Teknologiske institutter skaber fire job i Europa for hver medarbejder

For hver medarbejder på de uafhængige europæiske forsknings- og teknologiinstitutioner bliver der skabt fire andre job i de europæiske lande. For Teknologisk Institut er jobskabelsesfaktoren hele 4,7.
Det viser et nyt økonomisk studie fra EARTO, der er paraplyorganisation for 350 almennyttige europæiske forsknings- og teknologiinstitutioner. Da hverken OECD eller Eurostat laver officiel statistik på området, glæder adm. direktør på Teknologisk Institut, Søren Stjernqvist, sig over dokumentationen:
- Institutioner som vores har en kendt nøglerolle som driver for innovation og teknologisk udvikling til gavn for virksomhedernes videre udvikling. Nu har vi også dokumentationen for, at arbejdet med morgendagens teknologier har en stor effekt på jobskabelsen og økonomien i Europa. Den betydning har hidtil været overset, siger Søren Stjernqvist.
’Economic Footprint Study – Impact of 9 RTOs in 2016’, der er foretaget af den belgiske konsulentvirksomhed IDEA Consult, fokuserer på det økonomiske fodaftryk fra ni medlemmer af EARTO, hvoraf Teknologisk Institut er den ene. De ni institutter er udvalgt, så de er repræsentative for alle medlemsorganisationerne.
Studiet er baseret på en input-output model, som giver mulighed for at beregne, hvordan effekterne i et erhverv spreder sig ud til andre erhverv i økonomien.
900.000 arbejdspladser i Europa
På Teknologisk Institut var der 1074 ansatte i 2016, men udregner man de afledte effekter af deres aktiviteter, var de med til at skabe 6154 arbejdspladser i Europa.
I de ni medvirkende organisationer lød det samlede medarbejderantal i 2016 på 54.191, men i alt 284.000 arbejdspladser kan knyttes til deres aktiviteter.
Hvis man anvender modellen på alle EARTOs 350 medlemmer, står sektoren direkte for 322.000-400.000 jobs i Europa. Medtager man også de afledte effekter, som for eksempel kontraktforskning og spin-offs, er effekten mellem 730.000 og 907.000 jobs.
Betaler 6,7 mia. euro til samfundet
Ud over at skabe flere arbejdspladser i Europa står forsknings- og teknologi-institutterne også bag en stor økonomisk værdi. Ifølge analysen sender de ni medvirkende institutter skatter og afgifter til samlet 6,7 mia. euro tilbage til samfundet.
For at have noget at sammenligne de teknologiske institutter med har IDEA Consult set på, hvor gode de er til at skabe arbejdspladser og økonomisk merværdi i forhold til universiteter. Her viser det sig, at forsknings- og teknologiorganisationernes jobskabelse er 22 procent højere end universiteternes.
- Hvis jobskabelsen og væksten i Europa skal boostes gennem forskning og udvikling, så skal der i højere grad tages højde for forsknings- og teknologi-institutterne, der skal sikres de nødvendige rammer, siger Søren Stjernqvist.
FAKTA
EARTO
Er en europæisk sammenslutning af 350 non-profit forsknings- og teknologiorganisationer, som sælger rådgivning og udvikling til gavn for virksomheder, samfund og mennesker.
EARTO har medlemmer i 23 lande, og de står samlet set for en omsætning på 23 mia. euro årligt.
De danske medlemmer af EARTO er: Teknologisk Institut, Force Technology, Alexandra Instituttet, Bioneer, DBI, DHI og DFM.
Studiets metode
Metoden i det økonomiske fodaftryk er baseret på en input-output model kombineret med mikrodata-input fra de medvirkende institutioner. Det giver nøjagtige direkte økonomiske effekter, og det bevirker samtidig, at kvantificeringen af de indirekte effekter er baseret på specifikke data i stedet for sektorens gennemsnit.
Ud over den direkte og indirekte økonomiske effekt er også effekten af direkte og indirekte beskæftigelse, der fører til ekstra forbrug i den lokale økonomi og skatteafkast beregnet.
Man kan således beregne, hvordan effekterne af produktion i et erhverv spreder sig ud til alle andre erhverv i økonomien og giver anledning til import, beskæftigelse, energiforbrug m.m.
For at nå frem til resultaterne bruger man multiplikatorer, der viser de direkte og indirekte effekter af en krones yderligere produktion i et enkelt erhverv.
I denne analyse har EARTO valgt en konservativ multiplikator på 1,98. Den er valgt for at undgå dobbelttælling og overestimering, og det er i øvrigt også den, der bliver anvendt af OECD.
Nøgleord
Kontakter
Niels TradsfeldtChefkonsulent, Presse
Tlf:7220 2769ntt@teknologisk.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Teknologisk Institut
Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på pressetelefon 7220 1066 – eller kommunikation@teknologisk.dk
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum