
Pæredygtig adfærd – når sparepæren går itu.
Går sparepæren itu, glemmer 9 ud af 10 danskere at åbne vinduet. I stedet griber mange støvsugeren eller kosten, og smider resterne af sparepæren direkte i skraldespanden. Det viser en ny undersøgelse, som Capacent har foretaget for Miljøstyrelsen. Undersøgelsen viser også, at 6 ud af 10 ikke ved, at der er kviksølv i sparepærer. Når en sparepære går i stykker, frigiver den små mængder kviksølvdampe – så der skal luftes ud, og der skal ryddes ordentligt op. Og sparepæren skal af hensyn til miljøet heller ikke i skraldespanden.
Det gavner at bruge sparepærer i hjemmets lamper. Det gavner både el-regningen og hjemmets CO2 udslip. Men samtidig er det vigtigt, at følge et par enkle råd, hvis uheldet er ude.
En ny faglig rapport fra Miljøstyrelsen fortæller, at kviksølvdampene ikke udgør en risiko for vores sundhed, hvis bare der luftes ud og ryddes ordentligt op. ”Når en sparepære går i stykker, er der to ting, man skal være opmærksom på. For det første frigives der kviksølvdampe når pæren knuses. For det andet kan rester, der ikke samles op og pakkes ind medføre, at man kan blive udsat for små mængder kviksølv over længere tid”, fortæller Dorte Lerche, cand. scient i Miljøstyrelsen. Hun fortsætter ”Det er derfor vigtigt at lufte ud og få alle rester samlet op for at begrænse den samlede mængde kviksølv, man udsætter sig selv for”.
Lad kosten og støvsugeren stå
Hvis en sparepære eller et lysstofrør går i stykker, bør du først og fremmest åbne vinduerne og lade dem stå åbne, mens du gør rent. Når du samler resterne af sparepæren op, så er det vigtigt, at du undgår at bruge kost og støvsuger, da det spreder kviksølvet i rummet. Du skal i stedet bruge karton eller pap til at skrabe resterne sammen med. Skulle der være enkelte småstykker i sprækker eller revner, så er tape rigtig godt til at samle dem op med. Til sidst tørrer du efter med våd køkkenrulle.
Det er vigtigt ikke at smide den ødelagte pære, tape og køkkenrulle i skraldespanden eller glascontaineren. Alle resterne skal i en lufttæt beholder, for eksempel et syltetøjsglas eller pakkes ind i avis og frysepose inden de afleveres på genbrugsstationen. Til sidst skal du sørge for, at der er gennemtræk i lokalet. Luft også ekstra godt ud de næste par uger.
Husk at sparepærer skal på genbrugsstationen
Sparepærer skal afleveres til genanvendelse, så kviksølvet ikke slipper ud og forurener miljøet. Hvis vi smider vores brugte sparepærer i skraldespanden eller glascontaineren, vil kviksølvet forurene miljøet. Derfor skal både knuste sparepærer og dem, der bare ikke virker længere, afleveres på genbrugsstationen eller til anden kommunal indsamling, hvor der kan afleveres sparepærer.
”Vores undersøgelse viser, at kun hver anden dansker afleverer udtjente sparepærer på genbrugsstationen. Vi håber at kampagnen også vil få flere til at aflevere sparepærerne på genbrugsstationerne, så kviksølvet kan genanvendes.” siger Lasse Sehested Jensen, cand.techn.soc i Miljøstyrelsen.
Læs mere om Miljøstyrelsens gode råd og se instruktionsfilmen på www.paeredygtig.dk
Yderligere oplysninger:
Dorte Lerche, Cand Scient, Miljøstyrelsen Kemikalier, 7254 4527
Lasse Sehested Jensen, Cand.techn.soc, Miljøstyrelsen Jord og Affald 7254 4210
Capacent undersøgelsen og den faglige rapport kan ses på www.paeredygtig.dk
Pæredygtig adfærd:
1. Åbn vinduet
En sparepære, der går i stykker, frigiver små mængder kviksølvdampe, som du bør undgå at indånde. Åbn vinduet, og lad det stå åbent mens du gør rent.
2. Skrab op med karton og tør efter med våd køkkenrulle
Det er vigtigt, at du får samlet alle rester op. Lad være at bruge kost – det spreder kviksølvet i rummet. Brug i stedet karton til at skrabe resterne op med. Tape kan bruges til at samle rester i sprækker og revner. Tør efter med våd køkkenrulle for at få de sidste små rester med.
3. Læg resterne i en lufttæt beholder og aflever på genbrugsstationen
Pak resterne mv. forsvarligt ind og læg det i en lufttæt beholder, f.eks. et syltetøjsglas eller en frysepose. Aflever det på genbrugsstationen eller til anden kommunal indsamling, hvor der kan afleveres sparepærer.
4. Luft ekstra ud bagefter
Sørg for gennemtræk i 15 minutter efter oprydningen. For en sikkerheds skyld er det også en god idé at lufte ekstra ud de efterfølgende 14 dage, da der kan være små rester tilbage.
Fakta om sparepærer
- Sparepærer bruger kun en fjerdedel af den strøm, som glødepærer bruger. Når du sparer på elforbruget, skærer du ned på udledningen af CO2.
- Hvis alle danske husstande udskiftede syv glødepærer i boligen med sparepærer, ville de reducere deres årlige CO2 udslip med 250.000 tons.
- Hver glødepære du udskifter til en sparepære, giver dig en årlig besparelse på ca. 70 kr. på elregningen, hvis du har den tændt 3 timer om dagen. Det svarer til ca. 500 kr. over hele pærens levetid.
- Der må højst være 5 mg kviksølv i en sparepære.
- Når der produceres el fra kul, frigives der små mængder kviksølv til miljøet. Sparepærers 75 % lavere elforbrug er med til at spare på kullet og dermed på mængden af kviksølv i miljøet.
- Samlet set giver sparepærer mindre kviksølv i miljøet.
- Sparepærer med amalgam indeholder også kviksølv. Men de udleder mindre kviksølvdamp, hvis de går i stykker.
Information om Miljøstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Miljøstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.