HK'ere: Lad os aflaste dommerne og nedbringe ventetider
Kristina Lauridsen på 28 år har arbejdet i Københavns Byret som HK'er siden 2004. Hendes dagligdag er travl. Sagsmapperne som ligger i bunker på hendes og de andre HK'eres skrivebord vidner om det. De vokser for hver dag – Byretterne er pressede. Og det går både udover servicen og giver meget lange sagsbehandlingstider. For HK'erne betyder det, at der ikke tid til fordybe sig i sagerne. De skal ekspederes så hurtigt som muligt, fortæller Kristina Lauridsen:
»Helt konkret er vi nødt til at nedprioritere de civile retssager til fordel for hastesager, fx voldssager, fordi de har nogle helt kontante tidsfrister, som skal overholdes. I praksis er det frustrerende, fordi bunkerne på skrivebordet vokser, men sådan er vores hverdag. Vi er jo nødt til at overholde tidsfristerne", forklarer Kristina Lauridsen, som i øvrigt er glad for sit arbejde, og forsætter,
Aflaste dommerne
»Det betyder også, at dommerne har fået mere at lave, fordi vi ikke har tid til at forberede sagerne for dem. Mange sager ville kunne ordnes af os HK'ere uden, at en dommer ville skulle indvolveres. Men det har vi ikke tid til, som det er i dag. Det betyder så, at dommerne skal se sagerne flere gange end hvad der egentlig er behov for. Det er uhensigtsmæssigt brug af dommerne.«
Men Kristina Lauridsen erkender også, at HK'erne er så pressede lige nu, at som det er i dag, kan de ikke påtage sig flere opgaver og siger:
»Det vil kræve, at vi er flere HK'ere til at klare de civile- og strafferetssager.«
Dommer laver HK arbejde
Formanden for HK'erne hos domstolene Kate Kengen er enig. Et af problemerne er jo helt konkret, at dommerne udover at fungere som dommere, også har fået en lang række opgaver, som HK'erne ligeså godt kunne varetage. Det er meget uhensigtsmæssigt og betyder jo også, at dommerne er meget pressede, lyder det fra Kate Kengen, som siger:
»De skal selv åbne retslokalet, sørge for vand til parterne i sager, notere vidneudsagn under retsmøderne og fx skal de også beramme sager, og det er administrativt arbejde, som en HK'er ligeså godt kunne udføre.«
Mere effektivt system
På den måde mener Formanden for Danmarks Domstole Kate Kengen også, at man på sigt ville få et langt mere effektivt domstolssystem, hvis dommerne primært udførte de opgaver de er uddannede til og HK'erne i højere grad fik lov til at servicere dem, for det er jo det HK'ere er allerbedst til. Nemlig alt det administrative arbejde, lyder det fra Kate Kengen.
Hos dommerne er man meget enig. Dommerforeningens formand Jørgen Lougart bakker op om, at dommerne i dag har alt for mange HK opgaver. Han har tidligere beskrevet problemet i en kronik i Politiken. Hans løsning var kort fortalt mere kontorpersonale og så at dommerne fik lov til, at primært udføre de opgaver de er uddannet til og at HKérne til gengæld overtog en del af de opgaver som dommerne sidder med i dag, som ofte er administration.
HK’erne vil gerne
Tilbage hos HK'er Kristina Lauridsen, er der stor velvilje overfor at få nye opgaver og dermed aflaste dommerne, hun siger.
»Vi kunne fx sagtens klare de forberedende retsmøder, ofte er det et rent administrativt planlægningsmøde, hvor der sættes datoer på retsmøderne m.m. Som det er i dag er det dommerne som sidder med den opgave og det bruger de meget tid på. Men det kunne vi jo ligeså godt, hvis vi var nok HK'ere til at nå det«, og hun forsætter,
»Kort sagt føler jeg ikke, vi HK’ere bliver udnyttet ordentlig. Fx er der mange sager, hvor dommeren er nødtil at se sagen hver gang der sker noget i sagen, fx at der ankommer en orientering til parterne. Også selvom det ikke ændrer noget ved sagen. Det går der meget tid med. Her ville vi som HK’ere kunne sortere i hvornår en dommer skal se en sag og det ville spare meget tid for dommerne – alle ville faktisk vinde på det«.
Løsningen ligger lige for
Formanden for HK Danmarks Domstole Kate Kengen, er da også bekymret, for som systemet er lige nu, er alle så pressede, det går udover servicen og det tager alt for lang tid at få sin sag kørt igennem systemet.
Men der er en løsning, mener Kate Kengen. Lige nu sidder der rigtig mange HK’ere i tinglysningen, som er ansat midlertidigt. Når tinglysningen bliver gjort digital den 7. september næste år, så stopper de. Men i stedet bør de overgå til byretterne og arbejde med de civile og strafferetslige sager.
De har allerede stor erfaring og det vil afhjælpe presset på HK’erne Men ifølge Kate Kengen, er det også nødvendigt, at den midlertidige bevilling, som byretterne har fået som kører frem til 2012, skal forsætte, hvis det ikke sker, vil sagsbehandlingstiderne stige yderligere, lyder det fra formanden for HK Danmarks Domstole Kate Kengen.
Kontakt:Formand for HK Danmarks Domstole Kate Kengen mobil 21 63 9834
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Forberedt på fremtiden: HK holder speederen nede for stærke erhvervsuddannelser6.5.2025 20:59:01 CEST | Pressemeddelelse
HK Danmark er tilfreds med ny politisk aftale, som styrker erhvervsuddannelserne markant med op til 600 millioner kroner årligt frem mod 2030. "Det er en aftale, vi har ønsket os længe", siger Anja C. Jensen, formand for HK Danmark.
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum