Ny forskning: Behandling af arveligt forhøjet kolesterol bør forbedres

Familiær hyperkolesterolæmi – også kendt som arveligt forhøjet kolesterol – er en arvelig sygdom, der ubehandlet medfører en betydelig risiko for hjerte-kar-sygdomme.
Forskere fra Aarhus Universitetshospital har nu undersøgt risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme og blodprop i hjertet i familier med familiær hyperkolesterolæmi over en 20 års periode.
I perioden 1992-1994 undersøgte forskerne familier, hvori ét familiemedlem i forvejen havde fået konstateret familiær hyperkolesterolæmi. Alle familiemedlemmer, der også fik konstateret familiær hyperkolesterolæmi, blev tilrådet behandling med statiner.
Ved hjælp af nationale registre blev familierne fulgt helt op til 2015 for at se, om de udviklede hjerte-kar-sygdomme.
Tidlig behandling er vigtig
På trods af at størstedelen af patienterne blev behandlet med statiner, fandt forskerne godt halvanden gange større risiko for et ikke-dødeligt hjertetilfælde blandt personer med familiær hyperkolesterolæmi sammenlignet med baggrundsbefolkningen og knap dobbelt så høj risiko sammenlignet med personer i familien uden familiær hyperkolesterolæmi.
Med andre ord: Slægtninge med den arvelige sygdom, familiær hyperkolesterolæmi, har en øget langtidsrisiko for hjerte-kar-sygdom på trods af kolesterolsænkende behandling.
– Studiet viser vigtigheden at finde personer med arveligt forhøjet kolesterol og tidligt igangsætte behandling til at reducere deres risiko for hjertesygdomme, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.
Den samlede dødelighed var imidlertid ikke forskellig mellem slægtninge med og uden familiær hyperkolesterolæmi og baggrundsbefolkningen.
Hvad er årsagerne til øget risiko på trods af statinbehandling?
Forskerne konkluderer som sagt, at familier med FH på trods af behandling med statiner har en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Årsagen til denne øgede risiko kan være utilstrækkelig kolesterolsænkende behandling med statiner, eller at behandlingen er blevet iværksat på et for sent tidspunkt i livet.
– Studiet bekræfter vores formodning om at personer med FH har en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme, på trods af at mange er i kolesterolsænkende behandling med statiner, siger overlæge Henrik Kjærulf Jensen på Aarhus Universitetshospital Skejby.
– Det underbygger således vores tro om, at patienter med arvelig forhøjet kolesterol i blodet bør behandles mere intensivt med kolesterolsænkende medicin. Derudover er det vigtigt at have fokus på tidlig diagnostik af denne tilstand. Dermed kan behandling iværksættes tidligt i livet og hjerte-kar-sygdomme kan derved formentlig bedre undgås.
FAKTA: Hvad ved vi om familiær hyperkolesterolæmi?
Familiær hyperkolesterolæmi (FH) er en relativt hyppig arvelig sygdom i leverens fedt-omsætning, som medfører betydeligt forhøjet kolesterol i blodet lige fra fødslen.
Årsagen er ændringer i det arveanlæg, som styrer kolesteroloptagelsen i leveren. Af den grund har en person med familiær hyperkolesterolæmi 50% risiko for at give sygdommen videre til sit barn.
Personer med familiær hyperkolesterolæmi mærker ikke de har sygdommen, men de har en markant øget risiko for tidlig udvikling af hjerte-kar-sygdomme, såsom åreforkalkning og blodprop i hjertet.
Medicinsk kolesterolsænkende behandling med ”statiner” kan imidlertid nedsætte denne risiko.
LÆS MERE: Den videnskabelige artikel
Kasper Aalbæk Kjærgaard, Morten Krogh Christiansen, Morten Schmidt, Morten Smærup Olsen, Henrik Kjærulf Jensen. Long-Term Cardiovascular Risk in Heterozygous Familial Hypercholesterolemia Relatives Identified by Cascade Screening. J Am Heart Assoc. 2017;6:e005435. DOI: 10.1161/JAHA.116.005435.
Billeder

Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
Forskningsprojekt med hjertestartere når stort mål23.2.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet NordStart, som blev lanceret for knap to år siden, når i disse dage sit første store mål. 280 nye hjertestartere – placeret efter en avanceret algoritme – er nu sat op i Region Nordjylland.
Kender du Årets Hjerteredder 2025?22.1.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen kårer i samarbejde med Østifterne hvert år Årets Hjerteredder. Nu er tiden inde til at indstille kandidater til årets pris.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum