Forældre til syge børn kommer i klemme
Hvis du skal gå hjemme og passe dit alvorligt syge barn, er det ikke lige meget, hvilken orlovsordning, du kommer på. Du kan enten gå hjemme og få løntilskud fra kommunen eller blive direkte ansat af kommunen til at passe dit syge barn.
Det er dog kun på den ene ordning – hvis du bliver ansat af kommunen – du har retten til fravær fra dit normale job. Hvis du får løntilskud, kan din arbejdsgiver sådan set godt fyre dig undervejs i din pasningsorlov.
Det er et kæmpe problem, mener HK, der vil have loven lavet om.
- For at blive ansat af kommunen, skal der faktisk være afsagt en dødsdom for ens barn. Vi oplever derfor, at det er langt de fleste, der kommer på løntilskudsordningen, hvis deres barn er alvorligt syg, og så har de faktisk ikke retten til fravær fra deres normale job. Vi synes, det er helt urimeligt, at vores medlemmer, der kæmper med alvorlig sygdom og sorg, også skal gå og være bange for at miste deres job. Uanset hvilken af de to orlovsordninger, man er på, bør man være beskyttet mod fyring, mener Mette Kindberg, næstformand i HK.
Hun vil nu sende et brev til socialministeren for at bede hende kigge loven efter i sømmene og sikre forældre til alvorligt syge børn den samme beskyttelse.
Orlov vigtig for samfundet
Hos Kræftens Bekæmpelse er man helt enige med HK og ønsker også at få lappet hullet i loven.
- Vi ønsker også, man har maksimal ansættelsesretlig beskyttelse, hvis man skal passe et alvorligt sygt familiemedlem uanset hvilken af de to økonomiske ordninger, man er på. Både fra en menneskelig og en samfundsmæssig side er det en rigtig god idé at vi har disse pasningsorlovsordninger, og så bør det også være sådan, at man har den samme grad af beskyttelse på begge ordninger, så man ikke skal gå og frygte en fyring, siger Lars Kofoed, jurist i Kræftens Bekæmpelse og fortsætter:
- Det der ligger bag ordningerne, er jo at man fra samfundets side har erkendt, at vi har et stort behov for at få passet syge medborgere, og det er en stor hjælp, at vi kan få pårørende til at gøre det. Alternativet kan være at patienten skal sendes på døgninstitution.
FAKTA
Sådan er loven:
Når man har et sygt barn, kan man gå hjemme på to måder:
1. Man kan gå hjemme og få løntilskud af kommunen, så arbejdsgiveren ikke skal betale løn. Det kan man hvis man har pårørende, der er så syg, at det kræver døgnpasning. (Ifølge serviceloven)
2. Man kan blive direkte ansat af kommunen til at passe sit syge barn. Det kan man, hvis man har en pårørende, der er dødeligt syg (lov om familiemæssige tvingende omstændigheder)
På begge ordninger er det meningen, at man kan beholde sit job. Det er bare kommunen og ikke arbejdsgiveren, der betaler lønnen i orlovsperioden. Det er dog kun, hvis man bliver ansat af kommunen til at passe sit syge barn, man samtidig har retten til fraværet fra sit normale job. Det har man ikke, hvis man er på løntilskudsordningen.
Det ønsker HK:
Uanset hvilken ordning, man er på, så er det imod forskelsbehandlingsloven at fyre folk, fordi de er nødt til at passe deres syge pårørende. Men det er altså en sag, man først kan tage op bagefter fyringen, og så er skaden sket.
HK ønsker at man på begge ordninger har retten til fravær fra sit normale job, så man ikke skal gå og være bange for at blive afskediget, samtidig med at man kæmper med alvorlig sygdom og sorg. Så man allerede på forhånd er sikret – og ikke først bagefter skal til at prøve at køre en sag.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum