Millioner på vej til vækstpiloter

Der er gode nyheder på vej til de små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne, der ønsker at ansætte en akademiker. Den populære vækstpilotordning får nemlig 10 mio. kr. ekstra fra regeringen.
Det vækker glæde hos Landdistrikternes Fællesråd, der bl.a. repræsenterer 55 kommuner rundt i hele Danmark:
- Allerede tilbage i 2017 bad vi erhvervsministeren om at finde flere penge til Landdistriktsvækstpilotordningen, som er et af de vigtige redskaber, vi har til at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og fortsætter:
- En akademiker skaber ikke bare værdi for den enkelte virksomhed, det bidrager også til udviklingen i et lokalområde. Derfor sætter vækstpilotordningen positive udviklinger i gang på flere niveauer.
I maj sendte Akademikerne, SMVdanmark og Landdistrikternes Fællesråd et fælles brev til regeringen med en appel om at styrke Landdistriktsvækstpilotordningen. I de seneste år er midlerne til ordningen hurtigt blevet opbrugt, og det er derfor positivt, at regeringen nu lægger op til at tilføre ordningen flere midler, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd.
- Vækstpilotordningen styrker produktiviteten og innovationen i små og mellemstore virksomheder, der bidrager til vækst og udvikling i hele landet. De 10 mio. kr. lander derfor et godt sted, og vi er meget positive over, at regeringen har lyttet til vores fælles appel, siger Steffen Damsgaard, som samtidig ønsker, at man finder en langsigtet løsning med betydelig flere midler, så det ikke bliver en pulje, der kun er tilgængelig på nogle tidspunkter af året.
Også hos interesseorganisationen Akademikerne, der arbejder for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked, er man positive over for udmeldingen.
- Der er et entydigt stort vækstpotentiale, når de højtuddannede og de små og mellemstore virksomheder finder hinanden. Det potentiale skal gælde for hele landet. Derfor er det helt afgørende, at der bliver gjort en særlig indsats i landdistrikterne, der styrker mødet mellem SMV’er og de højtuddannede, så afstanden mellem universiteter og det lokale erhvervsliv bliver mindre, udtaler formand for Akademikerne Lars Qvistgaard.
Samme positive toner lyder fra SMVdanmark, der er hovedorganisationen for de små og mellemstore virksomheder.
- Der er et stort uudnyttet vækstpotentiale i de små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne. Vi er i SMVdanmark meget tilfredse med, at man ved tilskud til ansættelse af en højtuddannet kan styrke SMV’ernes udvikling, siger administrerende direktør i SMVdanmark Ane Buch.
Paradoks med højtuddannede
En af dem der har anvendt ordningen, er virksomheden Ostebørsen ved Slagelse. Igennem vækstpilotordningen har de fået tilskud til at ansætte en kommunikationsmedarbejder i to år, som de ellers ikke ville have haft råd til.
- Det er et stort paradoks, at højtuddannede har svært ved at finde arbejde, mens virksomhederne kæmper med at trække viden til, siger Birgitte Kastrup, direktør i Ostebørsen, der ser Innovationsfondens vækstpilotordning som en platform, der kan bringe parterne sammen.
Læs mere om hvordan Ostebørsen har brugt vækstpilotordningen her.
Stramninger spænder ben for vækstpotentialer
Vækstpilotordningen drives af Innovationsfonden og giver mulighed for, at små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne kan søge tilskud til at ansætte en højtuddannet medarbejder til et udviklingsprojekt i op til to år. Det kan være med til at indfri et vækstpotentiale i en virksomhed og kan blive en vigtig faktor for virksomhedens efterfølgende udvikling, hvilket bl.a. en undersøgelse fra Epinion, som Djøf og Akademikernes A-kasse står bag, har vist.
Den stigende interesse for ordningen har dog fået Innovationsfoden til at stramme kravene for støtte, og flere virksomheder oplever, at det er blevet sværere at få tilskud til udviklingsprojekter.
- Stramningen betyder, at vi går glip af et betydeligt vækstpotentiale ude i virksomhederne. Det er derfor stadig vigtigt at se på behovet for at gøre kravene simplere, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
På baggrund af henvendelsen fra Landdistrikternes Fællesråd, Akademikerne og SMVdanmark har uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers bedt direktøren for Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte drøfte behovet for styrket rådgivning og de strammede krav med Innovationsfondens ledelse.
De tre organisationer mødes med Innovationsfonden i løbet af efteråret.
Læs brevet til regeringen her. Læs Uddannelses- og forskningsministeriets svar her.
Nøgleord
Kontakter
Mette Korsholm, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 27, mail mko@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum