fra et stærkt forskningsmiljø, og et landsdækkende center er afgørende for at forstå sygdommene og udvikle bedre behandlinger, siger Giske Ursin, der er direktør for det norske Cancerregister og formand for det udvalg af internationale eksperter, der har været med til at bedømme det nye forskningscenter for Kræftens Bekæmpelse.
Samme tilbud til alle patienter
Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft får hovedkvarter på Biotech Research & Innovation Centre (BRIC) på Københavns Universitet, men er et samarbejde mellem forskere og læger fra alle landets hæmatologiske afdelinger, der behandler patienter med kræft i blodet. De 20 mio. kr. fra Knæk Cancer skal bruges på at opbygge de systemer og det samarbejde, der betyder, at centret kan omfatte alle elementer fra basal biologi og grundforskning til behandling af patienter og udvikling af ny medicin.
- Vi vil forbedre behandlingen, livskvaliteten og overlevelsen for patienter med MDS og AML. Det skal ske i et landsdækkende og koordineret samarbejde, så alle patienter får det samme tilbud om personlig medicin, uanset hvor de bor, siger leder af det nye center, professor og overlæge på Rigshospitalet, Kirsten Grønbæk.
Biobank og ’drug screening’
Centralt i centret bliver opbygningen af en biobank med vævsprøver fra patienter med MDS og AML samt en ’drug screenings enhed’, som i øjeblikket er ved at blive opbygget på Rigshospitalet. Ved ’drug screening’ bliver kræftstamcellerne fra den enkelte patient udsat for 400 forskellige lægemidler.
- På den måde håber vi at kunne finde den medicin, der præcist rammer den enkelte patients kræftstamceller, som jo er kimen til, at kræften vender tilbage. Samtidig vil vi forsøge at finde de molekylære forandringer, der markerer, at dette er den perfekte behandling, forklarer Kirsten Grønbæk.
- For nogle patienter vil vi med det samme finde et eller flere lægemidler, der virker. For andre gør vi ikke. Meningen er, at vi samtidig med, at vi forsøger at behandle en konkret patient også lærer noget til gavn for fremtidige patienter, som kan være med til at udvikle nye lægemidler, siger hun.
Selv om Dansk Forskningscenter for Præcisionsmedicin i Blodkræft i første omgang fokuserer på sygdommene MDS og AML, er det Kirsten Grønbæks håb, at det i fremtiden kommer til at omfatte alle former for kræft i blodet.
- - - - - - - - -
Fakta
MDS og AML
- Hvert år rammes cirka 260 mennesker i Danmark af Myelodysplastisk syndrom (MDS), og cirka 250 mennesker rammes af Akut Myeloid Leukæmi (AML).
- MDS kaldes også præleukæmi, fordi den i nogle tilfælde kan udvikle sig til akut leukæmi. Men det er en alvorlig sygdom i sig selv, hvor knoglemarven nedbrydes.
- Selv om MDS og AML er sjældne sygdomme, er det samtidig sygdomme, som formentlig vil stige. Dels fordi befolkningen bliver ældre, og det er sygdomme, som fortrinsvis rammer ældre. Og dels fordi flere og flere overlever kræft, og MDS og AML kan fremkaldes af tidligere kræftbehandlinger med kemo og stråler.
Kilde: Dansk Akut Leukæmigruppe og professor og overlæge Kirsten Grønbæk
Knæk Cancer
- Knæk Cancer er TV 2 og Kræftens Bekæmpelses fælles kampagne for at oplyse om kræft og samle penge ind til kræftsagen.
- På detgaarpengenetil.dk kan du læse om de 267 projekter, som er sat i gang – eller snart vil blive det med penge fra Knæk Cancer-indsamlingerne.
Kontakter
Marianne Vestergaard
Presse- og kommunikationsrådgiver
Kræftens Bekæmpelse
tlf. 2889 6055
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse roser regeringsforslag: Stort fremskridt at begrænse salget af tobak og nikotin7.5.2025 10:37:36 CEST | Pressemeddelelse
Flere andre europæiske lande har indført begrænsninger på salget.
Her er den ny hovedbestyrelse i Kræftens Bekæmpelse4.5.2025 17:26:58 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye medlemmer træder ind i Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Blandt dem er to læger, to sygeplejerske og en tidligere politiker.
Annette Rasmussen, Næstved, valgt til Kræftens bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:07:40 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske, cand.cur. og leder ved REHPA er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse valgt som medlem af foreningens hovedbestyrelse.
Birgitte Lerche Lauridsen, Havdrup, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:57 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejerske med diplom i ledelse og mangeårig frivillig er valgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse.
Ejler Ejlersen, Vejle, valgt til Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse4.5.2025 15:06:37 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og speciallæge med personlig og faglig erfaring med kræft er valgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum