
Økologisk gårdmalt fra Thy i nye øl fra Thisted Bryghus

På kanten af Nationalpark Thy ligger det økologiske landbrug Gyrup. Her dyrkes korn, laves økologisk oksekød og malkes gårdmælk. Kornet bruges til mel, brød og den eftertragtede Thy Whisky som produceres på gården, og nu produceres også malt af gårdens korn til de danske mikrobryggere og –destillerier.
Gyrup er en slægtsgård igennem syv generationer. I dag arbejder to generationer sammen på slægtsgården. Gården drives af økobonde Nicolaj Nicolajsen, mens hans to svigersønner Andreas Poulsen og Jakob Stjernholm har whisky- og maltproduktion på gården.
Unikke ingredienser til nye øl
I årevis har Nicolaj Nicolajsen eksperimenteret med dyrkning af forskellige økologiske kornsorter, både gamle og moderne sorter, som byg, spelt, rug og emmer, som han dyrker på markerne i eller lige omkring Nationalpark Thy. På gården etablerer familien nu deres eget økologiske gårdmalteri, som giver yderligere muligheder for at lave nye ingredienser til øl.
- Vi har fantastisk klima til dyrkning af maltbyg i Danmark, men langt det meste byg er af samme få sorter, og ender på få fabrikker, hvor størrelsen alene ikke muliggør variation i smagen. Ved at have hånd om det hele på gården, fra valget af sorter, dyrkning i marken, maltning og ristning, kan vi sammen med bryggerne udvikle helt unikke ingredienser til den øl der skal brygges, og det giver nye muligheder når det gælder smag, fortæller Andreas Poulsen fra Gyrup.
Allerede nu produceres malt af gårdens byg og hvede, og samtidig eksperimenteres der med ristning af kornet, som bruges i gårdens egen Thy Whisky, og af bryggerier og –destillerier landet over.
Thisted Bryghus jager smagsoplevelser
Lige netop i jagten på de særlige smagsoplevelser har brygmester Antoni Madsen fra Thisted Bryghus fundet stor inspiration i Gyrups økologiske korn.
- Ved at anvende økologiske malte fra Gyrup, og nedtone humlen er det muligt at komme på noget af det tætteste på en ”traditionel” øl, man kan komme. En ’ægte’ øl, om man vil, baseret på tradition og omhu og respekt for de naturgivne kvaliteter og aromaer i kornet. Det er fantastisk, fagligt udfordrende og tilfredsstillende at realisere potentialet i de fine økologiske malte fra Gyrup. Vi har gjort os meget umage med at give rugen og spelten den fineste rolle i vores nye økologiske øl. Humlen er nedtonet i de to øl, øllene for i stedet at give kvaliteterne i henholdsvis spelten og rugen mulighed for at udvikle deres fulde potentiale, fortæller Antoni Madsen.
Gyrup leverer både økologisk malt, rug og spelt til Thisted Bryghus’ to nye økologiske øl i 2018 – ØL Rug og ØL Spelt.
På gården i Thy laver de deres helt egen ristning af malt og korn, der med til at give øllet ekstra karakter.
Hver slags korn behandles individuelt inden den bruges til øl. For eksempel er rugen ristet, for at fremhæve dens smag, mens den umaltede spelt bruges friskvalset med skaller for at få en frisk kornsmag med i øllen.
Spelt er en af de gamle kornsorter, som har været brugt til ølbrygning gennem årtusinder. Rugen har vi ligeledes kendt og elsket gennem hundredevis af år. Smagsmæssigt er det to øl, som er fyldige og velsmagende, og som er mere præget af malt end af humle.
Mørk Rug er en fyldig ale med lidt krydrede noter og lidt syrlighed fra rugen. Øllet har en smuk rødbrun farve. Gylden Spelt er en friskere og lettere øl med en let krydret karakter fra overgæren.
- Vi er meget stolte af de to øl, som er et oplagt valg til frokosten eller en lettere middagsret, og et ægte bevis på et godt lokalt samarbejde, slutter brygmester Antoni Madsen.
FOTOS : Kan bruges frit ved publiceringen af denne nyhed imod kreditering af gyrup.dk.
Nøgleord
Kontakter
Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus, tlf. 4024 2522
Andreas Poulsen, Gyrup, tlf. 9793 9076
Billeder






Information om Thisted Bryghus
A/S Thisted Bryghus har vundet prisen som Årets Bryggeri i 2015, 2016 og 2017.
A/S Thisted Bryghus blev i 1902 stiftet på baggrund af det fallerede Thisted Aktiebryggeri.
Som aktieselskab afholder bryghuset hvert år generalforsamling, hvilket kaldes "Den 4. højtid" i Thy. Mere end 1000 aktionærer samles hvert år i Thy Hallen, til en orientering om årets gang på det lokale bryghus. Et arrangement der bl.a. gør Thisted Bryghus aktier ekstremt attraktive.
Følg pressemeddelelser fra Thisted Bryghus
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Thisted Bryghus
Thisted Bryghus indvier nyt bryghus med folkefest28.11.2019 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det prisvindende nordvestjyske bryggeri klar til at indvie nyt byggeri til 30 mio. kroner, og skruer op for udviklingen af nye specialøl til danskerne.
Ølbil fra Thisted Bryghus endte på villavej i Greve7.11.2019 07:14:29 CET | Pressemeddelelse
Der var glæde hos familien Hartz i Greve, da de onsdag eftermiddag fik overrakt førstepræmien i den store Limfjordsporter konkurrence, der markerer øllens 30 års jubilæum hos Thisted Bryghus.
Thisted Bryghus : Bil på højkant i fejring af Limfjordsporteren29.8.2019 09:41:31 CEST | Pressemeddelelse
Øl-flagskibet Limfjordsporteren fra Thisted Bryghus kan i år fejre 30 års fødselsdag, og det fejres med en kæmpe konkurrence for øl-elskere. Man kan blandt andet vinde en bil - udsmykket som en Limfjordsporter og et års forbrug af Limfjordsporter.
Rejsegilde på udvidelse af Thisted Bryghus29.5.2019 14:21:06 CEST | Pressemeddelelse
Thisted Bryghus holdt onsdag rejsegilde på bryggeriets 30 mio. kroner dyre nybygning, der blandt andet skal rumme den fremtidige brygning af øl.
Tusinder fejrede Limfjordsporteren på Ølfestivalen25.5.2019 19:53:44 CEST | Pressemeddelelse
Thisted Bryghus har haft 30 mand i sving på festivalen, hvor bryggeriet præsenterede ikke færre end 38 forskellige øl samt flere specialprodukter blandt andet Limfjordsporter Barrel Aged Bourbon og Limfjrodsporter Barrel Aged Thy Whiskey fra Gyrup Gård i Snedsted.