Aalborg Universitet

Ny forskning skriver historien om ”den rådne banan” om

Del
Forsker Rolf Lyneborg Lund fra Aalborg Universitet har udviklet software til digital analyse af sociale forhold. Analysen viser, at landets rigeste også bosætter sig i udkantsdanmark.

”Den rådne banan” bliver ofte brugt som et billede på, hvordan Danmark er delt op, når det gælder indkomst, uddannelse, arbejdsløshed, helbred, kriminalitet osv. Ny digital forskning i sociale fællesskaber og bosætning fra Aalborg Universitet viser imidlertid, at landets rigeste også bosætter sig i udkantsdanmark. Det er et nyt software-program, der nu gør det muligt at separere digitale data om sociale forhold på et detaljeringsniveau, som ikke tidligere har været muligt.
  

Danmarkskort splittes i atomer

- Programmet kan spalte Danmarkskortet i atomer og dernæst samle kortet igen ud fra sociale faktorer som fx indkomst og uddannelse. Efterfølgende foretager programmet en justering, der skal sikre, at kortet samles så korrekt som muligt, så områderne er sammenlignelige på tværs af landet. En af disse ”atomspaltninger” har bl.a. vist, at hustandsindkomsten ikke er så entydig, som det fremgår af flere kommunekort. Tværtimod viser analysen, at familier med hustandsindkomster på mere end 700.000 kr. også bosætter sig i udkantsdanmark, fortæller ph.d.-stipendiat Rolf Lyneborg Lund fra Institut fra Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.

Ekstremer mødes

Ifølge Rolf Lyneborg Lund er Aalborg kommune et godt eksempel på, hvor to ekstremer mødes. Dele af Aalborg Øst er blandt de fattigste områder i Danmark kun overgået af små lokalområder på Lolland Falster og mindre dele af Sønderjylland. Der er høj grad af kriminalitet, dårlig arbejdsmarkedstilknytning og en særdeles høj grad af offentlig forsørgelse. I samme kommune, mindre end et par kilometer væk, ligger nogle af Danmarks dyreste huse i hjertet af Hasseris, hvor tallene er helt modsatte. Men selv i Hasseris, hvis man opdeler området nok, kan man finde segmenter der ligger under gennemsnittet for resten af kommunen.

Ultra lokal viden gøres tilgængelig

- Den nye viden er interessant i mange sammenhænge. I Region Nordjylland er det fx muligt at undersøge meget specifikke sundhedsproblemer i et lokalt perspektiv og udpege problemområder hurtigere og mere effektivt. Dermed bliver det muligt at iværksætte en indsats før sundhedsproblemerne bliver for massive. Med det nye værktøj til digital analyse bliver ultra lokal viden tilgængelig for alle. Fordi programmet også er fleksibelt mht. sammensætningen af områderne, kan man opnå viden om alt, hvad vi kan måle; sundhed, sygdom, indkomst, uddannelse, kriminalitet og andre kerneemner. Det er en viden, der oftest ikke findes lokalt, siger Rolf Lyneborg Lund.

Fakta

Ph.d.-stipendiat Rolf Lyneborg Lund og Aalborg Universitet vil nu søge patent på den nye software til mikroanalyse af persondata over samtlige danske statsborgere.

Billeder

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye