Diætist: Den bedste slankekur er at lade være

For hjertepatienten kan store udsving i vægten være skadeligt. Det er langt bedre at være sund og stærk og holde vægten stabil end at kaste sig ud i et vægttabsforsøg. Generelt set er vægtsvingninger ledsaget af øget sygelighed og død selv hos overvægtige uden anden sygdom. Studier viser at den svingende vægt øger risikoen for død, blodprop i hjertet eller i hjernen.
Sådan lyder beskeden fra Hjerteforeningens diætist Lotte Juul Madsen.
Den magiske kur mod overvægt findes ikke, og virkningerne af yo-yo vægt er skadelige.
Hjerteforeningens diætist anbefaler, at vi flytter fokus fra tallet på badevægten til et fokus på sundheden. Det er langt vigtigere at have en sund og stærk krop end hvad du vejer. Diverse kurer med forbud, fastedage eller særlig madvalg lover mirakler, men har sjældent lang holdbarhed. Vægttabet bliver til vægtøgning og vægten ender endnu højere oppe end udgangsvægten.
– I stedet bør vi gå efter en hjertesund livsstil. Når maden er sund og varieret får kroppen en god kombination af næringsstoffer. Suppleres sund mad med motion, styrkes kroppens muskler, heriblandt hjertemusklen. En sund og stærk krop er bedre rustet mod hjertesygdom, siger Lotte Juul Madsen.
Overvægt er en risiko for hjertesygdom
Hvis ingen danskere var overvægtige kunne ca. hvert femte (19,3%) tilfælde af iskæmisk hjertesygdom undgås. Hjerteforeningen støtter derfor op om forebyggelse af overvægt i form af en livsstilsændring til et hjertesundt liv med motion, sund mad og ingen røg.
8 hjertesunde råd til at bevarer normalvægt og undgå vægtøgning
Indkøb: Start indkøbet med grøntsager og fisk, mens overskuddet er størst. Vælg fuldkorn blandt brødene og brug Hjerteforeningens indkøbsguide til at vælge fedtfattige produkter. Køb kun de mængder, der skal bruges – for vi spiser alt det vi køber. Lad dig ikke lokke af spottilbud på sodavand eller mængderabatter på kiks og kager, for jo større mængde vi har i skabet, jo mere spiser vi af det.
Mæthed: Lad alle dagens måltider indeholde fuldkorn og grøntsager. Med fuldkorn bliver portionen mindre, da det mætter her og nu, men mætheden holder også på den lange bane. Grøntsager giver hjertesundhed, smag og fylde i måltidet, og kun meget få kalorier.
Portionsstørrelser: Spis af små skåle og på små tallerkener, så bliver du mæt på mindre mad. Vælg fisk, kylling eller magert kød samt massere af grøntsager og øs portionen op ude i køkkenet. Lad resten af maden stå derude. Hermed forhindrer du, at armen automatisk tager flere kartofler undervejs i måltidet. Spis langsomt, smag og nyd maden. Se om du kan nøjes med én portion.
Snacking: Det du har stående fremme bliver spist, og det sker helt ubevidst. Erstat derfor slik, kage, kiks og sodavand fra dit skrivebord, sofabord, køkkenbord, arbejdsbord samt fra skuffen og i tasken med frugt, grønt, fuldkornsboller og fuldkornsknækbrød.
Fristelser: Spis kun de søde sager, som virkelig er kalorierne værd. Beslut dig for mængde og hyppighed. Vælg kun det bedste til lørdag aften. Køb lidt, men godt, og glæd dig til det. Anret det på en tallerken og spis det med nydelse, opmærksomhed og god samvittighed. Undlad all form for uplanlagt slikspisning samt spisning på automatpilot. Frist ikke skæbnen ved at have slik liggende i huset.
Flydende kalorier: Begræns alkohol og sukkerholdige drikke til et minimum. Køb sodavand i små flasker eller dåser, så mængden ikke løber løbsk. Vi har tendens til at drikke mest af de store flasker. Hav kun et minimum af sodavand og øl på køl. Drik kalorieholdige drikke af høje slanke glas, fyld glasset i køkkenet og lad resten stå derude.
Fritid: Vælg en motionsform du synes er sjov og aftal at motionere med en ven, nabo eller kollega. Vælg en fast ugedag og book aftalen i din kalender på mobilen. Selvom aftalen blot er med dig selv, så bliver den nemmere at overholde.
Farezoner: Erkend dine ”farezoner” for hvornår det bliver svært. Ny livsstil med nye vaner kræver øvelse og det koster fejl. Det er derfor normalt at falde i, når vaner lægges om. Slå ikke dig selv i hovedet, men erkend, at der er noget du endnu ikke har lært. En løsning du endnu ikke har fundet. Prøv en ny strategi igen og igen – indtil du har lært hvordan du tackler udfordringen.
Nøgleord
Billeder

Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
Forskningsprojekt med hjertestartere når stort mål23.2.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet NordStart, som blev lanceret for knap to år siden, når i disse dage sit første store mål. 280 nye hjertestartere – placeret efter en avanceret algoritme – er nu sat op i Region Nordjylland.
Kender du Årets Hjerteredder 2025?22.1.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen kårer i samarbejde med Østifterne hvert år Årets Hjerteredder. Nu er tiden inde til at indstille kandidater til årets pris.
Nytårsmarch: Start det nye år med en lokal gåtur27.12.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningens nytårsmarch er et nemt og enkelt startskud til dig, der gerne vil røre dig mere i det nye år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum