
Skærpede regler for hæleri er trådt i kraft
Det er lige så kriminelt at købe stjålne varer som at stjæle varerne selv. Det er der en god grund til. Et indbrud bliver som regel kun begået, fordi de stjålne genstande let kan afsættes med økonomisk gevinst for indbrudstyven. De, der efterspørger og køber stjålne varer, er derfor indirekte årsag til, at der bliver begået indbrud i andres hjem.
- Der skal sættes konsekvent ind over for den asociale tendens til at købe hælervarer. Personer, der efterspørger og køber stjålne ejendele, er indirekte årsag til, at der begås indbrud i andres hjem. Derfor har vi med virkning fra den 1. januar skærpet straffene for professionelt og for groft uagtsomt hæleri. Skærpelserne er et klart signal om, at hæleri er uacceptabelt, og at vi alle bør være varsomme og bruge vores sunde fornuft, når vi eksempelvis bliver tilbudt en vare, der er så billig, at det lyder for godt til at være sandt, siger justitsminister Lars Barfoed.
Hæleren er lige så slem som stjæleren
Antallet af anmeldelser om indbrud i private hjem steg markant fra 2006 til begyndelsen af 2010. I 2009 blev der anmeldt knap 49.000 indbrud – 50 procent flere end i 2006. Derfor skal en ny kampagne ”Tænk over prisen” nu også få folk til at tænke over, om prisen på en vare måske er for god til at være sand, og om varen måske derfor er stjålet. Den skal få danskerne til at tænke over omkostningerne for alle dem, der bliver udsat for tyveri – blot fordi andre er parate til at købe stjålne varer for at spare penge. Men ikke mindst til at tænke over: Køb af stjålne varer er strafbart. Hæleren er lige så slem som stjæleren.
- Indbrud i boliger udgør et væsentligt samfundsproblem, og det er en meget alvorlig krænkelse af den borger, som bliver ramt inden for hjemmets trygge vægge. Den krænkelse kan vi kun stoppe, hvis vi alle tager ansvar og siger nej til at købe eller videresælge stjålne varer, siger Lars Barfoed.
Køb af stjålne varer straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder. Og i grove tilfælde op til 6 år. Groft uagtsomt hæleri straffes med bøde eller fængsel i op til 1 år. Straffene for hæleri fremgår af straffelovens § 290 og § 303. Loven er en del af den indbrudspakke, som justitsministeren fremlagde i april 2010.
Yderligere information fås ved henvendelse til presserådgiver Emil Melchior, Justitsministeriet, på telefon 4037 6737.
Oplysninger om kampagnen Tænk over prisen fås ved henvendelse til Laila Andersen, Det Kriminalpræventive Råd, telefon direkte 4515 3672.
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Forebyggelse af digital mobning vinder pris29.3.2011 15:30:14 CEST | Pressemeddelelse
Projektet ”Forebyggelse af digital mobning” vandt Justitsministeriets Kriminalpræventive Pris 2011, som blev uddelt på Den Kriminalpræventive Dag i Esbjerg Musikhus.
Projekt mod digital mobning vinder Den Kriminalpræventive Pris29.3.2011 11:55:14 CEST | Pressemeddelelse
Projektet ”Forebyggelse af digital mobning” vandt Justitsministeriets Kriminalpræventive Pris 2011, som blev uddelt på Den Kriminalpræventive Dag. Anne Kristine Axelsson, afdelingschef i Justitsministeriet, begrundede valget med, at projektet tager udgangspunkt i en dagligdag, som mange børn og unge kender til. - Digital mobning er et stigende problem mellem børn og unge. ”Forebyggelse af digital mobning” får Den Kriminalpræventive Pris, fordi det er vigtigt at forebygge skadelig adfærd via de sociale medier.
Danmarks første kriminalpræventive dag28.3.2011 13:30:14 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomskriminaliteten i Danmark er til debat, når eksperter og fagfolk fra hele landet tirsdag den 29. marts mødes til Danmarks første Kriminalpræventive Dag i Esbjerg Musikhus.
Fem projekter nomineret til kriminalpræventiv pris25.3.2011 17:00:14 CET | Pressemeddelelse
Tirsdag den 29. marts overrækker Justitsministeriet 50.000 kr. til årets bedste kriminalpræventive projekt. Fem ud af 27 indsendte projekter er nomineret til prisen.
Banderapport24.3.2011 13:30:15 CET | Pressemeddelelse
Det Kriminalpræventive Råd har i en ny rapport taget temperaturen på de kommunale erfaringer med at forebygge bandekriminalitet blandt unge. Rapporten viser, at der er mange gode initiativer i gang, men at man mange steder mangler en samlet strategi og koordinering af arbejdet.