Dataloger fra AAU hædret for anbefalingssystem

Har du en favorit-streamingtjeneste, når du ser film eller hører musik? Så er det måske fordi, tjenesten kender dig og derfor er god til at forslå dig den næste film, du skal se, eller det næste musik, du skal høre. Med andre ord: der ligger et velfungerende anbefalingssystem bag.
Men ofte ser man ikke en film alene. To eller flere skal blive enige, og mens den enes smag går mest i retning af The Matrix, vil den anden måske hellere se en romantisk komedie.
Hvordan kan man lave anbefalingssystemer, der kan give anbefalinger til grupper af mennesker?
Det har de to kandidater i datalogi Lasse Drustrup Christensen og Lukas Nic Dalgaard undersøgt i deres speciale ’Beyond Individual Recommendation – Aggregation Methods for Group Based Recommender Systems’.
Specialet, som er skrevet ved Aalborg Universitet, har netop vundet DBC Specialeprisen 2017 på 25.000 kroner.
Prisen gives for det bedste kandidatspeciale med relevans for DBC’s arbejde med infrastrukturen til de danske biblioteker – DBC producerer blandt andet metadata og udvikler og driver databaser, bestillings- og søgesystem og grænseflader som bibliotek.dk og filmstriben.dk.
Anbefalingssystemer i bibliotekerne
”Anbefalingssystemer får en større og større rolle for bibliotekerne og deres brugere i det digitale rum, så det vil vi gerne sætte fokus på med prisen. Specialet er gennemarbejdet og på et højt fagligt niveau, og det åbner for nogle nye ideer, som på sigt måske kunne være relevante i forhold til læsekredse, der skal blive enige om den næste bog, eller familien, der vil se en film sammen på Filmstriben,” siger Jane Wiis, der som administrerende direktør for DBC overrakte specialeprisen.
Bibliotekernes streamingtjeneste Filmstriben bruger i dag et anbefalingssystem, som DBC har udviklet, til at foreslå film til brugere, der er logget ind, og der er tilsvarende systemer på vej på bl.a. grænsefladen bibliotek.dk.
Glade og overraskede
”Det var en stor overraskelse, og jeg blev meget glad,” siger Lasse Drustrup Christensen, og Lukas Nic Dalgaard tilføjer:
”Vi er super glade for at kunne repræsentere Aalborg Universitet og for, at der kommer fokus og opmærksomhed på det her område, som måske er lidt niche, men som er begyndt at vokse.”
Arbejder på artikel
De to vindere arbejder på en artikel, som de vil lave på baggrund af et større datasæt, end det var muligt i specialet, så de kan få en mere robust test af resultaterne. Og derefter har de en drøm om at bruge resultaterne i virkeligheden:
”Vi kunne godt tænke os at bruge gruppeanbefaleren i en konkret applikation, for eksempel en jukebox, der kan anbefale musik til en skare af mennesker,” siger Lasse Drustrup Christensen.
Fakta:
Den ideelle anbefaling af fx en film til en gruppe af mennesker rammer noget, alle bliver glade for. Specialet ’Beyond Individual Recommendation’ sætter matematik på, hvordan en gruppe af mennesker er tilfredse med en beslutning. Hvordan lader man flertallet bestemme på en måde, så mindretallet ikke føler sig overset? De to forfattere undersøger og evaluerer kendte metoder inden for machine learning og finder gode resultater ved ’Borda Count’ og Markov Chain’.
Specialet kan læses her: http://projekter.aau.dk/projekter/da/studentthesis/beyond-individual-recommendation--aggregation-methods-for-group-based-recommender-systems(dde5596c-afe3-40f0-b0b6-f5f5d0e51789).html
Billeder


Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Døde bakterier kan redde mange liv9.5.2025 11:13:33 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital kan ved hjælp af en ny metode hurtigere diagnosticere blodforgiftning, som er en alvorlig og ofte dødelig infektion. Ved hjælp af DNA fra døde bakterier i blodet kan den nye metode på potentielt få timer identificere hvilken behandling, patienten har brug for.
Nye tal for integration: Danskerne blander sig mere og mere7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at befolkningen i stigende grad blander sig på tværs af etnisk baggrund.
Danmarks bedste unge hackere tørner sammen til De Danske Cybermesterskaber 20253.5.2025 06:13:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er kamp om titlen som Danmarks bedste hacker under 25 år og en plads på det danske Cyberlandshold ved De Danske Cybermesterskaber d. 3. maj 2025
Ny dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet30.4.2025 16:31:08 CEST | Pressemeddelelse
Cheflæge og forskningsleder ved Sygehus Lillebælt, Karina Dahl Steffensen, ansættes som dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Hun leder i dag Center for Fælles Beslutningstagning og er også professor ved SDU. Hun tiltræder den 1. august 2025.
Flest kvinder får KOL – men behandlingen bygger på mænd28.4.2025 09:32:23 CEST | Pressemeddelelse
Flere kvinder end mænd bliver ramt af KOL, men alligevel bygger det meste af den viden, vi har om sygdommen, primært på mandlige patienter. Det vil forskere fra Aalborg Universitet nu ændre med et nyt forskningsprojekt, der dykker ned i kønsforskelle i sygdomsforløbet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum