Gode råd til rygestoppet

1. Hold blodsukkeret stabilt.
Spise regelmæssigt og gerne ca. hver 3. time. Start dagen med et fornuftigt morgenmåltid, og hold reglen om ”ca. 3 timer mellem hvert måltid”. Mange rygere springer ofte morgenmåltidet over og tager i stedet kaffe og smøger, og de kan have svært ved at vænne sig til at skulle spise om morgenen. Men et godt morgenmåltid giver energi til resten af dagen. God og mættende morgenmad kan være rugbrød med en skive ost og et blødkogt æg eller havregryn med mælk og skiver af banan eller anden frisk frugt, bær og lidt nødder og mandler.
Hav også fokus på eftermiddagsmåltidet, da man ofte her er ved at være træt og lidt sulten.
2. Vær opmærksom på mængden af mad.
Lad være med at belønne dig selv med store portioner. Du kan fx lade gryderne og fadene med mad blive stående på komfuret i stedet for at sætte dem på bordet, hvor man ofte tager en lille ekstra portion, fordi maden står lige foran én.
3. Spis hjertevenligt – det mætter.
Sørg for at få grove grønsager (gulerødder, rodfrugter, kål, peberfrugt m.fl.) rugbrød og fuldkorn, proteiner og de sunde omega-3 fiskeolier fra fisk, syrnede mejeriprodukter, fjerkræ og lidt magert kød i din kost, og spis dagligt 2-3 stykker frugt fordelt over dagen. Med andre ord: spis hjertevenligt.
4. Undgå et sliklager.
Lad være med at købe stort ind af søde sager, kiks og småkager osv. Det frister meget, når det ligger ’på lager’ og er nemmere lige at hente i køkkenskabet i stedet for at skulle hele vejen ned i supermarkedet, når trangen melder sig.
5. Drik 1,5-2 liter væske om dagen – primært vand.
En stabil væskebalance er vigtig for at holde kroppen sund. Hvis man får for lidt væske, kan man opleve at få hovedpine, koncentrationsbesvær og svimmelhed. Desuden kan dehydrering forveksles med sult og medvirke til, at man får spist for mange/flere kalorier.
6. Sørg for at motionere.
Når rygstopperen motionerer, flyttes fokus fra det fristende rygemiljø eller den hyggelige ”rygestund”. Motionen hjælper også kroppen med at komme af med f.eks. rastløsheden. Humøret løftes, fordi hjernen udskiller (morfinlignende) stoffer, som kan måske kan dulme abstinenserne/rygetrangen. Og vigtig! Stofskiftet øges, så vægtstigningen ikke bliver ret stor eller helt undgås.
Desuden kan et tilvalg af en aktiv livsstil med motion også betyde, at rygestopperen begynder at ændre syn på sig selv og i større omfang ser sig selv som et sundere menneske.
7. Nyd succesen.
Gevinsterne ved at blive røgfri er enorme, og dem skal du huske at nyde indimellem med et godt stykke kage, et glas vin o.lign. uden at blive tynget af dårlig samvittighed.
Billeder

Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
Forskningsprojekt med hjertestartere når stort mål23.2.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet NordStart, som blev lanceret for knap to år siden, når i disse dage sit første store mål. 280 nye hjertestartere – placeret efter en avanceret algoritme – er nu sat op i Region Nordjylland.
Kender du Årets Hjerteredder 2025?22.1.2025 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen kårer i samarbejde med Østifterne hvert år Årets Hjerteredder. Nu er tiden inde til at indstille kandidater til årets pris.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum