Ny forskning skriver historien om ”den rådne banan” om
”Den rådne banan” bliver ofte brugt som et billede på, hvordan Danmark er delt op, når det gælder indkomst, uddannelse, arbejdsløshed, helbred, kriminalitet osv. Ny digital forskning i sociale fællesskaber og bosætning fra Aalborg Universitet viser imidlertid, at landets rigeste også bosætter sig i udkantsdanmark. Det er et nyt software-program, der nu gør det muligt at separere digitale data om sociale forhold på et detaljeringsniveau, som ikke tidligere har været muligt.
Danmarkskort splittes i atomer
- Programmet kan spalte Danmarkskortet i atomer og dernæst samle kortet igen ud fra sociale faktorer som fx indkomst og uddannelse. Efterfølgende foretager programmet en justering, der skal sikre, at kortet samles så korrekt som muligt, så områderne er sammenlignelige på tværs af landet. En af disse ”atomspaltninger” har bl.a. vist, at hustandsindkomsten ikke er så entydig, som det fremgår af flere kommunekort. Tværtimod viser analysen, at familier med hustandsindkomster på mere end 700.000 kr. også bosætter sig i udkantsdanmark, fortæller ph.d.-stipendiat Rolf Lyneborg Lund fra Institut fra Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet.
Ekstremer mødes
Ifølge Rolf Lyneborg Lund er Aalborg kommune et godt eksempel på, hvor to ekstremer mødes. Dele af Aalborg Øst er blandt de fattigste områder i Danmark kun overgået af små lokalområder på Lolland Falster og mindre dele af Sønderjylland. Der er høj grad af kriminalitet, dårlig arbejdsmarkedstilknytning og en særdeles høj grad af offentlig forsørgelse. I samme kommune, mindre end et par kilometer væk, ligger nogle af Danmarks dyreste huse i hjertet af Hasseris, hvor tallene er helt modsatte. Men selv i Hasseris, hvis man opdeler området nok, kan man finde segmenter der ligger under gennemsnittet for resten af kommunen.
Ultra lokal viden gøres tilgængelig
- Den nye viden er interessant i mange sammenhænge. I Region Nordjylland er det fx muligt at undersøge meget specifikke sundhedsproblemer i et lokalt perspektiv og udpege problemområder hurtigere og mere effektivt. Dermed bliver det muligt at iværksætte en indsats før sundhedsproblemerne bliver for massive. Med det nye værktøj til digital analyse bliver ultra lokal viden tilgængelig for alle. Fordi programmet også er fleksibelt mht. sammensætningen af områderne, kan man opnå viden om alt, hvad vi kan måle; sundhed, sygdom, indkomst, uddannelse, kriminalitet og andre kerneemner. Det er en viden, der oftest ikke findes lokalt, siger Rolf Lyneborg Lund.
Fakta
Ph.d.-stipendiat Rolf Lyneborg Lund og Aalborg Universitet vil nu søge patent på den nye software til mikroanalyse af persondata over samtlige danske statsborgere.
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum