124 mio. kr. skal gøre den ”grønne arbejdsstyrke” dygtigere og større
Med støtte til ni projekter sætter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse gang i en indsats for at sikre kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling i SMV’erne. Projekterne skal få flere til at tage en erhvervsrettet uddannelse, og så skal der rekrutteres til den grønne arbejdsstyrke fra kanten af arbejdsmarkedet.

Hvis danske virksomheder skal udnytte mulighederne i den grønne omstilling, kræver det adgang til mere kvalificeret arbejdskraft. Det er vanskeligt i en periode med historisk høj beskæftigelse, og med i alt 124,6 mio. kr. støtter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse derfor ni projekter, der skal gøre ”den grønne arbejdsstyrke” større og dygtigere.
To tredjedele af støtten – op til 85,4 mio. kr. – går til fem inklusionsprojekter, der skal gøre borgere på kanten af arbejdsmarkedet til en del af den grønne arbejdsstyrke. Samtidig støttes fire uddannelsesprojekter med op til 39,2 mio. kr. Projekterne er medfinansieret af Socialfonden Plus og decentrale erhvervsfremmemidler.
Brug for alle i den grønne omstilling
For danske virksomheder er der et stort forretningsmæssigt potentiale forbundet med den grønne omstilling, men det kræver en udvidelse af arbejdsstyrken på længere sigt. Og der er muligheder og opgaver for alle.
Claus Jensen, formand i CO-industri og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, understreger potentialet for borgere på kanten af arbejdsmarkedet:
”Danske virksomheder har en unik mulighed for at udnytte den grønne omstilling, men det kræver de rette hoveder og hænder at nå de ambitiøse klimamål. Flere skal være faglærte og flere skal have de rigtige og helt nødvendige kompetencer til en grøn fremtid. Der er behov for alle mand ombord, når vi skal i mål med klimaneutralitet i 2045.”
Inklusionsindsatsen foldes ud gennem projekter i Sønderjylland og Midtjylland samt på Fyn og Sjælland. Blandt andet sætter inklusionsprojektet Social inklusion i sønderjyske virksomheders grønne omstilling fokus på de opgaver i den grønne omstilling, der ikke kræver specialistviden.
Formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune, Dorrit Knudsen, siger om det sønderjyske projekt, der ud over Aabenraa Kommune omfatter Sønderborg Kommune, Tønder Kommune og Haderslev kommuner:
”Den grønne omstilling åbner spændende jobmuligheder for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. I projektet forventer vi at kunne matche 400 borgere med virksomheders konkrete behov for grøn opgaveløsning. Når vi er færdige med indslusningen, forventer vi, at 200 borgere er kommet i fast arbejde og har opgaver relateret til den grønne omstilling.”
Claus Jensen, formand i CO-industri og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, siger:
”Med de ni nye projekter får vi flere unge, der efter grundskolen går videre til en erhvervsuddannelse. Flere ufaglærte i mindre virksomheder, der går i gang med en erhvervsuddannelse, og borgere, der flyttes fra kanten af arbejdsmarkedet til fast arbejde. Vi får også flere diplomingeniører i bioteknologi og maskinteknologi. Det er alt sammen afgørende, når vi skal indfri klimamålene, og danske virksomheder skal levere de grønne løsninger til resten af verden.”
FAKTA Om bestyrelsens indsatser for kvalificeret arbejdskraft
I marts 2022 åbnede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse to ansøgningsrunder med op til i alt 250 mio. kr. Målet er at hjælpe virksomhederne på to områder: Dels de akutte rekrutteringsudfordringer og dels de langsigtede, strukturelle kompetenceudfordringer, som den grønne omstilling medfører.
- Kompetencer til den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder:
- I september besluttede bestyrelsen at støtte to store projekter med i alt op til 119,4 mio. kr. Projekterne skal hjælpe virksomhederne med kompetenceudvikling af ledelse og medarbejdere og med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra Danmark og udlandet.
- En arbejdsstyrke til den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder:
- På sit møde 15. november har bestyrelsen besluttet at støtte i alt ni projekter med op til 124,6 mio. kr. 4 projekter støttes med op til 39,2 mio. kr. til indsatser inden for formel uddannelse, og 5 projekter støttes med op til 85,4 mio. kr. til indsatser inden for social inklusion.
Læs beskrivelsen af de støttede projekter (pdf)
Begge ansøgningsrunder er medfinansieret af Socialfonden Plus og decentrale erhvervsfremmemidler.
Nøgleord
Kontakter
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du vil vide mere om "En arbejdsstyrke til den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder":
Rikke Angel - rikang@erst.dk og 35 29 17 89
Billeder

Information om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Vejlsøvej 29
8600 Silkeborg
3529 1700https://erhvervsfremmebestyrelsen.dk/
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal bidrage til at styrke udviklingen i dansk erhvervsliv. Det sker ved at fremme en sammenhængende, efterspørgselsdrevet og lokalt forankret erhvervsfremme- og turismeindsats for virksomheder på tværs af hele Danmark.
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsætter og finansierer decentrale erhvervsfremmeindsatser, der tager højde for forskelle i de regionale og lokale erhvervsmæssige udfordringer, muligheder og prioriteter.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter 290 mio. kr. til videreudvikling af lokale erhvervsfyrtårne21.12.2022 11:17:39 CET | Pressemeddelelse
Fra Bornholm til Nordjylland er udviklingen af de otte lokale erhvervsfyrtårne i fuld gang. Erhvervsfyrtårnene skal være med til at skabe fremtidens danske styrkepositioner inden for det grønne område, velfærdsteknologi og på robotområdet. Nu annoncerer Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse midler til den videre udvikling af erhvervsfyrtårnene.
Virksomhedsprogrammet forlænges og udvides med nye muligheder for virksomhederne20.12.2022 09:02:29 CET | Pressemeddelelse
Tusinder af virksomheder har allerede fået hjælp til grøn omstilling og digitalisering i Virksomhedsprogrammet, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igangsatte sidste år. Nu får yderligere 2.650 virksomheder muligheden for at få tilskud til rådgivning, investeringer og kompetenceudvikling inden for grøn omstilling, digitalisering, professionalisering og eksport.
97 mio. kr. til kyst- og naturområder skal skabe bæredygtig vækst og fremtidssikre dansk turisme20.12.2022 08:09:24 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter midler til investeringer i kyst- og naturområder uden for de store byer. Investeringerne i fysisk turismeinfrastruktur skal bidrage til en bæredygtig turismeudvikling og skabe grundlag for private investeringer.
12 mio. kr. forlænger succesfuld ordning: Kriseramte virksomheder kan fortsat få gratis hjælp19.12.2022 08:46:21 CET | Pressemeddelelse
Siden 2007 har mere end 8.000 kriseramte, danske SMV’er over hele landet fået hjælp gennem rådgivningsordningen Early Warning. Og med en tillægsbevilling på 12 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse kan ordningen nu fortsætte i 2023 og 2024.
Kompetenceløft skal gøre 1.000 ukrainske flygtninge i stand til at starte og drive virksomhed19.12.2022 07:48:11 CET | Pressemeddelelse
Med en tillægsbevilling på 7,9 mio. kr. til EU-projektet Iværksætterdanmark støtter Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse igen integrationen af ukrainske flygtninge på arbejdsmarkedet. Den nye indsats skal udvikle flygtningenes kompetencer til at starte virksomhed og blive selvforsørgende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum