Mange lider af eksamensangst
Det er snart højsæson for eksamener. Og for en stor del af de unge betyder det per automatik svedige håndflader og stress. Faktisk har to ud af tre unge mellem 15 og 20 år eksamensangst. Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion for HK Ungdom.
Netop HK Ungdom tilbyder gratis kurser i eksamensteknik til deres medlemmer. Her lærer man blandt andet at håndtere nervøsiteten. Og eksamensnervøsiteten er noget, der skal bekæmpes, siger Dan Larsen, formand for HK Ungdom.
- Nervøsiteten kan være en kæmpe hæmsko for at vise, hvad man kan og rummer. Så det er et problem, at så mange er bange for at gå til eksamen. På eksamensdagen handler det om at gøre det så godt som muligt på det givne tidspunkt. Så det er uden tvivl vigtigt at være godt klædt på til dagen, siger han.
Udviklet sig til en stoledans
Når man satser på en høj karakter, lægger man ofte et højt pres på sig selv. Men det er vigtigt at give unge et indtryk af, at skole ikke kun handler om at skulle til eksamen. Det siger Noemi Katznelson, centerleder på Center for Ungdomsforskning, DPU Aarhus Universitet.
- Lysten til at gå i skole skal ikke være drevet af angsten for at gå til prøver. Eksamensangsten kan måske motivere mange til at koncentrere sig mere om at lære, men det har udviklet sig til en slags stoledans for studerende, fordi alle ved, at der ikke er plads til alle, når man skal ind på drømmeuddannelsen eller ud på arbejdsmarkedet. Og den stoledans spiller ind på angsten for at gå til eksamen, fordi risikofølelsen er blevet større, siger hun.
- Man kan ikke fortælle unge, at eksamen ikke har en betydning - det har den. Men det handler om at afdramatisere den og fortælle, at det også handler om andet ude i virkeligheden. Der er utroligt mange muligheder, selvom man ikke får de eksamenskarakterer, man håber på. Og det skal studerende have at vide, siger hun.
Piger stresser mere end drenge
Undersøgelsen viser også, at en større del af pigerne end drengene er nervøse for eksamen. 75 procent af pigerne får svedige håndflader, når det er eksamenstid, mens det kun er tilfældet for halvdelen af drengene. Det overrasker ikke Noemi Katznelson.
- Pigerne presser sig selv langt mere end drengene. Det er der ikke noget nyt i. De opbygger enorme krav til deres kunnen i forhold til drengene. Og det gør dem i højere grad stressede over risikoen for at klare sig mindre godt, siger hun.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum