WSPA

Feriesæsonen er i fuld gang, det er den kommercielle udnyttelse af dyr også.

Del
Tusindvis af dyr mishandles hvert år blot for at underholde turister. Sådan behøver det ikke at være, og som feriegæst kan man nemt være med til at forhindre dyremishandlingen.

Vilde tigre i Thailand bedøvet af medicin, så turister kan klappe dem. Bjørne trukket fra by til by for at danse for feriegæster. Delfiner, der lider en tidlig død fra en stresset tilværelse som akrobater i delfinshows. Udklædte aber, som optræder i shows. Tyre, som efter stor stress og pinsel må lade livet i tyrefægtningsarenaen og i Pamplona efter at de er blevet jaget rundt i gaderne ved årets groteske tyreløb. Alle er typiske eksempler på den kommercielle udnyttelse af dyr, som foregår verden over.

Som turister kan vi lade os friste af oplevelser med dyr. Ikke i en ond mening men fordi vi oftest er uvidende om de forhold, dyrene lever under. Det som umiddelbart kan se ganske harmløst ud medfører ofte stor stress for dyrene. Når de ikke optræder, lever de for det meste indespærret i små bure - delfiner og spækhuggere i små utilstrækkelige bassiner. Konsekvensen er, at dyrene nedbrydes mentalt, da de ikke har mulighed for at leve et naturligt liv.

Gitte Buchhave , direktør for WSPA Danmark siger:
”Den mishandling dyr udsættes for på populære turistdestinationer er aldeles tragisk. Hvert år modtager WSPA kontorer verden over henvendelser fra hjemvendte turister, som er blevet dybt rystede over, hvad de har oplevet af dyremishandling under deres ferie. Derfor har WSPA udfærdiget 10 gode råd, som man kan følge, hvis man vil være turist med omtanke for dyr”.

Den internationale dyrebeskyttelseforening WSPA har gode råd til rejsende og opfordrer til at give sin mening til kende ved fx at henvende sig til det lokale turistpoliti, hvis man oplever dyremishandling.

Ti gode råd fra WSPA

  1. Deltag ikke i begivenheder, der udnytter eller mishandler dyr. Det inkluderer ifølge WSPA f.eks. tyrefægtning, delfinarier, shows, hvor vilde dyr optræder.
  2. Har hotellet vilde dyr udstillet, så skriv og protester til hotelledelsen.
  3. Betal aldrig for at få taget billeder med vilde dyr.
  4. Køb ikke produkter fra vilde dyr. Dyrene er måske truede arter, eller de kan være opdrættet under forfærdelige forhold.
  5. Hjælp omstrejfende katte og hunde med et bidrag til et lokalt internat i stedet for blot at fodre dem.
  6. Undgå hoteller, hvor liggestole og natlige projektører forstyrrer skildpadder i at lægge æg på stranden. Betal aldrig for at se skildpaddeunder svømme i bassiner for senere at blive udsat i havet.
  7. Køb eller fjern aldrig levende organismer fra havet.
  8. Undersøg om der er lokale dyrebeskyttelsesorganisationer, som man kan støtte, hvis man oplever et problem.
  9. Fotografier og videooptagelser er uvurderlige beviser på dyremishandling. Men betal aldrig for at lave optagelserne.
  10. Det er vigtigt at protestere lokalt om en evt. dyremishandling, samt meddele hvilke dyr, det drejer sig om. Protester til det lokale politi, turistkontor, lokale dyrebeskyttelsesorganisationer, til rejseselskabet og efter rejsen også gerne til WSPA.

Læs mere om, hvad du kan gøre som turist på wspa.dk/dyrevenlig-turist

Herunder tre mere uddybende artikler om eksempler på udnyttelsen af dyr på feriesteder.

For yderligere information se på wspa.dk/dyrevenlig-turist eller kontakt Gitte Buchhave, direktør, WSPA Danmark på 33 93 72 12.

Højt opløselige billeder kan fås ved henvendelse til kontoret.

TRE EKSEMPLER PÅ KOMMERCIEL UDNYTTELSE AF DYR PÅ FERIESTEDER

Tigertemplet i Thailand

I tigertemplet i Thailand holdes tigre indespærret i små bure uden mulighed for at kunne bevæge sig. De bedøves med store mængder medicin, så turisterne kan klappe dem. Tigrene tvinges med vægte og kæder til at opretholde positioner, der kan give turisterne gode billeder med hjem. Der er op mod 800 turister om dagen – og de fleste vil gerne klappe eller få taget et billede med en tiger.

Stedet er drevet af munke, der hævder at templet redder tigrene fra udryddelse. Virkeligheden er bare en anden. Munkene overtræder loven ved at handle med tigerjægere - de sælger og køber tigre i samarbejde med en tigerfarm i Laos. Ældre tigre fra templet bliver udskiftet med nye tigerunger - ofte får de samme navne som de forrige for at skjule, at de ældre tigre er blevet solgt videre.

Gitte Buchhave , direktør, WSPA Danmark siger:
”Det er et grotesk eksempel på en uhyrlig kommerciel udnyttelse af vilde dyr. Helt og aldeles uden hensyntagen til tigrenes tarv. Det er ganske chokerende, at det finder sted i 2009”

  • Se flere tips til en dyrevenlig ferie på wspa.dk/dyrevenlig-turist
  • Se rapporten ”Exploiting the Tiger” der dokumenterer tigrenes forhold, udarbejdet af dyrebeskyttelsesorganisationen "Care for the Wild International" (CWI) : http://www.careforthewild.com/files/TigerTemplereport08_final_v11.pdf

Dansebjørne i Indien

Fra et liv i den frie natur til en hverdag for enden af et reb. Sådan er den barske virkelighed for mange læbebjørne i Indien, som kapres fra deres naturlige omgivelser for at leve i byerne som turistattraktioner. Bjørnene får typisk filet et hul gennem gane eller næse og trukket et reb igennem – ofte uden bedøvelse. Med rebet i hånden kan ejerne styre bjørnene og tvinge dem til at danse for betalende turister.

Imellem danseforestillingerne sidder bjørnene tit og bare rokker frem og tilbage. De slides ned fysisk og psykisk som tiden går – fjernt fra en naturlig hverdag med bygning af huler, søvn om dagen og fri bevægelse på store arealer.

Ferierende i Indien kan hjælpe med at stoppe mishandlingen. De kan lade være med at hive pungen frem, når bjørneejere tilbyder dans og fotografering - undgå arrangementer, hvor dyr bliver trænet til at underholde stik imod deres natur

Show-time med delfiner
Delfinen ser tilfreds ud, når den driver rundt i bassinet. Og hula-hop-ringen over vandet springer den også gladeligt igennem. Sådan oplever de fleste turister et besøg i delfinarium. Virkeligheden er bare en helt anden.

Delfiner i fangenskab trives overhovedet ikke. De intelligente pattedyr kan simpelthen ikke udleve deres naturlige behov. De kan ikke tilbagelægge deres daglige 80km. i bassin som på åbent hav.

De døjer med sår fra solskoldning og øjeninfektioner fra kemikalier i vandet – infektioner, der kan gøre blind. Delfinerne dør typisk af klorin-forgiftning eller stress-relaterede sygdomme. Faktisk lever de sjældent mere end fem år i et bassin. I havet lever de op til 40 år.

Det sociale dyr tvinges til at leve uden sine nærmeste artsfæller. Mange delfiner, der bliver flyttet fra havet til delfinarier dør indenfor de første tre måneder i fangenskab.

Turister bør udelade delfin-shows, hvis ferieturen går til Tyrkiet eller USA – blot nogle af de mange lande, hvor delfinarier findes. Ved at spare entrébilletten støtter de ikke denne del af underholdningsbranchen men hjælper i stedet på sigt delfinerne blive, hvor de hører til – nemlig i naturen.

  • Se flere tips til en dyrevenlig ferie på wspa.dk/dyrevenlig-turist
  • Se vedhæftede fotos.
  • Se rapporten ”The Case Against Marine Mammals in Captivity” om konsekvenserne for delfiner i fangenskab, udarbejdet at WSPA medlemsorganisationen HSUS: http://wspa.dk/Images/CaseAgainstMarineMammalsCaptivity2006_tcm10-2997.pdf

Billeder

Dansebjørn
Dansebjørn
Download
Show med spækhugger
Show med spækhugger
Download
tyrefægtning
tyrefægtning
Download
Skildpadde
Skildpadde
Download
Skræmt tyr
Skræmt tyr
Download
Elefantridning
Elefantridning
Download
Udklædt bjørn
Udklædt bjørn
Download
Gadekat
Gadekat
Download
Delfinshow
Delfinshow
Download

Information om WSPA

WSPA
WSPA
Vesterbrogade
1620 København V

33 93 72 12http://www.wspa.dk

Følg pressemeddelelser fra WSPA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WSPA

Slut med rabies på Bali; Dyrevenlig rabiesbekæmpelse indledt for at beskytte dyr og mennesker21.9.2010 14:04:52 CEST | Pressemeddelelse

21. september 2010, Denpasar, Bali: Forud for World Rabies Day d. 28 september, underskriver Balis regering i dag en historisk aftale om rabiesbekæmpelse. Med finansiel støtte fra the WSPA (World Society for the Protection of Animals), vil næsten 400.000 hunde blive vaccineret som første skridt mod at udrydde rabies fra øen inden 2012. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, beskriver massevaccinering som den mest effektive metode til at beskytte mennesker mod rabies.

Danmark støtter internationalt forslag om, at tillade aggressiv kommerciel hvalfangst23.4.2010 17:06:35 CEST | Pressemeddelelse

Katastrofalt forslag fra International Whaling Commission (IWC) kan kan blive nådesstødet for det 24-årige forbud mod kommerciel hvalfangst. Til trods for at hvalfangstnationerne – Grønland, Island, Norge og Japan - konstant blæser på det internationalt vedtagne forbud, vil forslaget nu åbne døren for endnu mere aggressiv hvalfangst og dermed øge antallet af hvaler der, dræbes på brutal vis. Den danske regering har tilkendegivet, at den støtter forslaget, hvilket er helt uacceptabelt og ude af trit med et moderne samfunds værdier.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye