Elektrikerne bakker op om efterlønnen
”Økonomisk og social kynisme” – det er den betegnelse, f ormanden for Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen, bruger om regeringens forslag om tilbagetrækningsreform i det nye nummer af fagbladet Elektrikeren.
– Efterlønnen er en værdig tilbagetrækning, så man kan få nogle gode år, hvor man er forholdsvis frisk efter et langt og ofte hårdt arbejdsliv. Den gruppe mennesker, der får efterløn, har typisk en kortere middellevetid end gruppen af jævnaldrende, der fortsat er på arbejdsmarkedet, og de har også krav på at få disse år, siger Jørgen Juul Rasmussen.
I bladet bakkes hans synspunkt op af tre elektrikere, der har valgt at gå på efterløn. En af de tre elektrikere er Bent Malmberg:
– Jeg har set mange eksempler på folk, der ikke engang er nået at komme på folkepension, før de døde. Så jeg vil egentlig godt have nogle gode år derhjemme. Derfor er jeg gået frivilligt på efterløn, fortæller han.
Bent Malmberg har indtil for nylig arbejdet som reparatør af IC3-tog for DSB. Det var et arbejde, som foregik på skiftehold. Han har derfor gennem flere år arbejdet på treholdsskift og i helligdagsperioder som jul, påske og pinse.
– Jeg havde også natarbejde i mange år. Det blev jeg slidt af og måtte stoppe med. Jeg kunne ikke tåle det til sidst, forklarer Bent Malmberg.
I februar fyldte han 62 år. Fra den 1. marts valgte han så at gå på efterløn. Før det lå 45 aktive år på arbejdsmarkedet.
Elevatormontør Jens Kristian Kvisgaard er 62 år og har valgt at supplere nedsat arbejdstid med efterløn, til han som 65-årig går på pension:
– Kadaveret kan ikke mere. Så jeg er simpelt hen nødt til at beskytte det en lille smule. Hvis jeg ikke kunne komme på efterløn, ville jeg i løbet af et par år blive slidt op og skulle på førtidspension, forklarer han.
Den tredje efterløns-elektriker, som fagbladet har talt med, er Poul Erik Holm Madsen. To en halv måned før, han fyldte 60, blev han fyret fra det sted, hvor han havde arbejdet i 17 år. Dermed blev efterlønnen aktuel for den nu forhenværende serviceelektriker, der fyldte 60 år den 30. januar.
– Jeg har lige været til tremåneders-ledigheds-samtale. Der sad vi en røvfuld mennesker, og jeg tænkte, at jeg kommer s’gu ikke i arbejde igen. Ikke som elektriker i hvert fald. Hvis jeg søger på almindelig vis, så står jeg ikke forrest i køen – især ikke når der er så mange, fortæller Poul Erik Holm Madsen.
Fakta om efterløn og elektrikere
77,4 procent af medlemmerne i Dansk El-Forbunds faglige a-kasse er tilmeldt efterlønsordningen. Af alle a-kasser har elektrikernes a-kasse den tredje-højeste tilslutning til ordningen.
Ved den seneste opgørelse var 3,66 procent af medlemmerne på efterløn.
I andet halvår af 2010 gik 113 medlemmer af a-kassen på efterløn. Deres alder ved tilbagetrækningen: 45 var 60 år (39,8 procent) – en var 61 år (0,9 procent) – 54 var 62 år (47,8 procent) – 10 var 63 år (8,8 procent) – 3 var 64 år (2,6 procent).
965 medlemmer har et efterlønsbevis og dermed ret til at gå på efterløn, men har valgt at fortsætte med at arbejde.
Elektrikerne er i gennemsnit 42,1 år på arbejdsmarkedet. Gennemsnittet for alle faglærte er 37 år.
Dansk El-Forbund lavede i 2008 en undersøgelse blandt efterlønnerne, hvor halvdelen svarede, at de gerne ville tilbage til arbejdsmarkedet, hvis det kunne ske på særlige vilkår, herunder nedsat tid og særlige opgaver. Godt 15 procent ønskede løbende at få tilsendt jobtilbud.
Artiklerne kan læses her:
http://viewer.zmags.com/publication/6a18b3ec#/6a18b3ec/16
Information om Dansk El-Forbund
Følg pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk El-Forbund
FAGBLAD: Nyt navn, nyt look – samme fagligt stærke indhold!17.9.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter i mere end 80 år at have udgivet Fagbladet Elektrikeren, vil Dansk El-Forbund nu favne flere faggrupper på det el-tekniske område med en relancering af bladet, der fremover vil hedde Fagbladet DEF
Rapport: Elektrikermangel risikerer at kortslutte grøn omstilling26.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der vil mangle knap 10.000 elektrikere og andre på det el-tekniske område i 2035. Det skyldes blandt andet den forventede femdobling af forbruget af grøn strøm, der skal til, hvis Danmark skal nå sine klimamål. Dansk El-Forbund opfordrer derfor til en samlet plan for elektrificering af Danmark og for behovet for kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling
Ny aftale: Forældre skal have bonus, når deres barn bliver elektriker1.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk El-Forbund og Tekniq Arbejdsgiverne vil fremover give forældre en kontant belønning på 100.000 kroner, når deres barn bliver udlært elektriker for at dække fremtidens behov for arbejdskraft. Penge skal komme fra et nystiftet fond
Data fra Google Maps sikrer elektriker 150.000 kroner19.3.2024 10:02:19 CET | Pressemeddelelse
Ved hjælp af data fra Google Maps har Dansk El-Forbund i en faglig sag om køretimer og overtidsbetaling for rejsevejtid dokumenteret en elektrikers færden i firmabilen gennem tre et halvt år. Det har nu sikret elektrikeren en tilbagebetaling fra virksomheden på 150.000 kroner
Polsk elektriker: Migrantarbejdere i Danmark har usle kår31.1.2024 09:36:01 CET | Pressemeddelelse
Den polske elektriker Malgorzata Kosior søgte lykken i Danmark gennem et dansk-polsk vikarbureau. Efter fire år som vikar i den danske byggebranche kan hun fortælle om urimelige arbejds- og boligforhold og polske kolleger, der udfører arbejdsopgaver, som danske elektrikere ikke ville røre med en ildtang. Hendes oplevelser falder i tråd med resultaterne i ny forskningsrapport
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum