HK'ere som anklagere i retten
Chefanklageren i Midt- og Vestjylland tør give HK'erne udfordringer - af de helt store. Fem HK'ere skal fremover fungere som anklagere i retten. HK'erne skal tage sig af de lettere sager, og på den måde udnytter man også juristernes spidskompetencer bedre.
Fem HK'ere hos politiet i Midt- og Vestjylland står for at tage et gevaldigt karrierespring. Som de første kontoransatte HK'ere i landet skal de møde i retten som anklagere. Om et års tid står de ansigt til ansigt med dommere og kriminelle og udfører et arbejde, som hidtil har været reserveret til uddannede jurister.
Sådan bliver det, fordi politikredsens chefanklager Kåre Skjæveland har den klare holdning, at medarbejderne vil få glæde af et arbejde med store udfordringer og svære arbejdsopgaver. Tidligere har Kåre Skjæveland som politimester i Thisted ladet de kontoransatte forberede de sager, der skulle i retten. Et arbejde, som de politiuddannede ellers tog sig af.
»Vi tænkte, at det kunne de kontoransatte da lige så godt - og det kunne de jo også,« siger han.
Nu er han så klar til at gå skridtet fuldt ud og sende de kontoransatte i retten med de sager, som de forbereder.
»Vi har ingen principielle betænkninger ved at lade de kontoransatte overtage de arbejdsopgaver, som akademikerne normalt sidder med,« siger han.
»Vi fokuserer ikke på, hvilken uddannelse folk har, men mere på hvilke kvalifikationer de har,« siger han.
Han vil meget gerne være med til at skabe nogle spændende arbejdspladser for de kontoransatte og håber også på, at hele sagsgangen bliver forbedret.
»Det kan give en mere effektiv sagsbehandling, da sagen ikke skal overdrages til en kollega, efter en medarbejder har sat sig ind i det hele,« siger han.
Det er ikke planen, at HK'erne skal følge alle tænkelige sager til dørs, men kun de mere simple sager så som færdselssager, spirituskørsel, tilståede dokumentfalsknerforhold og lignende.
»Ved at overlade de komplicerede sager til akademikerne, håber vi på at kunne udnytte juristernes spidskompetencer bedst muligt,« siger Kåre Skjæveland.
Kåre Skjæveland har svært ved at vurdere, hvor mange sager de kontoransatte kommer til at tage sig af i fremtiden. Men ud af otte medarbejdere, der arbejder med sagsbehandling, er der ansat en HK'er. På hver af de fem advokaturer, der bliver oprettet i Midt- og Vestjyllands politikreds, vil der være seks jurister, en politiuddannet og en HK'er.
Medarbejderen skal føle sig klar
Kåre Skjæveland understreger, at ingen medarbejder bliver kastet ud i noget, som vedkommende ikke føler sig 100 procent klar til.
Hans umiddelbare vurdering er, at de første medarbejdere er klar til at møde i retten inden for et år, efter oplæringen er påbegyndt, hvilket sker til september i år. De kontoransatte, der gerne vil prøve at arbejde i retten, kommer blandt andet på anklagekurser og får sidemandsoplæring.
»Det er meget vigtigt, at kvaliteten ikke forringes,« siger Kåre Skjæveland og fastslår, at det er et krav, at produktet i fremtiden bliver lige så godt, som det er nu.
De kontoransatte, der kunne tænke sig at blive opkvalificerede og ende som anklagere i retten, kan sandsynligvis se frem til lidt ekstra i lønningsposen. Politiet overgår nemlig til ny løn, hvor ekstra kvalifikationer bliver belønnet.
Tekst: Toke Skou Larsen
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Beskæftigelsesministeren tager på Jobpatrulje2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kører beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og HK’s forbundsformand Anja C. Jensen med Jobpatruljen for at tjekke op på unge fritidsjobberes arbejdsforhold. For det er afgørende, at unge får en god start på arbejdslivet.
Ny analyse: Stress øger risiko for tidlig tilbagetrækning med 50 %27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forud for stormøde om stress viser, at arbejdsrelateret stress øger risikoen for at trække sig fra arbejdsmarkedet før pensionsalderen. “Den nye dokumentation understreger endnu en gang, hvorfor et øget politisk fokus på stress giver mening samfundsøkonomisk,” siger forbundsformand for HK.
Presseinvitation: Stormøde om stress 27. juni24.6.2025 09:51:10 CEST | Pressemeddelelse
Det er tid til handling. HK inviterer til politisk stormøde om stress. På mødet vil politikere, arbejdsmarkedets parter og centrale aktører give beskæftigelsesministeren input til løsninger mod stress.
Opjusteret råderum giver plads til oprustning og velfærd men hænger dårligt sammen med besparelser i det offentlige23.6.2025 11:41:30 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriets seneste opjustering af råderummet giver regeringen et forklaringsproblem i forhold til besparelser i det offentlige. For hvordan forklarer vi borgerne, at der nu igen bliver længere sagsbehandlingstider, mindre velfærd og usikkerhed om værdig tilbagetrækning, når staten tilsyneladende bliver ved med at finde flere milliarder, spørger forbundsformand for HK, Anja C. Jensen.
Årets HandleKraft-pris går til Modstrøm13.6.2025 18:31:44 CEST | Pressemeddelelse
Organisationen Modstrøm modtager årets HandleKraft-pris for sit vigtige arbejde med at give unge udenfor job og uddannelse og FGU-elever en stærk stemme og stærke fællesskaber. Med prisen følger 25.000 kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum