Aabenraa Kommune

Alkoholforbruget hos unge i Aabenraa Kommune skal endnu længere ned

Del
- Det kan vi ikke være bekendt.

Ministeren foldede herefter den tale, der var forberedt til ham, sammen, lagde den fra sig og udpenslede sin fortvivlelse over, at Danmark halter langt bagefter de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til sundhed. For danskerne ryger og drikker sig til en tidlig død. Faktisk viser sundhedsprofilen, der udkommer hvert fjerde år, at rygning og alkohol er skyld i to tredjedele af de leveår danskerne mister på grund af usund livsstil.

Men bag tågerne af tobaksrøg gemmer der sig et klart lyspunkt i det nationale sundhedsoverblik. De unge i Danmark drikker mindre end tidligere. På landsplan er andelen af unge, der drikker mere end højrisikogrænsen, faldet fra 19,7 procent i 2010 til 14,7 procent i 2013. Og i Aabenraa Kommune glæder formand for Social- og Sundhedsudvalget Povl Kylling Petersen sig over udviklingen, og at de indsatser, der gøres på området, også i Aabenraa ser ud til at virke.

- Der er en klar sammenhæng mellem, hvor tidligt man starter med at drikke og sandsynligheden for, at man får problematiske alkoholvaner senere i livet. Derfor skal vi virkelig prioritere at få alkoholforbruget endnu længere ned hos kommunens unge, mener Povl Kylling Petersen.

Social misforståelse
Lige nu er der flere forebyggelsesinitiativer i gang i Aabenraa Kommune, der skal få de unge til at forholde sig til deres alkoholforbrug. På skoleområdet er fokus rettet mod at skyde en fatal social misforståelse ned.

- Undersøgelser viser, at unge generelt tror, at andre unge drikker meget mere end de reelt gør. De fleste unge vil gerne være som de andre, og derfor er det helt essentielt, at de bliver opmærksomme på, hvad der er normalt og ikke er - vi har en vigtig opgave her, fastslår Povl Kylling Petersen.

Social- og Sundhedsudvalget og Børne - og Uddannelsesudvalget i Aabenraa Kommune har besluttet, at alle sjette- og niendeklasser fremover skal arbejde med sociale misforståelser. Flere andre kommuner arbejder med samme metode, og Rudersdal Kommune har dokumenteret, at der er evidens for, at den virker. Et andet tiltag er, at unge underviser andre unge omkring alkohol og stoffer på kommunens 19 skoler.

De voksne skal med på vognen
Rusmiddelkoordinator i Aabenraa Kommune Ken Grøndahl Lassen mærker i sit daglige arbejde, at der er sket en holdningsændring blandt kommunens unge.

- Generelt oplever vi, at de unge er mere fokuserede på at være i kontrol. Det er ikke længere cool, at dingle rundt i skolen, eller når man mødes med sine kammerater, fortæller han og kommer med en opsang til de unges forældre.

- Ungdommen har taget et syvmileskridt i løbet af de seneste par år. Men hvis vi skal have de unge til at drikke endnu mindre, er det nødvendigt, at vi voksne kommer på banen og forholder os til vores egne alkoholvaner, fordi de unge spejler sig i os forældre, mener Ken Grøndahl Lassen.

Frontpersonale uddannes
Ken Grøndahl Lassen påpeger, at undersøgelser viser, at én af de bedste måder at nå storforbrugere af alkohol er gennem simple, korte samtaler. Derfor underviser Aabenraa Kommune i løbet af 2014 al frontpersonale - fra pædagoger i institutioner til socialrådgivere - i, hvordan de italesætter alkoholvaner hos de borgere, de møder.

- Sundhedsprofilen viser, at mere end 30 procent af storforbrugerne af alkohol i Syddanmark ønsker at gøre noget ved deres forbrug, derfor starter vi et undervisningsforløb af kommunens frontpersonalet, der vil give dem nogle konkrete redskaber til at starte en samtale om alkoholvaner, fortæller Ken Grøndahl Lassen.

Samlet set udviser 11,9 procent af indbyggerne i Aabenraa Kommune ifølge sundhedsprofilen tegn på et problematisk alkoholforbrug, mens tallet på landsplan er 14,6. Der er dog en stor grad af usikkerhed forbundet med tallene.

- Undersøgelsen viser de nationale tendenser, men giver på grund af usikkerheden kun nogle indikationer på tingenes tilstand i Aabenraa Kommune. Der er dog masser af input fra sundhedsprofilen, som vi kan bruge i arbejdet med kommunens sundhedsplan, siger Povl Kylling Petersen.

Aabenraa Kommunens nye sundhedsplan forventer politisk godkendt i løbet af maj eller juni 2014.

- Det er vigtigt, at vi samtidig med at optimere vores tilbud til dem, der drikker for meget, tænker strategisk og langsigtet og fokuserer på at skabe sundere generationer.

- Når alt kommer til alt handler det her om et opgør med vores kultur. Det handler om, at vi giver kommunens unge mulighed for at få et langt og sundt liv, uden at vi trækker vores generations usunde alkoholvaner ned over dem, siger Povl Kylling Petersen.

Information om Aabenraa Kommune

Aabenraa Kommune
Aabenraa Kommune
Skelbækvej 2
6200 Aabenraa

7376 7676https://www.aabenraa.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aabenraa Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye