
Banebrydende ny træning efter hjerneskade
Center for Hjerneskade(CfH) vækker international opmærksomhed med nye og banebrydende forskningsresultater, som netop er offentliggjort i det ansete amerikanske tidsskrift, Journal of Physical Therapy.
På verdensplan er CfHs resultater enestående, og fysioterapeut Peter Zeeman er overbevist om, at metoden vil blive mere udbredt.
Vores studie viser, at personer, der pådrager sig en hjerneskade med en reduceret gangfunktion til følge, ikke udnytter deres rehabiliteringspotentiale i den konventionelle træning Der vil være store menneskelige gevinster og samfundsøkonomiske besparelser såfremt bevilgende instanser bliver opmærksomme på, at en investering kan betale sig, siger fysioterapeut Peter Zeeman.
Der er tale om hidtil usete træningsresultater
siger Frank Humle, adm. direktør, Center for Hjerneskade. Genoptræning af personer med nedsat gangfunktion kan forbedres markant, hvis vores træningsmetoder får en bredere anvendelse
.
Forskningsresultaterne fra CfH viser, at den nye behandlingsmetode kan forbedre gangfunktionen, selv mange år efter hjerneskaden. Gangtempoet øges med over 60 procent, og samtidig forøges den almene sundhed, bl.a. ved markant reduktion af hvileblodtrykket uden medcinændringer.
Vores gangtræningstilbud adskiller sig fra konventionel træning ved at være langt mere intensiv. Træningshyppigheden er meget højere, nemlig 5 gange 1½ time ugentligt i 12 uger, siger Jørgen R. Jørgensen, en af de fysioterapeuter, der står bag artiklen.
Træningen består af daglig vægtaflastet løbebåndstræning, hvor patienterne er ophængt i en slags faldskærmssele over et løbebånd for at fremme sikkerheden og øge gangtempoet. Derudover prioriteres hård styrke- og konditionstræning , tilføjer fysioterapeut Daniel Thue Bech-Pedersen.
Både det umiddelbare motoriske handicap og konsekvenserne i form af ringe udholdenhed og øget trætbarhed er en stærk følelsesmæssig belastning, ikke bare for patienten selv, men også for de pårørende. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi nu kan hjælpe personer med hjerneskade til at gå hurtigere og mere sikkert og dermed opnå et mere aktivt liv, siger ledende fysioterapeut Janne Sørensen.
Center for Hjerneskades videnskabelige artikel udkom i aprilnummeret af Physical Therapy, og er desuden tilgængeligt online på:
Alene i Danmark rammes ca. 15.000 hvert år af en hjerneskade, heraf ca. 11.000 af apopleksi (blodprop i hjernen eller hjernebødning). Hver tredje dør efter kort tid, og det skønnes, at ca. 4.000 af de overlevende har følger af hjerneskaden i form af en halvsidig lammelse, der ofte resulterer i stærkt nedsat gangtempo og -udholdenhed.
Center for Hjerneskade har siden 1985 beskæftiget sig med intensiv træning til personer med erhvervet hjerneskade samt med undervisning, supervision og forskning i hjerneskaderelaterede emner. CfH har i alle årene fungeret som et modelcenter for nationale og internationale hjerneskadecentre. Læs mere på www.cfh.ku.dk.
Information om Center for Hjerneskade
Følg pressemeddelelser fra Center for Hjerneskade
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Center for Hjerneskade
Mangler hjerneskadede børn28.7.2009 10:15:09 CEST | Pressemeddelelse
Aktuelt forskningsprojekt mangler hjerneskadede børn til en undersøgelse af, om kontroversielle og dyre hjemmetræningsprogrammer har nogen effekt.
Kronprinsesse Mary støtter op om sprogproblemer6.5.2009 10:09:08 CEST | Pressemeddelelse
H.K.H. Kronprinsesse Mary deltager i Den 2. Nordiske Afasikonference på Københavns Universitet torsdag d. 14. maj 2009.