Brevkasse: Giv dine læsere bedre styr på forsikringen med råd fra Forsikringsoplysningen

Frygter dine læsere skader, når huset er udlejet? Eller frygter dine læsere, at de efter et færdselsuheld må undvære bilen i en længere periode? Er dine læsere i tvivl, om forsikringen dækker? Så kan de få råd og vejledning af Forsikringsoplysningens brevkasse, som udkommer hver måned.
Landets redaktioner kan frit benytte brevkassen med angivelse af logo, kilde og telefonnummer til Forsikringsoplysningen plus angivelse af fotograf og bureau billeder. Denne pressemeddelse indeholder den tredje brevkasse med tre breve, som omhandler blandt andet skader, når huset er udlejet, og når man efter et færdselsuheld må undvære sin bil.
Fakta om Forsikringoplysningen:
Forsikringsoplysningen har gennem mere end 85 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Du kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 hverdage mellem 10-13, på vores hjemmeside www.forsikringsoplysningen.dk eller på vores Facebook-side https://www.facebook.com/Forsikringsnoerden/
Brevkasse for februar:
Spørgsmål:
Til rette person
Hvis jeg lejer mit hus med møbler ud i en tidsbegrænset periode på fx 3 måneder, hvilke forsikringer dækker så, hvis der sker skade på enten mit hus eller indbo? Er det min forsikring, lejerens forsikring eller noget helt tredje?
Og hvis nogen kommer til skade på mit fortov, fx fordi lejeren glemmer at rydde sne eller salte, hvis forsikring dækker så?
Med venlig hilsen
Den kommende udlejer
Svar:
Hej kommende udlejer
Skader på dit hus eller indbo skal normalt anmeldes til din egen hus- og/eller indboforsikring. Husk, at du som hovedregel skal have adresse i huset, for at din indboforsikring dækker.
Vær også opmærksom på, at hverken hus- eller indboforsikring dækker, hvis en lejer laver hærværk på dit hus eller dine ting eller stjæler noget. Er indboforsikringen udvidet til at dække pludselige skader, kan den dog dække, hvis lejeren ved et uheld ødelægger dine ting, fx vælter en lampe.
Inden du udlejer din bolig, er det en god idé at undersøge, om du kan udvide dine forsikringer mod skader, som en lejer laver. Hvis du lejer ud gennem et bureau, fx Airbnb, kan der være en særlig forsikring gennem bureauet. Det er også en god idé at fjerne værdifulde ting, inden du lejer huset ud. Sørg også for at tage et depositum, når du lejer ud.
Som hovedregel har grundejeren ansvaret for fx snerydning. Det er derfor også grundejeren, der hænger på erstatningen, hvis andre kommer til skade pga. manglende snerydning. De fleste husforsikringer indeholder dog en ansvarsforsikring, som dækker, hvis enten ejeren eller brugeren af et hus er skyld i, at andre kommer til skade. Men skriv i lejekontrakten, hvem der har hvilke pligter.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål:
Hejsa
Kort tid efter vi flyttede ind i vores nye hus, opdagede vi en fugtskade på vores lamelgulv.
Vores ejerskifteforsikring vil gerne dække skaden. Vi er dog uenige om erstatningens størrelse. Forsikringsselskabet vil kun dække 48 procent af udgiften til at lægge et nyt gulv, da huset er fra 1971.
Vi har svært ved at forstå, hvorfor vi ikke får fuld erstatning, da skaden er sket på grund af en manglende bygningsdel (fugtspærre). Vi vil blive glade, hvis I kunne give os lidt råd og vejledning til, hvordan vi bærer os ad, og hvordan ejerskifteforsikringssager som vores skal dækkes.
Mvh.
Husejeren
Svar:
Hej husejer
Alle ejerskifteforsikringer, der er købt efter maj 2012, dækker efter en særlig lov. Der er dermed et minimum for, hvad enhver standard ejerskifteforsikring skal dække, vilkårene er altså ens i alle forsikringsselskaber.
Erstatningen for skader opgøres normalt til nyværdi. Det gælder dog ikke, når bestemte bygningsdele har taget skade. Disse bygningsdele er nævnt i loven, herunder gulve. Man ser altså på gulvets alder på det tidspunkt, skaden opdages, når man beregner erstatningen. Også udgifter til arbejdsløn og materialer nedsættes ifølge loven. Det betyder altså, at forsikringsselskabet har lov til at nedsætte den samlede erstatning på dit gulv.
Til gengæld er udgangspunktet, at udgiften til at etablere en manglende bygningsdel (her fugtspærren), erstattes fuldt ud, hvis huset efter reglerne i 1971 burde have haft den. Den manglende del skal dog have medført skaden på gulvet.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Spørgsmål:
Mit spørgsmål til jer:
Vi står i en situation, hvor vi har været uden bil i 9 dage, fordi en anden bilist påkørte vores bil. Vi har været nødt til at leje en anden bil, mens vores egen bil var på værksted.
Modpartens forsikringsselskab har påtaget sig den fulde skyld. Men først ville de slet ikke dække udgiften til en lejebil, da vi ikke bruger vores bil til erhverv. Nu har de langt om længe accepteret udgiften, fordi det ikke er muligt for min kone at komme på arbejde med det offentlige, da hun har skiftende arbejdstider, bl.a. om natten. Men de vil kun betale for en lejebil i ”netto-reparationstiden”. Taksatoren har afsat 4 dage til reparation af bilen. Dvs. de resterende 5 dage har været uden egentlig reparationstid for værkstedet.
For os virker det helt uretfærdigt og ulogisk, at modpartens forsikringsselskab ikke skal dække hele den periode, hvor vi måtte undvære vores bil, når vi ikke har skyld i ulykken. Kan det have sin rigtighed?
Med venlig hilsen
Den frustrerede billist
Svar:
Hej frustrerede billist
Vi får en del henvendelser fra kunder, der ligesom dig, synes det er urimeligt, at de selv står tilbage med en del af regningen for en lejebil, når de er uden skyld i ulykken. Reglerne er ens for alle og er dannet på baggrund af retspraksis. Jeg vil prøve at ridse dem op.
For at du kan få dækket udgiften til en lejebil fra modpartens forsikringsselskab, skal det først og fremmest have anerkendt, at modparten er helt eller delvist skyld i uheldet.
Du skal som hovedregel bruge din bil erhvervsmæssigt. Hvis du bruger din bil til privat kørsel, fx til og fra arbejde, kan du kun få dækket udgiften, hvis offentlig transport til og fra arbejde ikke er mulig eller kun er mulig med meget store tidsmæssige gener.
Du skal normalt selv lægge ud for leje af erstatningsbilen, hvorefter modpartens forsikringsselskab refunderer dig deres andel af udgiften. Desværre er det sådan, at du kun får dækket lejeudgiften i den egentlige reparationstid, dvs. den tid, hvor værkstedet reparerer på din bil. Ventetid på fx reservedele eller weekender er normalt ikke dækket.
Du kan læse mere om reglerne, som er dannet på baggrund af retspraksis, i vores pjece ”Bilen og forsikring” eller på vores hjemmeside.
De bedste hilsner
Forsikringsoplysningen
Ring til os på 41919191
Skriv til os på Facebooksiden Forsikringsnørden
http://www.forsikringsoplysningen.dk/
Nøgleord
Kontakter
Forsikringsoplysningen
Anja Lintrup Sørensen
Konsulent i Forsikringsoplysningen
41919114
Billeder
Links
Information om Forsikring & Pension
F&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Styrk cybersikkerheden for at sikre Danmarks samfundsrobusthed30.6.2025 09:50:10 CEST | Pressemeddelelse
Vi ser ind i forsvarsinvesteringer for hundredvis af milliarder de kommende år. Men vi må ikke glemme vores nationale beredskab og samfundsrobusthed, mener F&P. Særligt på cyberområdet er Danmark udsat. Derfor spiller forsikrings- og pensionsbranchen ud med otte konkrete forslag til at styrke cybersikkerheden i Danmark.
F&P: Næste års finanslov skal sætte turbo på fremtidssikringen af Danmark25.6.2025 09:02:33 CEST | Pressemeddelelse
Øget klimasikring, styrket velfærd, investeringer i konkurrenceevnen og en øget tryghed for danskerne er blandt de fokusområder, som F&P foreslår i nyt finanslovskatalog, der skal fungere som inspiration frem mod efterårets finanslovsforhandlinger.
F&P: Et opjusteret råderum giver nye muligheder23.6.2025 11:26:14 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriet har i dag opjusteret råderummet frem mod 2030 med 58 mia. kr. F&P mener, at regeringen bør prioritere klimasikring, forsvarsinvesteringer og den grønne omstilling for de nye milliarder.
De grønne pensionsinvesteringer stiger trods global usikkerhed23.6.2025 08:20:25 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling har fået det sværere, bl.a. efter den nye politiske agenda i USA. Alligevel er beholdningen af grønne investeringer hos den danske pensionsbranche øget det seneste år, viser ny opgørelse. Sammenlagt har branchen nu investeret 385 mia. kr. i grøn omstilling.
F&P: Ambitiøst udspil fra regeringen om EU-formandskabsprioriteringer.19.6.2025 13:08:37 CEST | Pressemeddelelse
Mere europæisk forsvar, afbureaukratisering, grøn omstilling, øgede investeringer i EU og en styrkelse af konkurrenceevne er de omdrejningspunkter, som den danske regering lægger op til at have fokus på ved det nærtstående EU-formandskab. Det er korrekt prioriteret, men det er resultaterne, regeringen vil blive målt på, lyder det fra F&P.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum