Mindre salt i bagerbrød efter stor test

Mmm. Varmt bagerbrød. Vi er alle glade for smagen og hyggen. Men med bagerbrødet kommer også store mængder salt. Og det er ikke gavnligt for hjertet og kredsløbet. Sådan lyder det fra Hjerteforeningen, som i juni 2016 derfor gennemførte en test af saltindholdet i bagerbrød. Baggrunden var, at der var sket en generel stigning i saltindholdet i brød fra bagere i perioden 2009 til 2014 (DTU fødevareinstituttet). Det største saltindtag hos danskerne kommer fra brød.
Siden har Hjerteforeningen holdt møder med en række bagere, som ifølge testen sælger brød, der overskrider grænserne for mærkning med Nøglehullet og Fuldkornsmærket. Foreningen har opfordret bagerne til at sænke saltindholdet og arbejde på at nærme sig kriterierne, der er for Nøglehullet og Fuldkornsmærket.
Og reaktionen er positiv: De fleste bagerne vil gerne arbejde på at sænke saltindholdet. Andre er allerede i gang. Chefkonsulent Simon Rask fra Hjerteforeningen, der har ledet dialogen med bagerne, glæder sig.
- Fødevareproducenter har et stort ansvar for, hvor meget salt danskerne indtager, Derfor er det glædeligt, at vi nu mærker de først skridt i den rigtige og sunde retning på vegne af de danske forbrugere. Vi kæmper jo for, at forbrugerne kan købe brød, der både smager godt, og som ikke medvirker til udvikling af hjerte-kar-sygdomme, hvilket et for højt indtag af salt kan, siger Simon Rask.
Saltindtaget skal sænkes
Danskerne spiser generelt for meget salt, nemlig mellem syv og 10 gram salt pr. dag. Det anbefalede indtag lyder på fem til seks gram dagligt.
- Brød udgør en stor andel af danskernes kost og er derfor en stor kilde til salt. Derfor er resultatet af det brød, vi har testet, noget chokerende og hvad jeg vil kalde en alarmerende tendens. Og det er ærgerligt. For danskernes høje saltindtag resulterer i forhøjet blodtryk og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Salt har nemlig en negativ indvirkning på vores blodkar og gør dem stivere. Et forhøjet blodtryk over tid øger således risikoen for hjerte-kar-sygdomme, forklarer Simon Rask.
Derfor er det vigtigt, at forbrugerne er opmærksomme på saltindholdet i det brød, de køber både i butikken og hos bageren.
- Vi bliver generelt nødt til at arbejde på at vende udviklingen med al den salt i brød, og den første dialog, vi har haft med bagerne, peger da også i retning af, at der sker noget. Flere af bagerne oplyser, at de arbejder på at lave brød, som lever op til kriterierne for Nøglehullet. Nogle bagere har i perioden fra undersøgelsens gennemførsel og til i dag allerede reduceret saltindholdet i brød, hvilket er meget positivt. Andre bagere har taget brød ud af deres sortiment, fortæller Simon Rask.
Hjerteforeningen vil fortsætte dialogen med bagerne og samtidig følge udviklingen mht. salt i bagerbrødet.
BAGGRUND
En undersøgelsen af DTU Fødevareinstituttet viser, at der er sket en stigning i saltindholdet i bagerbrød fra 2009 til 2014.
Hjerteforeningen er en aktiv del af det såkaldte Saltpartnerskab, hvor målsætningen er at få danskernes til at spise mindre salt. I Danmark indtager vi mellem syv og 10 gram salt pr. dag. I Saltpartnerskabet er ambitionen at reducere danskernes saltindtag med tre gram i perioden 2008 til 2018. Det vil betyde, at man rammer anbefalingen om fem til seks gram salt dagligt. 70-80 % af danskernes saltindtag kommer fra forarbejdede produkter, hvor industrien har tilsat salt, mens salt tilsat ved madlavning og ved middagsbordet kun udgør 15 %. Andre 15 % procent findes naturligt i maden.
FAKTA: Sådan har vi testet
Hjerteforeningen foretog i juni 2016 en analyse af saltindhold i bagerbrød. Forbrugerundersøgelsen blev gennemført ved at teste et brød fra otte forskellige bagere. De otte brød blev analyseret for mængden af salt pr. 100 gram. Produkterne, der indgik, blev købt ind samme dag hos forskellige bagere i Storkøbenhavn og udvalgt ved at spørge efter deres mest solgte eller populære hvedebrød.
Ingen af hvedebrødene i testen levede op til kriterierne for Nøglehulsmærket, hvor brødet højest må indeholde 1 gram salt pr. 100 gram spiseklart produkt.
Resultat af Hjerteforeningens forbrugertest
Tabel 1 |
SALT g/100g |
Bager 1 |
1.27 |
Bager 2 |
1.45 |
Bager 3 |
1.56 |
Bager 4 |
1.65 |
Bager 5 |
1.66 |
Bager 6 |
1.80 |
Bager 7 |
2.02 |
Bager 8 |
3.11 |
Til sammenligning indeholder Kims franske kartofler 1,6 g salt pr. 100 gram.
Nogle bagere har i perioden fra undersøgelsens gennemførsel i juni 2016 til marts 2017 reduceret saltindholdet i brød. Andre bagere har taget brød ud af deres sortiment. Derfor vælger Hjerteforeningen at undlade at angive bagere på de konkrete test.
DTU’s undersøgelse af salt i brød
Saltindhold i hvedebrød (gram salt /100 g)
Bagerbrød |
Industribrød |
|
2009 |
1,30 |
1,16 |
2014 |
1,35 |
1,04 |
Kilde: Saltindhold i brød og morgenmadscerealier. DTU Fødevareinstituttet – LINK: http://www.food.dtu.dk/-/media/Institutter/Foedevareinstituttet/Publikationer/Pub-2016/E-artikel-Saltindhold-i-broed-og-morgenmadscerealier.ashx?la=da
Billeder
Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Hjertegalla 2025 blev en stor succes14.9.2025 00:22:40 CEST | Pressemeddelelse
Det store indsamlingsshow Hjertegalla på TV 2 Charlie og TV 2 Play lørdag aften var stærkt inspirerende og bevægende og resulterede i et indsamlet beløb på 23.590.152 kr.
Fodbold, fællesskab og fede minder: Hjertebørn spillede bold med F.C. København8.9.2025 10:31:58 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden blev den årlige fodboldskole for hjertebørn afholdt. Fodboldskolen var arrangeret i et samarbejde mellem Hjerteforeningen og F.C. København, DGI Fodbold, Rigshospitalet samt Comwell Copenhagen Portside.
Kan billig behandling redde 90 danske liv om året?1.7.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddeler 30 mio. kr. til ny hjerteforskning. Et af projekterne skal undersøge, om en simpel behandling kan redde op mod 90 danske liv hvert år.
Borgerforslag fra Hjerteforeningen: Tydelig sundhedsoplysning på alle fødevarer2.6.2025 07:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal let kunne træffe sunde madvalg – og det kræver politisk handling. Hjerteforeningen lancerer derfor en opsigtsvækkende kampagne og et borgerforslag for at råbe politikerne op.
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum