
Danske mikrobryggerier styrkes via Innovationskonsortium - ”Dansk Mikrobryg – Produktinnovation og Kvalitet”
Fremtidssikring
Konsortiet vil fokusere arbejdet omkring smag, stabilitet og ikke mindst de mikrobiologiske forudsætninger for hygiejnisk produktion. Dermed vil konsortiet fremtidssikre den enestående position dansk mikrobryg har i dag til gavn for bryggerierne og deres råvare- og teknologileverandører. Projektet støttes med 12 mio. kr. innovationsmidler fra Rådet for Teknologi og Innovation (RTI), der udtaler:
”Vi er tildelt opgaven, at styrke den fremtidige vækst og innovation i erhvervslivet gennem teknologi- og innovationspolitiske initiativer. Det betyder fx at rådet søger at fremme privat forskning og udvikling, spredning, udnyttelse og kommercialisering af forskningsresultater, ny teknologi, organisatorisk og markedsmæssig viden. I denne forbindelse har rådet valgt at støtte innovationskonsortiet Dansk Mikrobryg, idet konsortiet har sat som mål, at muliggøre bevarelse og konsolidering af den position de danske mikrobryggerier har opnået i løbet af de seneste år. Det er rådets vurdering, at konsortiet har potentiale til at yde et betragteligt bidrag til ølmarkedet og på sigt i relation til oplevelsesøkonomien og turismeerhvervet”.
Partnere fra alle leddene i kæden fra forskning til leverandører af råvarer og teknologi samt producenter står bag innovationskonsortiet ”Dansk Mikrobryg – Produktinnovation og Kvalitet” – omtalt som ”Kvalitetsbryg” i daglig tale.
Fokus på smag, holdbarhed, hygiejne og effektiv styring
I projektet vil der være fokus på at understøtte de små bryggerier og branchens råvare- og teknologilevarandører med viden og værktøjer inden for især to væsentlige områder:
1) Hvorledes nye ingredienser kan tilsættes øl, så øllet ikke alene får særegen genkendelighed, men også opnår smagsstabilitet og holdbarhed.
2) Den effektive mikrobielt orienterede hygiejniske tilgang, og en effektiv styring, som kan medvirke til en konsistent høj kvalitet af produktet. Udfordringen på disse felter består i, at mikrobryggeriernes øl ofte er helt nyskabende med hensyn til ingredienser og processer, samt at ressourcerne til kontrol og analyser er meget begrænsede.
I forbindelse med konsolidering af markedet for specialøl er det vigtigt, at de små bryggerier får en mere vidensbaseret tilgang til både produktion og produktudvikling.
Anders Kissmeyer fra Nørrebro Bryghus udtaler:
”Vi vil bevare vores position, og videreføre den ølkultur specialøl har skabt med smagsoplevelse i højsædet. Med etablering af et så stærkt konsortium, og med fokus på erhvervets væsentligste udfordringer vil dette projekt uden tvivl få væsentlig betydning for dette, og forhåbentlig være stærkt medvirkende til at sikre mikrobryggeriernes fremtid”.
Kontakt:
Bjarne Langdahl Riis, AgroTech, Tlf. 8743 8400 og mobil 30921717
William Frank, DHI, Tlf. 8687 7684 og mobil 2967 7643
Fakta:
Kvalitetsbryg opstartes i oktober 2009 og løber i 4 år.
Partnerne er:
GTS institutter: AgroTech – Institut for Jordbrugs- og FødevareInnovation, DHI – Institut for Vand, Miljø og Sundhed.
Universitet: Københavns Universitet/KU Life
Virksomheder: Grauballegaard/Iisgård, Nordic Seed, Weyermann Speciality Malting Company, Einar Willumsen, Holvrieka Danmark, Sinus Automation, Bactoforce International, Thisted Bryghus, Indslev Bryghus, Bryggeriet Skands og Nørrebro Bryghus.
Information om Agro Tech A/S
Følg pressemeddelelser fra Agro Tech A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.