Det Danske BBQ-landshold

Opdateret version med nye fotos! Grilllandsholdets hemmeligheder:

Del
SYV GODE VANER TIL GRILNING I VERDENSKLASSE

Danskerne elsker at grille, og det har gjort os til verdens største grillnation.

Hvis der er nogen, der ved, hvordan man forbereder og tilbereder det perfekte grillmåltid, er det grilllandsholdet. For få måneder siden trak holdet adskillige topplaceringer og pokaler hjem foran mere end 20.000 deltagere ved VM i USA. To af deltagerne er Morten Westh og Eddy René Van Bragt, der også netop har vundet DM i grilning. Nu indvier de os i landsholdets bedste grillvaner og giver tre gratis opskrifter på sund og lækker mad, der er let at lave.

 1. grillvane: Gå ikke ned på udstyr

Uanset om du er til kul eller gas, så køb en grill med låg, så du både kan stege, koge og bage. Sørg for at have gode værktøjer, som er designet til grillbrug, som f.eks. grilltang, paletkniv, grillgaffel, salt/pebermøller og krydderikværne m.v. Hverdagsudstyret fra køkkenet er som regel for klejnt og ikke bygget til åben ild og udendørs liv.

 2. grillvane: Godt begyndt er halvt fuldendt

Vælg FSC-mærkede kul og briketter, og se efter varianter med VAREFAKTA. Grillkul fra Asien, Afrika og Sydamerika er sjældent deklareret. Gå efter grillbriketter eller grillkul med en deklareret brændværdi på over 20.000, hvor man kan forvente tre til fire timers brændtid. Tænd altid op med grillstarter og højest to til tre optændingsblokke frem for tændvæske, der lugter og afgiver smag til maden. Sørg for god lufttilførsel - det giver en bedre forbrænding. Hvis du har en kuglegrill, er det en god ide at lukke den til, når du er færdig med at grille. Så kan kullene bruges igen næste gang, du skal grille.

 3. grillvane: Dårlige råvarer kan ikke skjules

I supermarkederne finder man ofte anden- og tredjesorteringskød til grillen. Nogle har en ide om, at dårligt kød kan camoufleres i en hørm af grill og hygge. Men hvor meget livskvalitet er der i at spise gammelt kød, som er sovset ind i fabriksmarinader for at skjule dets fremskredne alder? Køb frisk kød, og allerbedst - skær kødet selv. Vil du være helt sikker på, at dit tilbehør er fri for tilsætningsstoffer og smagsforstærkere, så lav selv dine marinader, saucer og krydderiblandinger.

4. grillvane: Lad være at brænde måltidet af

Selvom det måske ser godt ud, er sprudlende ildflammer og overdreven røg den sikre død for et godt grillmåltid. Branket mad smager dårligt, ser grimt ud og er tilmed usundt. Husk derfor først at grille, når kul eller briketter har forvandlet sig til gløder. Smør risten i solsikke- eller raspolie, så du slipper for, at kød og grønsager brænder sig fast. Grill større kødstykker frem for mindre stykker, fordi du derved begrænser kødets overflade. Kommer du alligevel til at branke kødet, så skær skorperne af kødet. Du kommer også langt ved at grille ved lav temperatur og ved at holde afstand mellem mad og varmekilde. Sidst, men ikke mindst, skal du holde øje med maden.

5. grillvane: Tophygiejne

Sørg for at vaske hænder hyppigt både før, under og efter grilningen. Lad risten blive varmet op af kullene, og rens den herefter med en grillbørste. Ingen bakterier overlever grillens varme. Sørg for at adskille råt kød fra spiseklar mad. Brug derfor ikke samme tallerken, grilltang og spækbræt til det rå og det færdigstegte kød. Undgå, at der kommer kødsaft fra råt kød på salaten eller det færdigstegte kød.

 6. grillvane: Vær nysgerrig

En gennemsnitsvoksen dansker behersker totalt syv opskrifter i et køkken og endnu færre på grillen En god vane er at kaste sig ud i at lege og eksperimentere. På nettet kan man gratis finde masser af opskrifter og inspiration. Det er også altid inspirerende at gå i etniske grønthandlere og slagtere og opdage krydderier, grønsager og kødstykker, som man ikke finder i supermarkedet.

 7. grillvane: Hyg dig mens du griller.

Grill lykkes kun, hvis det kombineres med tid, nærvær og samvær. Meget tid kan spares ved at være velforberedt: Køb ind i forvejen, marinér kødet, forkog kartoflerne, og snit grønsagerne på forhånd.

  TRE SUNDE OG SIKRE VINDEROPSKRIFTER FRA GRILLLANDSHOLDET

Torsk med chorizo i foliepakker (til fire personer)

  • Fire stk. torskefileter, i alt 600 g
  • En pakke chorizo i skiver (70 g)
  • En rød peberfrugt
  • Fire små blommetomater uden kerner
  • Et halvt rødløg
  • Salt og peber
  • 16 sorte oliven, helst kalamatas
  • Skræl i strimler af en halv citron
  • Saft af en halv citron
  • Tre spsk. dild, hakket
  • Alufolie (sølvpapir)

Chorizo, peberfrugt, tomater og løg skæres i tern på ca. en halv cm.

Torskefileterne lægges på hvert sit dobbelte lag alufolie, ca. 30x30 cm, og krydres med salt og peber.

Chorizo, peberfrugt, tomater og løg kommes ovenpå. Fire oliven kommes på hvert stykke. Citronsaft kommes på, hvorefter alufolien lukkes som en pakke om fisk og grønsager.

Grilles indirekte 15 minutter ved 180 til 200°.

Ved servering åbnes pakkerne og pyntes med dild og citronskal.

Kalkunroulader med krydderurter og serranoskinke (til fire personer)

  • Fire skiver kalkunbryst, i alt 600 g
  • Fire skiver serranoskinke eller anden lufttørret skinke
  • Tre spsk. hakket frisk oregano
  • Tre spsk. hakket frisk timian
  • Fire tsk. dijonsennep
  • Salt og peber
  • Fire tandstikkere eller kødnåle

Læg skinkeskiverne på et spækbræt. Oven på hver skive lægges et stykke kalkunbryst. Hvert stykke kalkunbryst smøres med dijonsennep. Oregano og timian drysses over, og der krydres med salt og peber. Kødet rulles sammen og fæstnes med tandstikkere.

Steges ca. 20 min. ved 200° ved indirekte varme. Krydderurterne kan sagtens varieres efter, hvad man nu har. Husk, at fjerkræ altid skal steges til minimum 75° - brug gerne et stegetermometer.

 Grillede grønsager a la Woodgrove (til fire personer)

  • En aubergine
  • To små courgetter
  • Et stort løg
  • Tre fed hvidløg
  • 250 g champignons, rensede
  • To røde peberfrugter
  • To håndfulde helbladet spinat, skyllet
  • Lidt pecorino eller parmesan i tynde skiver, ca. 30 g
  • En spsk. olivenolie
  • To tsk. rød balsamicoeddike
  • Salt og peber

Auberginen skæres i stykker på 3x3 cm. Courgetter, løg og peberfrugt skæres i stykker på 2x2 cm. Hvidløgsfeddene hakkes groft. Store champignons deles i to, små bruges hele.

Aubergine, courgetter, løg, peberfrugt, champignons og hvidløg kommes i en grønsagsbakke eller en engangsgrillbakke, krydres med salt og peber og overhældes med olien.

Grilles ved direkte, middel varme i 10 til 15 minutter og omrøres jævnligt. Lige før det er færdigt, stænkes med balsamicoeddike. Spinatbladene tilsættes og grilles, til de falder lidt sammen.

Ved serveringen drysses med pecorino eller parmesan i tynde skiver.

Find flere opskrifter og inspiration på grilllandsholdets hjemmeside: www.bbqlandsholdet.dk

                  Velbekomme!

Y derligere information

Stig Pedersen, Det danske BBQ-landshold, C/o Weber-Stephen Nordic, Bøgildsmindevej 23, 9400 Nørresundby, Mobil 30 85 84 83

Billedtekster (billedbenævnelse i parentes)

1) (godegrillvaner.tif)

Eddy René Van Bragt og Morten Westh fra det danske BBQ-landshold offentliggør holdets syv gode vaner til grilning i verdensklasse.

2) (Holdøjemedmaden.tif)

En af landsholdets syv grillvaner er at lade være med at brænde måltidet af. Det inkluderer bl.a., at man holder nøje øje med maden.

Madbilleder:  

3) (Torskmedchorizo.tif)

Torsk med chorizo i foliepakker

4) (Kalkunroulader.tif)

Kalkunroulader med krydderurter og serranoskinke

5) (Grillede grønsager a la Woodgrove.tif)

Grillede grønsager a la Woodgrove

Billeder

Torsk med chorizo i foliepakker
Torsk med chorizo i foliepakker
Download
Eddy René Van Bragt og Morten Westh fra det danske BBQ-landshold offentliggør holdets syv gode vaner til grilning i verdensklasse.
Eddy René Van Bragt og Morten Westh fra det danske BBQ-landshold offentliggør holdets syv gode vaner til grilning i verdensklasse.
Download
Kalkunroulader med krydderurter og serranoskinke
Kalkunroulader med krydderurter og serranoskinke
Download
Grillede grønsager a la Woodgrove
Grillede grønsager a la Woodgrove
Download
En af landsholdets syv grillvaner er at lade være med at brænde måltidet af. Det inkluderer bl.a., at man holder nøje øje med maden.
En af landsholdets syv grillvaner er at lade være med at brænde måltidet af. Det inkluderer bl.a., at man holder nøje øje med maden.
Download

Information om Det Danske BBQ-landshold

Det Danske BBQ-landshold
Det Danske BBQ-landshold
Gøngehusvej
2970 Hørsholm

30858483http://www.bbqlandsholdet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Det Danske BBQ-landshold

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye