Elever har ret til løn i opsigelsesperioden
Når unge har fået en elevplads inden for kontor- og butiksverdenen efter at have gået på HG, skal de betragtes som funktionærer. Og så har de ret til en opsigelsesperiode med løn, hvis deres arbejdsgiver bryder en uddannelsesaftale og opsiger dem.
Det har Højesteret netop afgjort i en sag, HK har ført for et af sine unge medlemmer fra København. Han får nu godt 44.000 kroner i erstatning.
- Vi er meget glade for, at vi endelig har fået medhold i denne sag, og det vil betyde rigtig meget for elevers ansættelsesforhold og rettigheder fremover, siger Karin Bancsi, næstformand i HK.
Når man laver en uddannelsesaftale med en elev, kan arbejdsgiveren ifølge erhvervsuddannelsesloven ikke ophæve den efter de tre måneders prøvetid. Der kan så være forskellige grunde til, at enten eleven eller arbejdsgiveren alligevel vil ophæve den. Hvis arbejdsgiveren har brudt aftalen, har praksis været, at eleven bare har fået et engangsbeløb på omkring 20.000 kroner som erstatning for tab af uddannelse – svarende til den godtgørelse man ville få for en usaglig afskedigelse
- Men vi har hele tiden ment, at man skal følge funktionærloven, fordi vores elever skal betragtes som funktionærer. Og den lov siger, at man har ret til en opsigelsesperiode, og at man skal have løn i opsigelsesperioden. Det er altså det, Højesteret nu har givet HK medhold i, så der vil være meget mere klarhed i den slags sager fremover, siger Jeanette Hahnemann fra HK’s juridiske kompetencecenter.
Information om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
HK: Højesterets dom er en historisk sejr for alle, der arbejder hjemmefra2.5.2025 13:09:35 CEST | Pressemeddelelse
I dag har Højesteret afsagt dom i en principiel sag, der fastslår, at arbejdsskadesikringen også gælder, når arbejdet foregår i hjemmet. Afgørelsen er faldet i en sag, som HK Danmark har ført på vegne af et medlem, der kom til skade under hjemmearbejde.
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum